Spojené království Velké Británie a Severního Irska a spolu s ním celý svět žije svatbou prince Harryho, jenž se v kapli sv. Jiří na zámku Windsor v sobotním poledni po necelých dvou letech známosti žení s bývalou, zcela průměrnou americkou herečkou, mulatkou Meghan Markle, která má již jedno manželství za sebou.

Zdálo by se, že svého času divoký, aférkami opředený princ Harry touto volbou rebela zasadil další ránu nedotknutelnosti královské tradice. Otázkou však je, zda jeho babička, Její Veličenstvo královna Alžběta II, devastaci historických zvyklostí dopustí.

Dvaadevadesátiletá, nejdéle vládnoucí britská panovnice Alžběta totiž bojuje s ataky moderní, zkostnatělost tradice odmítající doby silou své osobnosti i velkých pravomocí s přehledem. Jistě i s vědomím, že valná část jejích poddaných pravidla monarchie ctí a s Buckinghamským palácem spjatý život vysoké aristokracie je pro ně atraktivním bonusem vlastní existence, jež považují za nudnou.

Fotogalerie: Svatba Harryho a Meghan: Sláva novomanželům!
433 fotografií

To ona je poslední instancí dávající princům souhlas k volbě manželky. To ona ve finále schvaluje šaty, které si nevěsta na obřad vybrala. A stojí za dress code i pravidly společenského chování, jež musí nadále po boku chotě neochvějně dodržet. V tomto duelu s ní prohrávala i její největší životní konkurentka, první žena syna Charlese, tragicky zesnulá a lidem milovaná lady Di.

Pohádka za pakatel

Meghan má již svatební roucho královnou odsouhlasené. Jeho podoba a tvůrce zůstávají, jak je zvykem, sladkým tajemstvím. S největší pravděpodobností vyhrála róba od australských návrhářů, manželského dua Ralph and Russo, od nějž měla Meghan i transparentní model na oficiálních zásnubách.

Toaleta, kterou údajně zaplatil otec ženicha, princ Charles, prý v přepočtu vyjde na necelé tři milióny korun. A to je v porovnání se svatební kreací budoucí švagrové Kate Middleton, nyní vévodkyně z Cambridge, jež pocházela od zn. Alexander McQueen a stála o pět miliónů více, levná paráda.

Ve hře jsou však další domnělé značky jako Stella Mc Cartney, Erdem, Burberry, zmíněný, s návrhářkou Sarah Burton spojený Alexander McQueen. Ostatně kromě modelu pro svatební, zhruba miliardou TV diváků na světě sledovaný ceremoniál, oblékne Meghan další dvoje šaty na následné posvatební recepce.

Nejen róby, ale celá veselka má být, jak tvrdí Daily Mail spolu s jinými britskými médii, nízkonákladová, což musí šetřivá Alžběta II. s radostí kvitovat. Méně už bulváru hodné, s rodinou nevěsty spojené skandální pikantnosti, jejichž hlavním aktérem je kontroverzní otec Thomas. Ona je však s noblesou introvertní aristokratky přehlédne. Jinak to ani nemůže být.

Diana, Kate, Meghan

Média mají často tendenci srovnávat lady Dianu s ženami jejích synů, což je v podstatě nemožné. Lady Di se vdávala v pouhých dvaceti letech a pro Charlese milujícího současnou ženu, tenkrát vdanou Camillu, ji podle mnohých tvrzení vybrala sama královna Alžběta II v domnění, že naivní nezajištěné děvče aristokratického původu vstup do Buckinghamského paláce ocení.

Bohužel nestalo se. Psychicky nevyrovnaná Diana předepsaný part z mnoha důvodů nezvládla. Na rozdíl od manželky svého Williama, ze středostavovské společnosti pocházející Kate, která se naopak očekávání bravurně podřídila. Za sedm let stihla monarchii porodit tři děti, nemá problém udělat velký nákup do lednice v supermarketu a ve své garderobě ctí tradiční britský vkus. Ženy střední společenské třídy se s ní snadno ztotožní, je pro ně ikonou módy, byť není nijak kreativní a charisma lady Di postrádá.

Jako Kate stejně stará Meghan Markle se vdává v šestatřiceti letech podruhé. Na rozdíl od mladičké nevěsty Diany ví, co život obnáší a co chce. Nakolik bude švagrové konkurentkou a jak se předvede, ukáže čas. Zatím se snaží zachovat si image nezávislé na genderově vyvážené společnosti lpící feministky a zároveň respektovat královnou a dvorem diktovanou etiketu, byť občas jemně ujede. Jako v případě oficiálních zásnub, na nichž dala přednost nahým nohám a opomenula obléci povinné tělové punčochy.

Fotogalerie: Fotky, které neměl nikdo vidět! Takhle…
163 fotografií

Co ano, a co nikdy ne

Pravidla jsou striktní. Přikazují decentní líčení, nenápadné rtěnky i laky na nehty. Největší troufalostí vévodkyně z Cambridge Kate jsou kouřové stíny, které si občas dovolí. Rudá ústa se královskému dvoru rozhodně jeví jako ordinérní, módní umně ledabylý drdol se nepřipouští, vlasy stažené do ohonu jsou v pořádku.

Členky královské famílie se nikdy nesmí upravovat na veřejnosti. Pokrývky hlavy při každé formální události jsou pro ně povinnost, kterou již před svatbou Meghan vyřešila tuhým baretem.

Démanty patří vdaným paním a nosí se až po šesté večerní. Velké tašky jsou při veřejné prezentaci nemyslitelné, malé modely s řemínkem, řetízkem přes rameno nežádoucí. V úvahu přichází jen psaníčka a kabelky s ouškem do ruky.

Výrazné barvy a syté pastely včetně cukrkandlových odstínů mají v šatníku jednoznačnou přednost. Dvůr totiž míní, že královna potažmo ženy budoucích panovníků musí být davem vidět, vyčnívat.

Černá se nosí výjimečně, byť jeden černý model šatů musí i při cestách v garderobě v případě možného pohřbu být.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN A ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY I MÓDNÍ POLICIÍ V SOBOTU NA BLESK.CZ

Svatba prince Harryho a Meghan Markle

Detaily svatby Princ Harry Meghan Markle

Svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle bude 19. května 2018 v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Pár se zasnoubil v listopadu 2017.

ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY * ONLINE PŘENOS ZE SVATBY

Předmanželská smlouva * Zásnuby * Snubní prsten * Líbánky

Obřad * Seznam hostů Tajemství svatebních šatů

Fotogalerie
114 fotografií