Loňský podzim byly největšími společenskými akcemi Mercedes-Benz Prague Fashion Week a poté Designblok, jenž jsou spíš módně kreativními než formalitou gala striktně vytyčenými podniky. Gala si ale vyžadovala charitativní, dražbou jako vždy doprovozená, vyvoleným filantropům určená večeře supermodelky Petry Němcové, na podporu potřebných dětí u nás i ve světě. Ne každý na ní měl vkusný outfit, ale kdekdo dress code splnil.

Se vkusem se bojovalo i na Pražském hradě při předávání vyznamenání ke Dni státnosti. A slavnostní, TV rovněž přenášený večer hudební ankety Český slavík dal opět na vědomí, že se jedná o bitku buranství s etiketou, válku džínsů s róbami a nepodařenými pokusy o Creative Black Tie. 

První dva měsíce letošního roku patřily především plesům, z nichž drtivá většina teorii, že jde o maximálně prestižní společenskou událost, zcela neodpovídala. Tolik zmiňovaný despekt k etiketě či její ostudná neznalost se bohužel projevily i v případě hostů charitativního bálu pana prezidenta Zemana ve Španělském sále. Glamour candrbál ve Státní opeře tento rok neproběhl a v Obecním domě každoročně pořádaný Česko Slovenský ples byl co do počtu zastoupených osobností, smokingy doprovozených rób, bezkonkurenční.

Bohužel žádná z filmových či divadelních premiér se do nominace kategorie Oslnivý tyjátr společenské sezony 2016/17 zatím nedostala. U nás se na slavnostní premiéry ve smokingu, večerním obleku, toaletě, nenucenou jedinečnost vzývajícím Creative Black tie totiž nechodí. Na rozdíl od džínsů, casual outfitů, Urban Fashion modelů.

Ten či ta, jež slavnostnímu gala dostojí, se absurdně ocitají v roli exotů. Výjimkou byla premiéra producentem Františkem Janečkem do GoJa Music Hall importovaného muzikálu Ples upírů. JUDr. Janeček dal dokonce na premiérovou vstupenku vytisknout dress code Black Tie. Spousta hostů se jej snažila ať už kultivovaně, či nevkusně dodržet. A řada Janečkových souputníků byla mimo zadání. Právem požadovaný dress code tzv. zazdila. Včetně zasloužilé, žalobami na bulvární tisk proslulé, v travesty show oblíbené umělkyně, jež se dostavila v kozačkách. Obula by je i na Broadwayi? Myslím že ne. Bohužel i tento přístup k věci o mnohém vypovídá. Asi tak.

P.S.

Jízda společenské sezony 2016/17 neskončila. V poslední, rovněž zaznamenané třetině následuje aktuální předávání filmových cen Český lev. Poté slavnostní udílení českých Grammy v podobě hudebních Andělů. Také galavečer zasvěcený prestižním cenám Czech Grand Design ve Stavovském divadle. Zřejmě i v úpadku se nacházející a přežitá Česká Miss. A poté zahraničím kořeněný hogo fogo matrix – karlovarský filmový festival. Každopádně zatím žádná velká sláva. Kdo na scéně obstál a kdo si utrhl ostudu? Kým se inspirovat a z jakého trapasu se poučit? 

Jana Zielinski: Tichá noblesa
Autor: Herminapress.cz

Jana Zielinski: Tichá noblesa

Spoluzakladatelka a ředitelka Designbloku, jež rovněž stojí za cenami Czech Grand Design, umí. Ctí gala i jistou kreativní nenucenost, která k tvůrčímu světu náleží. Její cit pro věc potvrzují i velkoryse koncipované šaty v délce midi s lodičkami ve stylu počátku padesátých let, psaníčkem z hadiny a dlouhým závěsem náušnice dávající na vědomí, že elegance synonymem nudy není.

Známka: 1 

Anna K a Marek Hrstka: Malá Sicílie
Autor: Herminapress.cz

Anna K a Marek Hrstka: Malá Sicílie

Rockerku na Českého slavíka doprovodil mladý tanečník ze soutěže StarDance. A ona v černé ke krku uzavřené, opulentně zdobené, přesto elegantně působící šifonové róbě vypadala úchvatně. Krátké paleto spolu s ostatními doplňky ladilo. Anna K tentokrát překvapivě vyměnila oblíbené kalhoty za róbu a sklidila plný počet hvězd.

Známka: 1 

Ewa Farna: Pouťová atraktivnost
Autor: Herminapress.cz

Ewa Farna: Pouťová atraktivnost

V anketě Český slavík obsadila třetí místo a cenu převzala ve vínovém smokingu s černými akcenty šálového límce a lampasů. V hluboké fazoně saka odvážně ukázala krásná ňadra, přidala exotický účes, nohy prodloužila vysokými podpatky, ale i tak je volba kyprá stehna obepínajících kalhot k diskuzi. Sošně hranatá ramena saka udělají efekt, jenž při pohybu rukou však ztrácí na síle.

Známka: 4 

Leoš Mareš a Monika Koblížková: Kreativní smeč
Autor: Herminapress.cz

Leoš Mareš a Monika Koblížková: Kreativní smeč

Křivky boků vykreslující metalově lesklé šaty s působivými dlouhými třásněmi jsou skvěle doplněny robustními botami. Přes ramena přehozené paleto v outfitu hraje stejně jako punk laděné psaníčko. Jeho smoking splývá s košilí a jediným oživujícím akcentem černého monolitu je žlutý akcent večerních sliprů. Konečně dobrý Creative Black Tie – nutno poznamenat na adresu vyladěného páru.

Známka: 1 

Leona Machálková: Vražedná síť
Autor: Herminapress.cz

Leona Machálková: Vražedná síť

Pod prsy rozvolněné šaty s hlubokým, zachovalá přírodní ňadra vystavujícím dekoltem s ozdobnou stuhou na mašli jako večerní koktejlky projdou, byť dlouhá róba by byla na velkou premiéru příhodnější. Subtilní lodičky sklízí plný počet hvězd, doplňky jsou mile decentní, ale síťované punčochy této kreaci sráží body zásadním způsobem.

Známka: 4 

Dáda Patrasová: Totálně mimo
Autor: Herminapress.cz

Dáda Patrasová: Totálně mimo

Ve společenských rubrikách díky manželovi Felixu Slováčkovi věčně zmiňovaná zpěvačka hudebním bossem Janečkem vyžadovaný a etiketou diktovaný dress code zazdila. Jak jinak si vysvětlit nemožnou růžovou šálu, neméně zcestnou bundičku na zip, lady nohavice hodné čaje o páté doplněné městskými balerínkami?

Známka: 5 

Petra Janů: Provinční drama
Autor: Herminapress.cz

Petra Janů: Provinční drama

Bílý overal s velkoryse širokými nohavicemi a útlým živůtkem, jehož dekolt zahaluje liščí přehoz, by se barvou i materiálem spíše hodil na opulentní garden party či jeden z večírků karlovarského filmového festivalu. Do půli předloktí sahající kožené rukavice jsou přinejmenším tvrdým barevným kontrastem. Outfit dress code splnil, ale zavání odérem naftalínu.

Známka: 3 

Jan Antonín Duchoslav s přítelkyní Šárkou: Brázda klasiky
Autor: Herminapress.cz

Jan Antonín Duchoslav s přítelkyní Šárkou: Brázda klasiky

Na Plesu upírů nechyběl ani snímkem Sněženky a machři proslulý, v Divadle Radka Brzobohatého se připomínající herec mající předpisový smoking včetně lakýrek. Zcela obstála i jeho družka, která si premiérové gala na rozdíl od jiných, glamour vymustrovaných dam nepletla s róbou na Ples v Opeře. Zvolila střízlivou, se střihem sukně si pohrávající róbu, jež si vystačila se zdobnými rukávky.

Známka: 1 

Andrea Kalivodová a Radek Tögel: Takhle ne!
Autor: Herminapress.cz

Andrea Kalivodová a Radek Tögel: Takhle ne!

V zadání Black Tie kupodivu plave (anebo jej v případě Janečkova uvedení zmiňovaného muzikálu ignorovala) i sympatická operní diva, která ke krajkovým koktejlkám oblékla nemístné černé punčochy. Předepsanému oděvu nedostál ani manžel v obleku s vytkávaným proužkem doprovozeném basic trikem a nevhodnými střevíci.

Známka: 3 

Andrea Verešová: Okázalost královny
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová: Okázalost královny

Hvězdná stálice Česko Slovenského plesu letos vynesla v Obecním domě model v sexy rudém odstínu, který spolu s plzeňskou návrhářkou Zuzanou Lešák Černou, s níž pod společnou značkou BLACKEVE spolupracuje, navrhla. Transparentní síťovina tylu s reliéfem krajky plus nosná krinolína s rafinovaným aranžmá látky jsou dobrým tahem na branku s velkými bály spjaté dramatičnosti.

Známka: 1

Daniela Dejdarová: Aristokratické podání
Autor: Herminapress.cz

Daniela Dejdarová: Aristokratické podání

Manželka populárního herce, vystudovaná právnička a též hvězda českého modelingu konce osmdesátých let, zvolila na Česko Slovenský ples zcela střízlivou toaletu ze salonu Poner. Útlý živůtek z reliéfní krajky vyvažovala efektně jednoduchá sukně a celý outfit dotáhly ladící doplňky včetně charisma šestačtyřicetileté ženy, jež působivost toalety, stylingu vůbec, maximálně umocnilo.

Známka: 1 

Gabriela Lašková Kratochvílová: Etuda sofistikovanosti
Autor: Herminapress.cz

Gabriela Lašková Kratochvílová: Etuda sofistikovanosti

Skrovný živůtek s otevřeným k pasu sahajícím véčkovým dekoltem. Od poloviny boků rozvolněná sukně nepřiznávající střevíčky. Nenápadné šperky v čele se závěsem ve výstřihu. Skořepina gala „bagetky“ v ruce, krátké nehty, působivý účes s čistým make-upem, jež se na celkovém dojmu harmonicky podílí. Možná to není typická róba na ples, ale dobrý model z návrhářské dílny Beaty Rajské to je.

Známka: 1 

Adéla Banášová: Strategie uměřenosti
Autor: Herminapress.cz

Adéla Banášová: Strategie uměřenosti

Kdysi uspěla v modelingu, byť má ke klasické krásce daleko. Vládne charismatem, vzdělaností, intelektem a střídmost jejímu typu sedí. Střídmosti svědčí i ráz krajkové toalety od mladého návrhářského dua Poner, které se řadou toalet na Česko Slovenském bálu podílelo. Tato róba je protipólem zdobných, ňadra vystavujících modelů. Má svůj nepopiratelný půvab a je inspirací i pro zralé ženy.

Známka: 1 

Fotogalerie
14 fotografií