Kdo by řekl, že vyšeptalý Český slavík vzbudí takové emoce? Netýkají se muziky, ale otázky lidství, etiky, hrůzy ze selekce. Apokalypsy spuštěné zvlčilým davem, jenž následuje svého vůdce, který jeho frustraci, mindrák zúročí v ideologii dané vlastní frustrací… Možná perpetuum mobile, ale nějak to tak je, možná nesrozumitelně řečeno.

O tyto reakce se postaral zpěvák Tomáš Ortel, vlastním příjmením Hnídek, dříve působící v neonacistické skupině Conflict 88, jejíž název odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler. Ortel se stal stříbrným slavíkem v kategorii zpěvák a Stříbrného slavíka dostala i jeho skupina. 

Anketa Český slavík nenastavuje zrcadlo kvalitě tuzemské scény popu, ale popularitě zpěváků, kapel. Spousta (většina) milovníků populární muziky v ní sice nehlasuje, nicméně stále to hlas lidu je. Vox populi. Nejsem statistik, ale i vzorek v anketě zainteresovaných bych nepodceňovala.

Sukces Ortela již loni vyprovokoval k reakci řadu lidí, letos jich možná přibylo a rozhodně víc narostlo jeho příznivců. Nejde o nějakého zpívajícího čtyřicátníka Hnídka alias Ortela, ale o princip věci. Vyšší princip věci, s nímž si zadala Lucie Bílá i Lucie Vondráčková.

Faktem je, že předloni skupina Ortel poskočila ze sto padesátého prvního místa v anketě Český slavík na čtvrté a letos na druhé. Podle odborníků se do hlasování diváků promítl strach z islámu a migrantů, píší média.

Nejde o muziku, ale náladu společnosti. Náladu promítající se i do popíkového slavíka, který se nechtěně nabodnul na trn nesnášenlivosti, xenofobie, náckovství. O to víc mě znervóznilo vyjádření dvou permanentních slavic – zlaté Lucie Bílé a stříbrné Lucie Vondráčkové, jenž na Facebooku umístil nejen facebookový přítel Radek Horáček: „Dvě nejpopulárnější české zpěvačky o druhém místě zpěváka Ortela v Českém slavíku. Jedna je vyučená švadlena, která heilovala s Landou, druhá má dokonce vystudovanou vysokou školu – obor kulturologie, ale nedokáže Janu Burianovi vysvětlit pojem ‚kýč‘...“

Lucie Bílá (50), zpěvačka: „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí.“

Lucie Vondráčková (36), zpěvačka: „Je dobrá pestrost v životě i umění a je potřebná. Berme trochu život s nadhledem a s humorem.“

Fakt mě to znervózňuje. Vědí dámy, co říkají?!

VÍCE O ČESKÉM SLAVÍKOVI ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie: Předávání cen Český slavík 2016
118 fotografií