Královna přiletěla do země v úterý. Z letadla vystoupila v zelených šatech, jejichž barvu zvolila záměrně jako symbol Irska. Setkala se s prezidentkou Mary McAleesovou, která nechala uspořádat slavnostní oběd.

Hlava státu doprovodila královnu na ceremonii do dublinském památníku padlých. Celou cestu doprovázel hlučný protest odpůrců, který královna slyšet nemohla, jelikož kolem celé cesty stojí bariéry. Alžběta II. tak projížděla prázdnými ulicemi Dublinu.

V rámci největší bezpečnostní operace v Irsku královninu bezpečnost zajišťuje na 8500 policistů a 2000 vojáků. Bezpečnostní opatření jsou umocněna o to, že dva dny po královnině odjezdu přiletí na jednodenní návštěvu americký prezident Barack Obama.

Největší obavy vzbuzují skupinky radikálních republikánů ze Severního Irska, kteří oznámili, že královna “není vítána“. Irská policie už objevila v autobusu do Dublinu první podomácku vyrobenou bombu a zneškodnila ji. Policie se ale snaží mírnit obavy.

I přes všechny protibritské nepokoje prý čtyři pětiny Irů královnu vítají. V paměti ale stále zůstává smrící útok na jiného člena královské rodiny. V roce 1979 usmrtila IRA královnina bratrance, lorda Mountbattena.

Fotogalerie
8 fotografií