Be Charity získává prostředky na zlepšení kvality života zdravotně postižených dětí prodejem oblečení a doplňků za pakatel v čele se skvosty elitních značek dodaných movitými donátorkami či butiky z luxus symbolizující pražské Pařížské třídy.

Spoustu atraktivních kousků poskytují i elitní tuzemští návrháři či světové konfekční firmy, Lindex zejména. Dvě bedny oblečení, pásků, kabelek a bižuterie jsem sbalila i já. Před létem jsem se stěhovala. Čistka byla veliká. V papírové krabici na stěhování skončil Chanel, Dior, Lanvin, jež jsem vinou věku vyřadila. I při své relativní výstřednosti se na ně necítila. S nimi tu skončila i Zara, Cos a jiné u nás i ve světě koupené svršky, doplňky.

Parády za pakatel se shromáždilo mnoho. V nuzných podmínkách se v noci vybalovala a cenila ve sklepě. V pondělí se v bílém stanu zahradního restaurantu na Žofíně stavěly v řadách štendry, věšelo se na ně oblečení. Na lavicích vystavily boty s taškami, kabelkami. Přepychová, za astronomické sumy pořízená, téměř nenošená a leckdy naprosto nová fashion, se tu prodávala za absurdně nízké ceny. Zájem veřejnosti byl díky dvanáctileté existenci Be Charity (dříve Bazaar Charity), též anonci akce na čteném serveru Blesk.cz., velký.

Přišla jsem do stanu dvě hodiny před otevřením a míjela dlouhou frontu v drobném dešti čekajících žen. Jejich věk a vkus byly různé, některé na první pohled měly na drahé značky, jiné musely útratu počítat. Pár z nich mě oslovilo kvůli možnému poradenství při nákupu. Ptaly se, zda nabídka jejich čekání odpovídá. „Myslím, že ano. Každá si tu od padesáti korun výše něco najde. Seznam zastoupených přepychových značek je veliký“, odpovídala jsem za chodu.

Dvě hodiny poté, ve čtyři odpoledne se had čekajících mocně rozrostl. Některé eminentní dárkyně byly na místě, aby spolu se zakladatelkou Be Charity, Bárou Nesvadbovou a s dalšími letitými, pro nadaci pracujícími dobrovolníky přestřihly pásku dalšího ročníku zavedeného, touhou pomoci bližním vyprovokovaného podniku. Mimo jiných se za pult spolu se mnou postavily skvělý holky, herečky Jitka Čvančarová a Markéta Hrubešová. Jejich kolegyně, přítelkyně Kaira Hrachovcová, ten den hrála mimo Prahu. Nemohla. Ale zato v noci vybalovala, cenila…

Prodávala jsem s oděvním návrhářem Mírou Bártou. Jsme od loňska sehraní.
Přesně ve čtyři, po otevření, zaplavil zahradní restaurant dav lidí. Většinou žen připomínajících nálet hladových kobylek. Přistupovaly k pultu s náručí ukořistěných svršků. Jiné je rovnou rvaly do velkých Ikea tašek. Teplota ve stanu stoupla. Byla jsem pod svetrem intimně navrstvená. Zbavit se jedné slupky znamenalo putovat na WC. Rozhodla jsem se horko vydržet. Euforie ze stoupajícího zisku ředila únavu. A také tvrdý fakt, že všichni, všechny nakupující až na výjimky přišli, emotivně řečeno, kvůli hadrům za malý prachy.

Pár z nich utratilo neuvěřitelné sumy za věci, jež se stoprocentním ziskem prodají dál. I spousta jiných ve velkém nakupovala, také vytahovala řadu tisícovek a žadonila o slevu. Důvody byly bizarní. „Utratila jsem u vás několik tisíc. Tohle mi, prosím, dejte jako bonus zadarmo,“ prohlásilo pár značkových dam.„Nešla by sleva?“, ptaly se mnohé u svršků, bižuterie za padesát korun. „Už jsme u vchodu zaplatily dvě stovky korun vstup. Pod padesát nejdeme.“

„Tohle vše je s nesmírnou pohádkovou slevou. A hlavně, jde o charitu! Pomoc potřebným postiženým dětem. Chápete to?,“ odpovídala jsem. Kobylky nechápaly. Chtěly vrátit padesátikorunovou minci, kterou jsem v pokladně neměla. „Je to na děti. Můžeme zaokrouhlit?“ Chtěly nazpátek.„Vyměňte si, dámy, někde za drobné, vraťte věci zpátky. Jiní čekají,“ odpovídala jsem.

Mimochodem, ty, jež nakupovaly ve velkém, většinou zdaleka nebyly tak velkorysé jako ty, co žijí od výplaty k výplatě.Za čtyři hodiny prodeje se utržilo milión osmdesát tisíc korun.Má depka z asociálních bytostí se umenšila. Znovu jsem si uvědomila, že účel světí prostředky. O tahu veřejnosti na branku dobročinnosti si iluze nedělám.

Bohužel taková realita je.
Děvka jménem móda se v tomto marasmu prodat dokáže.
Tahle děvka boduje víc, než si myslíte!

VIDEO -  Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla!

Video
Video se připravuje ...

Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
18 fotografií