Za to, že se dali dohromady, může porušení tradic, na které jsou Angličané tolik hákliví. Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor z Walesu (tak zní celé jeho jméno včetně titulu) navštěvoval jako většina členů britské královské rodiny prestižní školu Eton College poblíž Windsoru.

Poté, co ji zdárně absolvoval, si dal roční pauzu a pak nastoupil na univerzitu. Nezvolil ovšem Oxford ani Cambridge, v jejichž posluchárnách sedával jeho otec Charles, strýček Edward a dokonce i pradědeček král Jiří VI. William si troufnul stopadesátiletou tradici rozbít a v roce 2001 se rozhodl pro Univerzitu sv. Ondřeje ve Fife. Je nejstarší školou tohoto typu ve Skotsku a třetí nejstarší univerzitou v Británii.

Začalo to mejdany na koleji

Ve chvíli, kdy tam nastoupil, už na stejném místě získávala vzdělanost i Catherine Elizabeth Middleton – krásná, chytrá, ale vlastně obyčejná holka z vesnice Berkshire, vzdálené 45 kilometrů od Londýna. Tou dobou už za sebou měla studium na Marlborough College. Na Fife oba studovali dějiny umění a rychle si padli do oka. Zpočátku kolem sebe ovšem spíš cudně kroužili. „Vždycky jsem se červenala, když jsem ho potkala. Bývala jsem z těch setkání nervózní a většinou jsem utekla,“ vzpomíná dnes Kate na začátky jejich vztahu.

Za to, že se nakonec dali dohromady, mohou jejich společní známí. Scházeli se jako partička na jednom z kolejních pokojů, takže bylo jen otázkou času, kdy na podobné sedánky dorazí i zhýčkaný královský synek. Když Will a Kate hodili za hlavu ostych a začali spolu komunikovat, aby zjistili, že mají spoustu společného: Milují cestování po celém světě, sport, plavání, lyže, tenis…

Královský suchar

Kate v té době měla vztah s jedním ze spolužáků, po setkání s Williamem ale známost vzala rychle zasvé, i když láska mezi nimi prý tehdy ještě nebyla. „Byli jsme přátelé, kteří mají společné zájmy a tráví spolu víc času. Hodně jsme se smáli. Ona měla opravdu hodně zlobivý humor, já byl proti ní suchar. Někdy jsem si vedle ní připadal jako mumie,“ vzpomíná princ William.

Kate už tehdy měla jeho fotografii přilepenou ve skřínce. Dneska sice tvrdí, že šlo jen o chlápka, co dělal reklamu na džíny a nikoli o podobenku jejího idolu, William prý ale stejně ví své.

Kate s týmem Sisterhood
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com, EPA, Reuters

Společné bydlení

Will se ve škole začal brzy nudit. Nebavilo ho studium, nebavil ho život ve Fife. Chtěl přesídlit na jiný vzdělávací ústav, zvažoval Edinburgh a dokonce i některou z univerzit někde v cizině. Byla to Kate, která ho přesvědčila, ať se do ničeho podobného nevrhá. A byla to znovu Kate, která mu poradila, ať se vykašle na dějiny umění a zkusí raději studovat zeměpis.

Pak přišla s dalším nápadem – opustit ještě se dvěma dalšími přáteli kolej a najít si byt. William souhlasil. Zanedlouho se během jediné noci čtveřice přátel přestěhovala na privát. Pro zajímavost – nájem ve zmíněném bytečku údajně přišel na zhruba 50 tisíc korun měsíčně.

Začátek královské lásky

Někdy tou dobou se přátelství mezi Williamem a Kate začalo přetavovat v lásku. Asi definitivně byl princ lapen koncem roku 2002 – poté, co se skupina studentek spojila s módním salonem Yves Saint Laurent a uspořádala na univerzitě charitativní přehlídku dámského prádla. Kate v černých průhledných šatech, pod nimiž měla jen podprsenku a kalhotky, se prostě nedalo odolat.

A William měl možnost prohlédnout si ji skutečně velmi důkladně – aby mu neunikl jediný detail, koupil si za 200 liber lístek do první řady. Později mu při společném bydlení došlo, že kromě toho, že je tohle děvče zatraceně sexy, umí se postarat i o domácnost.

Kuchtík Willi

Sám se taky občas pokusil něco ukuchtit, ale výsledky většinou nebyly adekvátní vynaložené energii. „Často za mnou přišel brunátný vzteky, že pokazil jídlo, a já to musela jít napravit,“ směje se Kate.

A William to nepopírá: „Když jsem na ni chtěl zapůsobit, tak většinou úžasnou večeří. Jenže většinou se mi podařilo jídlo uškvařit, takže jsem nakonec byl rád, že to Kate může zachránit. Jsem sice přesvědčen, že se neustále zlepšuji, ale Kate je nejspíš jiného názoru. Navíc jsem na vaření líný. Když večer přijdu, je sporák to poslední, čemu bych se chtěl věnovat.“

Kate William se 29. dubna vezmou
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com, EPA, Reuters

Spekulace tisku: Co mezi nimi vlastně je?

V roce 2003 se už o vztahu Williama a Kate rozhodně nedalo mluvit jako o pouhém přátelství, ačkoli se to oba pokoušeli za každou cenu utajit. Kromě Kate ovšem byly v hledáčku fotografů coby možné Williamovy milenky i jiné slečny. Spekulovalo se například o dlouhovlasé brunetě Bryony Daniels, další Willově spolužačce, s níž byl několikrát viděn při procházkách městem a věnovali se i společným brigádám (třeba pomáhali studentům v nesnázích na lince důvěry). Krátce před jeho jednadvacátými narozeninami se v tisku objevila zpráva, že má už dva roky tajnou lásku v Africe – Jessicu Craig, dceru keňského farmáře, u něhož tři měsíce před nástupem na univerzitu žil.

Proti Kate ale stejně žádná neměla šanci. Takže páreček konečně přestal svůj vztah tajit. Kate dokonce několikrát navštívila Williama na jeho venkovském sídle v Highgrove a ve skotském královnině »baráčku« v Balmoralu.

Přiznání: Máme se rádi!

V březnu 2004 se spolu konečně bez schovávaček vydali do švýcarského lyžařského střediska Kloster. A samozřejmě vypukl poprask. Noviny otiskly několik článků s obřími titulky a ještě většími fotografiemi a monarchii nezbylo než reagovat. Mluvčí prince Charlese prohlásil, že následníka trůnu akce médií rozčilila a že uveřejnění fotografií je cosi jako porušení dohody, která mezi nimi a královským palácem doposud vládla.

The Sun, který kauzu zveřejnil jako první, dostal vyslovený zákaz pořizovat oficiální fotografie královské rodiny. Nepomohlo ani tvrzení, že fotografie i články byly uveřejněny vlastně v zájmu Británie, protože přítelkyně prince Williama může být budoucí královnou.

Svatba? Za osm let!

Dvojice spolu nadále vrkala v posluchárnách univerzity i na společných výletech – třeba při idylických dvou týdnech poblíž ostrova Mauricius v Indickém oceánu. Kate nevynechala jediné utkání póla či ragby, jen aby Williamovi mohla fandit. Další lyžovačku ve Švýcarsku na jaře 2005 už absolvovala i s jeho bratrem Harrym a otcem Charlesem.

Tehdy William poprvé oficiálně přiznal, že jsou spolu. Nebylo to z jeho strany úplně taktické – do svatby jeho otce Charlese a Camilly zbývalo jen pár dnů. Na dotaz ohledně jeho vlastního sňatku (který – mezi námi – mohl čekat), reagoval rozpaky a zděšeným smíchem: „Proboha, vždyť je mi teprve dvaadvacet! Počkám si ještě tak šest nebo osm let.“

Kate předvedla krásnou figuru, teď hubenější
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com, EPA, Reuters

Vzorní studenti

Přesto Kate milostivě dovolil, aby mu na tatínkově svatbě, kde byl (ač jeho vyvolenou Camillu odjakživa upřímně nesnáší) za svědka, dělala oficiální doprovod. „Bála jsem se ho,“ vzpomíná dnes Kate na setkání s Charlesem, „z fotografií v novinách působil jako muž bez úsměvu, ale ve skutečnosti byl uvolněný, příjemný a vstřícný.“

Ten rok byl pro oba významný i z jiných důvodů. Čekala je promoce. A byla – díky Williamovi, samozřejmě – se vší parádou. Nechyběl otec Charles ani babička, královna Alžběta II. Kate odpromovala coby vzorná studentka s vynikajícími výsledky, William za ní nezůstal pozadu – ukončil školu s nejlepším prospěchem a dosáhl vůbec nejvyššího vzdělání, jaké kdy měl některý z jeho předků – Alžběta II. měla pouze domácího učitele, otec Charles a strýc Edward sice studovali na Oxfordu, ale dosáhli jen nižšího vzdělání a matka Diana skončila se školou v šestnácti.

„Jsem opravdu smutný, že musím univerzitu opustit. Vedl jsem normální studentský život, jaký jsem si představoval, a jsem vděčný všem, kdo mi to umožnili,“ prohlásil William po promoci (tehdy trošku pozapomněl, že původně chtěl ze školy po roce prchnout). Za úspěšné ukončení studia dostal mimo jiné i motocykl Daytona 600, na němž lze jet rychlostí až 265 kilometrů za hodinu.

Místo zásnub vojna

Adrenalinových projížděk ale princ uskutečnil jen pár. Vzápětí nastoupil na praxi do banky, pak se zaučoval u horských záchranářů. Kate začala pracovat jako asistentka nákupčího pro módní řetězec Jigsaw, zkoušela i fotografovat. V roce 2006 vypomáhala coby produkční ve firmě svých rodičů. S Williamem už spolu v té době bydleli a vypadalo to mezi nimi čím dál idyličtěji. K narozeninám mu namalovala jeho vlastní akt (umíte si představit, jaký rozruch to způsobilo v královském paláci?). I přesto ale oba na téma svatba či zásnuby mlčeli. K žádnému podobnému aktu vlastně nebyl důvod – prince čekal výcvik u letectva a námořnictva a mnohokrát veřejně deklaroval, že předtím se rozhodně ženit nechce.

Ještě před jeho nástupem k armádě si s Kate a několika známými vyrazil lyžovat do Zermattu, luxusního švýcarského střediska, kde týdenní pronájem chaty přijde i na půl milionu korun. Po celou dobu se od sebe zamilovaný pár nehnul. „Když zašli do horské chaty na jídlo, bylo jim jedno, že jsou kolem desítky jiných hostů. Objímali se a pořád se na sebe usmívali,“ prozradil tehdy jeden z jejich přátel. Poslední den pobytu se celá skupinka tak trošku rozparádila v místním baru, vyhlášeném produkcí, při níž na stole tančí dospěšlí muži převlečení za kuřata.

Princ ve spacáku

Výcvik na prestižní vojenské akademii Sandhurst je jednou z podmínek případného nástupu na britský trůn, ale je srovnatelný s pekelným drilem amerického West Pointu. Will s ním taky měl zpočátku obrovské problémy. Prakticky nikdy nestíhal ranní nástup, takže spal pro jistotu ve spacáku na zemi, aby při budíčku ušetřil čas, který by jinak musel věnovat stlaní postele. Nicméně nakonec akademii zdárně dokončil a v prosinci 2006 získal důstojnickou hodnost.

Což se opět neobešlo bez vojenské přehlídky v plné parádě a osobní účasti celé královské rodiny včetně Alžběty II. A nechyběla ani Kate. Byla to první oficiální významná akce, kde se objevila jako host prince Williama a jeho rodiny. Veřejností to bylo bráno jako důkaz, že panovnice dává vztahu své požehnání. Mimochodem – manželce prince Charlese Camille trvalo několik let, než jí královna dovolila, aby se zúčastnila takové akce.

William je u letectva
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com, EPA, Reuters

Konec lovestory?

Ovšem každá idylka dostane občas trhliny. Dvojice, která se k sobě léta tulila jak dva plyšáci, oznámila po čtyřech letech pohádkového vztahu rozchod. Nebylo to tak úplně poprvé – nakrátko se odloučili už v roce 2004 kvůli jiné dámě, za kterou se Will nedokázal neohlédnout. Byla to ale jen epizodka ve srovnání s tím, co se rozpoutalo o tři roky později.

V polovině dubna 2007 Will i Kate sami potvrdili, že se rozešli »po vzájemné dohodě«. Ve skutečnosti prý William prostě své drahé zavolal, že s ní končí. Zastihl ji na parkovišti ve chvíli, kdy odcházela z práce. „Bylo jasné, že to byl William. Podle její reakce šlo o definitivní rozchod,“ tvrdil tehdy Katin kolega z práce, který ji v tu chvíli vyprovázel.

Kdo za to mohl?

Důvod nikdo neznal, takže vznikl obrovský prostor pro spekulace. Jedny noviny tvrdily, že důvodem jsou paparazzi, kteří dvojici příliš pronásledovali, jiné zase, že William se s Kate potkal příliš brzy, že ho začaly štvát Katiny žárlivé výstupy, další přinesl zaručenou informaci, že se prostě po tak dlouhé době s jednou ženou začal nudit. Jinde se objevilo, že o ukončení vztahu se postarala královna Alžběta II., která si v rodině nepřála žádnou další Lady Dianu, tedy tichou vodu ze špatné rodiny, která břehy mele. Ovšem další noviny zároveň tvrdily, že za všechno může Williamův otec Charles, který na syna příliš naléhal, aby se zachoval jako chlap: Buď si Kate vzal, nebo to s ní ukončil.

Do věci se tehdy vložil dokonce i premiér Tony Blair – vyzval novináře, ať nechají ty dva na pokoji. Média se věci samozřejmě chopila ještě razantněji. Mimochodem, zpráva o královském rozchodu dokonce předčila informace o atentátu v Iráku i o největším dostihu sezony, Velké národní.

Jsem volný!

Psalo se, jak podezřele často si najednou britský následník trůnu číslo dvě telefonuje se zpěvačkou Joss Stone, psalo se o Isabelle Anstruther-Gough-Calthorp, milionářské dědičce a šlechtičně… Alžbětě II. se z toho ježily vlasy: Zpěvačka, herečka, modelka… Will na rozchod reagoval typicky mužským způsobem: „Jsem volnýýý!“ To měl údajně provolávat v klubu Mahiki, kde strávil svou první noc po rozchodu a kde ho fotografové zachytili, jak podroušený zkoumá rukou vnady jedné mladé Brazilky. Stejně tak ovšem novináři načapali Kate, kterak v brzkých ranních hodinách opouští nikoli se žalem ve tváří jiný britský klub.

Jestli se oběma opravdu tak ulevilo, že jsou od sebe, nebo naopak zapíjeli žal, to vědí jen oni. Každopádně William trávil většinu svého času v kasárnách a Kate se odstěhovala k rodičům do Berkshire. Dokonce tehdy zvažovala odchod do USA − návrhář Tom Ford, zakladatel módní značky Gucci, jí nabídl post manažerky ve své newyorské pobočce.

Britney? Kylie? Paris?

Jestli někoho vývoj příběhu mladé dvojice potěšil, pak to byly sázkové kanceláře: Ihned se začaly předhánět v tipech, jak to dopadne a koho si nakonec William vezme. Na nejvyšší příčce sice byla jistá důstojnice armády, ale špatně si nestála ani Britney Spears, s níž si kdysi dopisoval, ani Kylie Minogue či Paris Hilton. Doháněla je tenistka Maria Šarapova a modelka Keeley Hazell, leckdo tipoval i Kelly Osbourne a kurz 100:1 byl na Heather Mills (ano, to je ta dáma, s níž se později rozvedl exBeatle Paul McCartney).

V jednu chvíli už to vypadalo, že se pár zase dal dohromady – to když se spolu Will a Kate objevili na párty pořádané k ukončení princovy služby v armádě. Skutečnost byla mnohem prozaičtější: Od Williama se očekávalo, že si přivede nějakého hosta. Pozvat jinou dívku, byla by okamžitě chápána jako jeho nová láska. Proto oslovil právě Kate. Oficiální sdělení znělo, že se akce zúčastnili jen jako přátelé.

Alžběta II. občas vztahu Kate a Williama moc nerozuměla
Autor: Profimedia.cz, Isifa.com, EPA, Reuters

Velký návrat

Přesto netrvalo dlouho a byli opět vídáni ruku v ruce. Poprvé na Koncertu pro Dianu v londýnském Wembley. Necelého čtvrt roku po rozchodu se z nich staly zase hrdličky. Usmíření se rozhodli zpečetit v tropickém ráji − na Seychelách. A dokonce si tady střihli svatbu nanečisto − symbolický sňatek, který nabízejí zdejší turistické kanceláře. Vše se odehrálo na pláži, princ měl na sobě tričko a šortky a Kate sarong. Sňatku před dvěma svědky požehnal místní kazatel a William se ve slavnostním slibu zavázal, že bude Kate navždy milovat a chránit. Vzápětí jí navlékl prsten. Tedy prsten − kožený kroužek, zakoupený od plážového prodavače.

Paradoxně tímhle romantickým gestem naštvali babičku, královnu Alžbětu, která už situaci přestala rozumět a vnuka důrazně požádala, aby vysvětlil, jaké záměry vlastně s Kate Middleton má. Napřed se zkompromitoval, když ji opustil, pak ji vzal zpět, teď zase tohle… Případný budoucí panovník přece nesmí být nerozhodný! Williamovi se naštěstí babičku podařilo uklidnit. Prostě jí řekl, že si uvědomil, jak moc mu Kate chyběla. A hlavně – že je připraven požádat ji o ruku…

Pokaždé zamilovanější

Proč se vlastně rozešli, to vědí jen oni dva. „Na škole to bylo jednodušší – byli jsme strašně mladí, teprve jsme se poznávali,“ říká dnes William. „Pak jsem se chtěl soustředit jen na létání. Pořád jsem ale věřil, že se naše cesty zase spojí. Už při prvním setkání s Kate jsem věděl, že je to ona. Že je v ní něco strašně zvláštního a silného. Ano − dvakrát jsme se rozešli. Ale po každém návratu jsme se do sebe zamilovali ještě víc“.

Kate je podobného názoru. „Když se s někým dobře znáte, projdete si dobrými časy a překonáte i ty špatné.“

Přistání na zahradě

V příštích dvou letech se rozruch kolem dvojice rozpoutal prakticky jen jednou – v dubnu 2008, kdy britská armáda musela vysvětlovat, jak je možné, že povolila Williamovi přistát vrtulníkem na pozemku Katiny rodiny. Ministerstvo obrany prohlásilo, že šlo o povolenou akci v rámci princova cvičení.

„Byl to rutinní manévr, který sledoval základní tréninkový cíl – přistání na malém prostoru. Trval zhruba 20 vteřin, nikdo z vrtulníku nevystoupil, ani do něj nenastoupil,“ znělo prohášení ministerstva. Že Kate a její rodiče sledovali celou operaci z okna, to už úředníci tak trochu zapomněli říct.

Konečně svatba, princi!

Skutečnou bombu dvojice odpálila loni na podzim: Budeme se brát! William se několik týdnů odhodlával požádat Kate o ruku. Pořád s sebou v batohu tahal rodinný zásnubní prsten, který naposledy nosila na ruce jeho matka − Lady Diana. „Strašně jsem se bál, že ho někde ztratím. Navíc jsem slyšel hodně hororových příběhů, kdy žádost o ruku dopadla zle,“ přiznal princ William.

Pak přišla říjnová cesta do Keni. „V té době je tam krásně. Věděl jsem hned, že to je to správné místo, krásné a romantické,“ tvrdí. A tak jednoho večera, na verandě chaty u jezera (kde mimochodem nebyla ani elektřina) vyndal z batohu zmíněný kroužek a nabídl ho Kate s dotazem, zda si ho vezme. „Nečekala jsem to! Byl to šok, ale krásný. Okamžitě jsem řekla ano,“ vzpomíná Kate.

Budou mít někdy klid?

Mimochodem, William zabodoval ještě jednou věcí: On, příští nástupce britského trůnu, šel požádat o Katinu ruku jejího otce. „Bál jsem se, že řekne NE. Chvíli přemýšlel a pak řekl: OK.“ S maminkou to bylo horší. Rovnou dceři sdělila, že věřit na pohádky nemá v dospělosti smysl. Po oficiálním potvrzení zásnub Buckinghamským palácem a ohlášení termínu svatby na 29. dubna 2011 začalo budoucím manželům asi největší peklo na zemi za dobu celé jejich známosti.

Oba se sice sólo rozloučili se svobodou, jinak jsou ale pouze ve víru příprav a tréninků (Will proto, že mu dělá malinko potíže tančit, Kate má pro změnu menší problémy se zvládáním dvorní etikety.). Zdá se, že skoromanželé si svůj velký den určitě přejí mít za sebou. A zdaleka nejen proto, že teprve potom budou opravdu svoji.

Fotogalerie
14 fotografií