Marie se v závěru loňského roku stala vítězkou světové cukrářské soutěže v Lucemburku, kde porotu uchvátila perníkářským uměním. „Tak nás napadlo, že by perníčky potěšily i slavnou dvojici,“ uvedla učitelka cukrářek Jaroslava Londová (54).

Mistryně světa pro nadcházející čtyři roky vytvořila na srdce vějíř a holubičky. „Vějíř je připomínkou na mistrovství světa. Opravdu náročné je zdobení mřížkou, která nemá ani jeden milimetr. Chce to pevné nervy a pevnou ruku. Samozřejmě dobře udělaný kornoutek z celofánu, aby kreslil tenounce,“ prozradila. Mladší Aneta „vyšívala“ na srdíčku výšivku denně až tři hodiny. Na pravé straně ztvárnila monogramy snoubenců. „Baví mě to a jednou bych chtěla vlastní cukrárnu,“ řekla.

Receptura polevy je tajná

O daru škola jednala s britskou ambasádou v Praze. Dar v dřevěných krabičkách s modrým taftem odejde ze Vsetína v pondělí. „Ambasádu perníčky studentů natolik zaujaly, že jich máme zhotovit stovku pro slavností večer, který ambasáda uspořádá v den svatby prince Williama pro zvané hosty. Srdíčka budou samozřejmě malá,“ pochlubila se Londová.

Unikátní ruční práce vydrží podle jejích slov v suchém prostředí i 15 let. „Naše poleva z bílků a cukru se neodlepuje. Receptura je zatím naše tajemství, které si necháme patentovat a pak recept prozradíme. Poleva se zpracovává až pět hodin. Musí zrát a míchat se,“ poodhalila Londová.

Fotogalerie
5 fotografií