Čtyřiasedmdesátiletému Španělu, řemesla znalému návrháři Manolu Blahnikovi se neklaní jen dámy se správnou, vstup na území luxusu opravňující kreditkou, ale i ty, pro něž se svého času stal ikonický TV seriál z produkce HBO Sex ve městě módní Biblí a střevíčky od Blahnika, jež jeho slavné protagonistky z Manhattanu obouvaly, součástí desatera stylingu.

Být s Blahnikem, jehož nemilují pouze ženy, kterým rafinovanými artefakty lodiček prodlužuje nohy, ale i opuštění psi, jež sbírá po ulici a doma jich má pět, se sakra cení. Proto dobročinnosti nakloněný hotel Four Seasons Hotel Prague spolu s Nadačním fondem Bazaar Charity uspořádaly u příležitosti unikátní výstavy Blahnikovy tvorby The Art of Shoes, která k nám připutovala z  muzea Ermitáž v Petrohradě a bude v pražském Museu Kampa od 11. srpna do 12. listopadu k vidění, charitativní gala večeři.

“Myslím, že si nás mistr Blahnik vybral proto, že podporujeme maminky a děti se zdravotním postižením v nouzi a děláme to cíleně, každý případ sledujeme,“ nechala se slyšet zakladatelka a ředitelka Nadace Bazaar Charity Barbara Nesvadbová.

„Výtěžek ze vstupu na gala akci i z tiché dražby, jež je její součástí, rozdělíme mezi čtyři potřebné: paní Veroniku, která se po těžké dopravní nehodě a následném předčasném porodu vrací znovu do života; desetiletou Valentýnku s autoimunním onemocněním s těžkým zánětlivým procesem v mozku; a paní Janu a Ivetu, které prodělaly cévní mozkovou příhodu a nyní se s pomocí rehabilitace snaží snižovat svoji závislost na cizí péči, a to hlavně proto, aby se mohly jako samoživitelky plnohodnotně postarat o své malé děti. Získaná částka bude u všech převážně financovat pobyt v respektovaných rehabilitačních zařízeních v Čechách a na Slovensku,” dále prohlásila. A takzvaně mimo záznam se svěřila, že si k modelu Tatiany Kovaříkové obula vypůjčené Blahnikovy střevíčky…

Šest chodů a hra o statisíce

Kapacita restaurantu hotelu Four Seasons, kde dlí při pobytu u nás většina v Česku natáčejících hollywoodských hvězd, včetně miliardami opředené podnikatelky, exmanželky amerického prezidenta Ivany Trump, byla již pár dnů charitativní gala večeří s Blahnikem přečerpaná. Standard čtyřiasedmdesáti židlí se rozrostl na maximální počet pětaosmdesáti míst, neboť každé vstupné se v charitě počítá. A lidé do poslední chvíle volali. Nabízeli dvojnásobek, aby se na akci dostali.

Večeře při svíčkách o několika chodech standardu solventních účastníků odpovídala. Podávalo se pět jazýček labužníka hýčkajících chodů v podobě ataki carpaccia z kranase s kaviárem ze pstruha plus pomerančovým olejem. Poté následovalo zastřené vejce Onsen s  bramborovým krémem, černými lanýži a hříbky. Ossobuco pappardelle se šafránovo-parmezánovým fondue a omáčkou z bourbon pepře. Telecí svíčková Rossini se špenátem, lanýžovým pyré a buffalo mozzarella omáčkou. Finále patřilo třešňové pěně s čokoládovou drobenkou a ananasovo-vanilkovým sorbetem plus čokoládovým lodičkám s pralinkami.

Mistr Manolo usedl ke stolu až při prvním předkrmu a jeho příchod doprovodil potlesk zúčastněných, jež si za večeři s ním zaplatili nemalé peníze. Dražba mistrových střevíčků probíhala mezi jednotlivými chody, zatímco ostatní položky dobročinné aukce se vystavené nabízely v tzv. tiché dražbě, v níž filantropičtí zájemci přihazovali ceny v sešitu.

První dva páry ikonických lodiček z kobaltově modrého saténu, v nichž si Carrie ze Sexu ve městě brala pana Božského, se vydražily za sto padesát tisíc. A ležérně elegantní Blahnik s malým ručně pokřiveně uvázaným motýlkem u krku překvapivě přihodil další glamour střevíčky. A k nim přidal v rámci šroubování ceny noc v luxusním hotelu Four Seasons s výhledem na Hradčany v doprovodu šampaňského a také snídaní. Výsledkem bylo dalších dvě stě tisíc korun ve prospěch dobročinnosti Bazaar Charity.

Svět byl tentokrát v pořádku

Pár krasavic po boku správně solventních mužů mělo Vánoce. A Barbara Nesvadbová, která poprvé se sevřeným žaludkem a bijícím srdcem pořádala spolu s galeristkou Olgou Trčkovou za účasti Four Season první gala večeři, si mohla oddychnout. Výtěžek večera činil spolu s tichou dražbou jeden milion sedmnáct tisíc korun.

 “Přijdete na vernisáž výstavy,“ zeptal se mi v privátním, jím iniciovaném hovoru mistr Blahnik. Jistě, odvětila jsem potěšeně. Lehce mě obejmul, já ucítila jeho lehký parfém s exotickým nádechem. „Užitnou krásu, výzvu, součást tvarosloví, součást každodennosti.“

 A jen připomínám, znovu opakuji, že expozice The Art of Shoes, jež uchvátila Milán, Petrohrad a od nás poputuje do Madridu, poté do Toronta, za zhlédnutí stojí. Její poselství dokáže (nejen milovníky módy) uchvátit.

VIDEO: Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla!

Video
Video se připravuje ...

Františka Čížková: V knize odhalila duši! Jak přišla o dítě a zase jej našla! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
12 fotografií