Advent má být podle naší zavedené křesťanské tradice zasvěcen rozjímání, očekávání příchodu Krista. Jeho odkazu však poslední čtvrtstoletí čelí z USA importovaný stařík Santa Claus, jenž je Spasitelův bodrý poživačný protipól.

Betlém, chlév s neviňátkem v jesličkách, biblický Josef s Marií versus veselý břicháč Santa tažený spřežením létajících sobů na saních. Čas dobročinnosti, charitativních sbírek proti ataku firemních večírků s ocasem opilecké a leckdy i morální kocoviny. Boj se střídmostí spojené spirituality s dny největších nákupů spotřebního tovaru. Koncerty barokní hudby nesoucí se v kostelech a plenění supermarketů… Nervy s dárky, nervy s penězi na ně.

To všechno Vánoce a jejich předvoj obnáší. Někdo je miluje, strojí umělé stromky, ověnčuje okna a domy osvětlením již první adventní neděli. Jinému umocní pocit osamění, jsou pro něj citovou vydírkou. Proto neposloužím očekávanými tipy na konkrétní dárky, ale širším doporučeními jak na tento matrix jít:

V rámci pohody

++ Stres z nákupů dárků, nestíhatelného gruntu bytu a dalších tradovaných úkonů je největším nepřítelem s Vánocemi spojované harmonie.

++ Štědrý večer představuje sváteční chvílí pospolitostí, laskavosti, otevřených dveří a hojnost tabule není synonymem obžerství.

++ Nadílka pod stromečkem zase není o penězích, ale o touze v rámci možností obdarovat.

++ Dárky podřizujte stylu toho, k němuž míří. Můžete ho jimi kultivovat, ale nikoli popřít.

++ Nenadělujte manželovi, manželce věci do domácnosti, pokud si je výslovně nepřeje. Patří k společnému užívání.

++ Překvapit oblečením, obuví, erotickým prádlem partnerce obnáší vždy riziko. Můžete se minout velikostí, ale i vkusem druhého.

++ Sázkou na jistotu jsou knihy, parfémy, šperky, grafické listy, kabelky, ale i u nich je znát gusto toho, kdo je dostane. U drahé vůně je dobré si vzít tester, aby šla nerozbalená za příhodnější vyměnit.

++ Když už jsme u knih, každé dítě by mělo mít odmalička alespoň jednu pod stromkem.

++ Nezapomeňte na dárkové, čím dál více oblíbené poukázky zvané vouchery. Poskytují širokou nabídku z výběru zboží, ale i jiných potěšení, rozličných zážitků. Permanentka do divadla, koncerty filharmonie, ale i do fitness. Poukázka na masáže, kosmetické procedury, wellness pobyty…

++ Mějte v záloze drobné dárky, univerzální symbolické maličkosti pro neočekávané momenty.

++ Součástí dárku je i jeho balení. Jde o krásno, jde o k výjimečnosti dne náležející rituál!

++ K štědrovečerní tabuli stolovníci usedají upravení ve formálním oblečení. V koktejlkách a košili se sakem, které lze odložit přes židli. Pletené svetry se sobem, červené trpaslíků hodné čepičky Santy ponechte USA či Kanadě.

++ Dámy nevyčerpávejte se předvánočním gruntem, pečením spousty cukroví. Nervózní, od sporáku zpocenou ženskou u stolu, jež klimbá u stromku nikdo neocení. Alespoň podle jejích představ ne.

++ Zastavte se v tom nesmyslném shonu. Alespoň na chvilku. Pamatujte na duchovní rozměr Vánoc, užívejte si atmosféry ztichlých večerních ulic, koled, vánočních stromů na náměstích. Pamatujte na staré dobré české tradice. Provoňte příbytek vůní zeleného jehličí, purpurou, hřebíčkem, vanilkou a pusťte si Rybovu vánoční mši. Mít ji doma na cédéčku je tak trochu povinnost.