U nás se divadelní ceny Thálie odsunuly až na podzim, hudební anděly předala skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu v pražském Foru Karlín pátého března a gala ceremoniál filmového Českého lva se odehraje až o osmnáct dnů později.

Bohužel Andělé v posledním čase na glamour pelu značně ztratily a představují pro Česko typický stylistický, etiketu zazdívající matrix v podobě mišmaše street stylu, ležérního casual stylu, pokusů o kreativní extravaganci a charakteru podniku odpovídajících (ne vždy podařených) večerních outfitů.

Český lev významu filmových cen adekvátní gala až tak konečně nepodceňuje. Byť mnohé osobnosti stále dress code nedostojí. Každopádně je nejvyšší čas se na exhibici na red carpet připravit. Celebrity v zahraničí tomu věnují dlouhé týdny. A budiž tuzemsku inspirací i varováním, jak nikdy ne!

Salma Hayek: Aristokratická etuda
Autor: Showpix

Salma Hayek: Aristokratická etuda

Ceny BAFTA

Asymetrický dekolt a jeden rukáv nejsou ničím novým, ale zde v podání královského sametu vyznívají působivé. Jistě i zásluhou monumentální ozdoby v podobě zlaté ještěrky a s ní souznících náušnic. Dvaapadesátiletá mexická herečka měla šťastnou ruku i v případě renesanční kamínky zdobené síťky ve vlasech, jež model od Gucci v jednotě stylu dotáhla.

Známka: 1

Helen Mirrenová: Svěží smeč
Autor: Showpix

Helen Mirrenová: Svěží smeč

Ceny Oscar

Za roli Alžběty II. ve snímku Královna byla mimo jiných cen obdařena i soškou Oscara a její kreace na rudých běhounech pro vyvolené většinou zasluhují plný počet hvězd. Výjimkou není ani uměřeně romantická, ze dvou vrstev plizé zhotovená a setem diamantových šperků doprovozená Schiaperalli róba, která sytě růžovou, s platinovými vlasy ladící barvou dokazuje, jak dokáže tento sytý pastel i ženy po sedmdesátce na rozdíl od frekventované černé rozzářit.

Známka: 1

 

Kyllie Jennerová: Velkorysá dimenze
Autor: Showpix

Kyllie Jennerová: Velkorysá dimenze

Ceny Grammy

Overal s širokými na zem spadajícími nohavicemi v jemném tónu pudrově růžové, který americká modelka, návrhářka a filantropka oblékla na ceremoniál cen Grammy, oslovuje zvládnutou opulencí. Architekturou střihu korunovanou překříženým svrškem, v němž aranžmá látky přechází do rukavic. Šperk suplující široký opasek je patřičně nosným, kreaci dotahujícím detailem.

Známka: 1

 

Známka: 1

 

Juliette Binocheová: Nešťastná volba
Autor: Showpix

Juliette Binocheová: Nešťastná volba

Berlinale

Čtyřiapadesátiletá, z filmů Anglický pacient, Čokoláda a dalších jiných snímků známá hvězda francouzské kinematografie svou róbou bohužel nezabodovala. Světlý blankyt jí sice sluší, střih šatů, jenž odhaluje ramena a kryje problematické partie paží je včetně dlouhých, přes zápěstí spadajících rukávů zajímavý, ale hedvábný satén s tendencí se mačkat není na takový model vhodným materiálem.

Známka: 3

 

Linda Cardelliniová: Cukrkandl na odpis
Autor: Showpix

Linda Cardelliniová: Cukrkandl na odpis

Ceny Oscar

Třiačtyřicetiletá americká herečka mezi první ligu hollywoodských hvězd stříbrného plátna nenáleží, ale červený, lila stuhou přepásaný, župánek budoárové divy připomínající model těžko v záplavě jiných, o pozornost diváka bojujících toalet přehlédnout. Kaskáda volánů z nezačištěného transparentu pokračující v několika metrech na zemi je pro oko dosti nestravitelná. Hluboký k pasu sahající dekolt ani nohy odhalující výkroj sukně se s patřičnou erotikou míjejí.

Známka: 5

 

Cate Blanchetová: Sázka na kámen
Autor: Showpix

Cate Blanchetová: Sázka na kámen

Ceny BAFTA

Dvěma Oscary mimo jiných významných cen obdařená australská herečka a režisérka překvapila hnědou barvou vlasů a milovníky módy potěšila efektně elegantní toaletou z dílny britského návrháře Christophera Kanea. Jednoduchý střih róby s vysokým čelním rozparkem dává v hlubokém výstřihu prostor ke hře s opulentními řetízky spojenými skleněnými kameny, jež se prezentují i na doprovodných prstenech.

Známka: 1

 

Diane Krugerová: Komplikované drama
Autor: Showpix

Diane Krugerová: Komplikované drama

Berlinale

Německá herečka a bývalá modelka, kterou před lety světově proslavila role Heleny ve velkofilmu Troja, pózovala na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v kreaci provokující ke konstatování, že méně by bylo rozhodně víc. Jen na živůtku si navzájem konkuruje řada efektních prvků, jež jsou nosné samy o sobě. Totéž platí pro grandiózně zdobnou, na bocích barokně klenutou sukni.

Známka: 4

 

Fotogalerie
8 fotografií