Dvě miliardy lidí přilepených k televizní obrazovce, půl milionu sledující slavný balkónový polibek. Královská svatba britského následníka trůnu prince Williama a jeho vyvolené Kate Middleton bude jednou z nejsledovanějších akcí v dějinách.

Samotný den začne pro Kate již brzy ráno. Poslední noc před svatbou stráví Kate v utajovaném hotelu v centru Londýna. Po probuzení ji tým stylistů nalíčí, načeše a pomůže obléct do svatebních šatů. Jejich vzhled chce Kate za každou cenu utajit. Přeje si aby byly pro Williama překvapením až do doby, kdy ji spatří procházet uličkou katedrály.

Do ní Kate zamíří limuzínou Rolls Royce vyrobenou v roku 1950 z Buckinghamského paláce v doprovodu otce. Budou posledními, kdo do místa sňatku ve Westminsterském opatství dorazí.

U vchodu do katedrály se potká s královnou Alžbětou a jejím chotěm princem Philipem. To už bude v doprovodu družiček. Příjezd nevěsty se bude odehrávat v tichosti a hosté i William již budou na svých místech.

Role uvádět hosty na místa a pozdravit nevěstu připadne dle tradicí Zemanské gardě. Tato garda je nejstarší dosud existující vojenskou jednotkou. Její vznik se vztahuje do roku 1485. Samotnou svatbu budou sledovat ve Westminsterském opatství dvě tisícovky pozvaných hostů.

Samotný obřad bude trvat hodinu a patnáct minut pod vedením nejvyšších představitelů anglikánské církve. Snubní prsten obdrží jenom Kate, která se rozhodla respektovat přání Williama. Ten se prstenu vzdal.

Ve 12:15 minut londýnského času pak opustí novomanželé opatství a špalírem jásajících lidí zamíří v kočáru zpátky do Buckinghamského paláce. Tam pořídí fotograf Hugo Burnand svatební fotografie.

Pět minut před půl druhou odpoledne pak vstoupí na balkón pozdravit gratulující davy a předpokládá se, že napodobí slavný veřejný polibek Williamových rodičů Charlese a Diany.

Fotogalerie
12 fotografií