Na žádost královského páru zůstane hřebec zarím v Česku. "Na výslovnou žádost Jejich královských Výsostí vévody a vévodkyně z Cambridge kůň zatím nadále zůstává v národním hřebčinci. Zároveň na jejich žádost do Británie putuje zkumavka se specifickým genetickým materiálem, takže část tohoto hřebce bude dodána s předstihem," řekl ve středu premiér ČR Petr Nečas s úsměvem.

Genetickým materiálem může být krev, sperma nebo sliny. Oficiální zpráva, co se bude posílat, zatím není. Ale kůň j prý stále připraven k odjezdu.

Bílý hřebec z Kladrub Favory Alta je oficiálním svatebním darem od České republiky, do Anglie se ale ani po třech týdnech od svatby nedostal. V cestě mu zabránila zdlouhavá byrokracie, která je s kladrubáky spojená, ale také komunikace s královskou rodinou.

Deklarovali totiž, že upřednostňují charitativní dary. Dar České republiky je mimořádně úctyhodný. Koně jsou totiž u panovnických dvorů velmi oblíbení. Čeští hřebci jsou plně využíváni i na dánském nebo švédském královském dvoře. V Británii doposud chyběli.

Fotogalerie
10 fotografií