Dámy chtějí ve společnosti projít se ctí. Některé navíc touží odlišit se, neslynout s ostatními a zároveň se bojí, že nebezpečnou minu extravagance špatně odjistí. A i když si heslo doporučeného společenského oblečení v internetovém vyhledavači najdou, obecný popis jejich potřebu konkrétního stylistického mustru neuspokojí. Nehledě na fakt, že řada zkratek určujících styl společenského oděvu je výplodem tvořivosti pořadatelů akcí a leckdy si slova v zadání dokonce odporují. Představují nesmysl.

Jak tedy v náležitém outfitu na společenských akcích uspět? Těšit se pověsti ženy, která ví?

Musíte ctít etiketu, v rámci uvolněné doby mít cit pro věc a znát základní pravidla hry, která se lze naučit snadno – na rozdíl od těžce osvojitelného, Stvořitelem do vínku daného, tolikrát zmiňovaného citu pro věc.

V rámci pravidel hry

• Je nutné mít v šatníku univerzální svršky v lady či byznys stylu, v nichž, když situace jinak nedovolí, lze jít z práce rovnou na společenskou akci, jestliže se nejedná o večerní gala, dress code Black Tie.

• Ideální je vycházet z nadčasovosti. Mezi komponenty univerzální společenské stavebnice by neměla chybět bílá blůza či košile. Kalhotový nebo sukňový kostým. Separátní společenské sako, úzké či široké kalhoty. Nohavice alternující pouzdrová sukně sahající ke kolenům, do půlky lýtek, ke kotníkům. Samozřejmě variace šatů zvaných koktejlky!

• Takzvané malé černé jsou stejně jako černé subtilní lodičky s jehlovým podpatkem povinné. Rovněž psaníčko, kabelka s ouškem do ruky, taštička na závěsu přes rameno. Střední a velké kabely byť vyšperkované zn. Prada, Vuitton, Hermés představují i na formálních odpoledních party stylistický průšvih. Nikdy nejde o značku, ale o styl!

• Pamatujte, že jednoduché až minimalistické svršky s kódem nadčasovosti se neokoukají. Lze je v outfitu oživovat různou bižuterií, šátky, kožešinou či jinými doplňky.

• Méně je vždycky více a sezonní výstřelky by se měly používat jako koření. Samozřejmě na příležitostech, které to dovolují. I když jím je zdánlivě svobodomyslný dress code Creative Black Tie.

• Pozor na výběr podprsenky, jež nesmí být přiznaná – ať už reliéfem krajky, zrůdnými plastovými ramínky, zapínáním v dekoltu zad...

• Zvažte volbu tenkých černých silonových punčoch, jimž odzvonila hrana. A ty tělové volte bez lesku a v minimální síle vlákna. Otevřené sandálky na gala akce, plesy obouvejte na bosou nohu. Ani v kruté zimě punčošku nepřiznávejte a kryjte ji nohavicí, sukní na zem.

• Pamatujte, že součástí outfitu je i svršek, který máte v chladnějším počasí na šatech. Plášť musí stylově ladit, krátké sportovní kabátky, parky, ještě hůře bundy jsou nemyslitelné!

• Glamour ležérní elegance je i na podnicích uvozených Lounge suit / unofficial (muž si vezme oblek, žena kostým nebo denní šaty), Festive casual (slavnostní neformální oděv), Smart casual (módní a neformální oblečení), Informal / casual (neformální outift) vítaná. Nejlépe v provedení Trés Chic. Avšak nikdy v buranské brázdě outdooru, jenž Češi vzývají.

• Tabu by měla být i nevkusem, nedostatkem citu pro styling doprovozená a do síně slávy czech made se ostudně deroucí kombinace sáčka, hladkého topu, džínsů či jim střihově podobných kalhot doprovozená lodičkami na vysokém jehlovém podpatku. To, že k ní sahá kdejaká tuzemská modelka, moderátorka TV bulvárních relací, rozhodně volbu neomlouvá. Naopak.

• Společenský dress code ženám skýtá oproti mužům větší prostor k vyjádření osobitosti. Ale nikdy nemůžete působit křiklavě, lacině, ordinérně. Což platí pro zdobnost, touhu po efektu, průsvity, délku sukní, hloubku dekoltů atd., atd.

P.S.

Velké večerní toalety jsem do svodky ilustrativních outfitů nezařadila. Jsou samostatnou kapitolou problému korunovaného plesovou sezonou.

Anna Geislerová: Nadčasově sexy
Autor: Herminapress.cz

Anna Geislerová: Nadčasově sexy

Náleží k menšině českých celebrit, jež etiketu ctí a společenskou prezentaci nenechají náhodě. Ke krku uzavřená tuba krajkových, ke kolenům sahajících a siluetu těla dráždivě vykreslujících šatů s dlouhými rukávy splňuje požadavek atraktivnosti a sofistikované jednoduchosti zároveň.

Známka: 1

Veronika Vařeková a Tereza Maxová: První liga
Autor: Herminapress.cz

Veronika Vařeková a Tereza Maxová: První liga

Obě dámy si pohrály s klasikou. Tereza pudrově narůžovělé pouzdro ke kolenům ozvláštnila nevtíravě efektními doplňky a totéž učinila Veronika v případě lady kompletu pláště a minišatů ze sametu. Je to jednoduché a zároveň snové. Aristokratický pel velkého světa nechybí. Kdo říká, že jinakost je podmínkou úspěchu?

Známka: 1

Andrea Verešová: Glamour alternativa
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová: Glamour alternativa

V holubičí šedi vyvedená, s matem a leskem pracující toaleta s odhalenými zády a miniaturní, ňadra kryjící přednicí obstojí bez ztráty bodu i na gala večeru. Svítivě oranžová, hrubými zipy zdobená a jako krabice vyhlížející vesta z tvrdé kůže působí na róbě kontroverzně, drze a zároveň zajímavě. Je inspirativní ukázkou nelehkého trendu sloučit neslučitelné. Je příkladem možného Creative Black Tie.

Známka: 1

Linda Vojtová: Smeč jednoduchosti
Autor: Herminapress.cz

Linda Vojtová: Smeč jednoduchosti

Od třinácti let pracuje v modelingu a od sedmnácti díky svým úspěchům vlastní rezidenci na newyorském Manhattanu. Bohužel tuzemská masová média tuto hvězdu světového kalibru u nás nezaznamenávají, byť pozornost v mnoha směrech zaslouží. Včetně nenápadného outfitu, jehož základ tvoří střízlivé univerzální šaty v siluetě soudku osvěžené glamour kabelkou.

Známka: 1

Jana Švandová: V rámci nenucenosti
Autor: Herminapress.cz

Jana Švandová: V rámci nenucenosti

Zastřeně bílý rozvolněný šifon a na něm tón v tónu zbarvený kratší svršek náleží k nenuceně elegantním kouskům, jež ve své rozevlátosti umí možné nedostatky postavy nonšalantně kamuflovat. Totéž platí pro střihově zajímavou maxisukni doplněnou hladkými semišovými botami. Stylově čistý, věkem neomezený model splňuje požadavek pohodlí i potřebu být chic.

Známka: 1

Pavlína Němcová: Respektovaná ležérnost
Autor: Herminapress.cz

Pavlína Němcová: Respektovaná ležérnost

Klasický jemný rolák, který by měl být zastoupený v každém šatníku. Plus pod lýtko sahající kožná sukně s nakládanými kapsami. Holubičí šeď luxusní kabelky monolit černé příjemně ředí a na působivosti outfitu se podílí i přepychové kozačky na silném podpatku. Bývalá, v zahraničí úspěšná modelka cit pro příležitost má a v tomto civilně střídmém outfitu lze odbýt méně formální Cocktail Chic.

Známka: 1

Liběna Rochová a Ina Tina: Věkem neomezené podání
Autor: Herminapress.cz

Liběna Rochová a Ina Tina: Věkem neomezené podání

Vynikající oděvní výtvarnice Liběna Rochová a tvář jejích kreací Ina dokazují, že obecné a nijak striktní zadání Cocktail Chic může mít i jinou podobu než na tělo upnuté pouzdro či variace šatů z éry padesátých, šedesátých let. Černobílý kalhotový model oslovuje jedinečností a stejně tak šaty s laserem vyřezávaným ornamentem se zajímavě řešenými rukávy.

Známka: 1

Jana Plodková: Půvab střízlivosti
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková: Půvab střízlivosti

Tato mladá dáma respekt k etiketě, cit k příležitosti jakou je afterparty k uvedení TV seriálové ságy Já Mattoni, nepostrádá. Popelínová blůza kombinující přísný košilový límec s vázačkou na mašli, kalhoty s širokými nohavicemi plus jedinečné střevíčky naprosto vyhovují předpokládané ležérní eleganci v glamour podání.

Známka: 1

Veronika Hejlíková: Decentní tah královnou
Autor: Herminapress.cz

Veronika Hejlíková: Decentní tah královnou

Kalhotový kostým zdaleka není tak samonosný, jak se zdá. Vysoká štíhlá figura je pro něj ideální. Mocná ňadra, boky, stehna nikoli. Tato verze s dlouhým, nad kolena sahajícím smokingovým sakem, širšími nohavicemi nad kotníky dávajícími vyznít barevně kontrastním střevíčkům, je, včetně psaníčka, inspirací jak téma uchopit.

Známka: 1

Kateřina Mátlová: Takhle ne!
Autor: Herminapress.cz

Kateřina Mátlová: Takhle ne!

Je dobré na své vnady upozornit, prodat je na scéně. Ale s kartami sex-appealu se musí v mariáši stylingu zacházet obezřetně, vynášet je noblesně. Což platí i pro aktérky showbyznysu. Prádlové ribano připomínající overal bohužel punc elegance postrádá. O doprovodu lodiček, jež svědčí o provinčním vkusu, nemluvě.