Společenskému divadu, který doprovází svátek kinematografie v Karlových Varech, zbývá pár hodin. Poté se na kolonády vrátí lázeňský klid. A za rok festivalový blázinec zase vypukne. Jaký ten letošní cirkus vlastně byl?

Někdo může namítnout, že je stále stejný. Jeho scéna, režie, kulisy, tvrdé jádro tuzemských hostů se nemění. Včetně faktu, že světový lesk pokaždé dodá nějaká světově slavná herecká star. Většinou nadějná vycházející hvězda anebo legenda za zenitem.

Neměnná je i skutečnost, že lístky na prezentované filmy jsou pokaždé vyprodané, promítací sály od rána do noci diváky nabité. Před hotelem Thermal, kde je centrum festivalového dění, to žije čtyřiadvacet hodin denně. Hluk utichá na dvě hodiny před rozedněním, jinak to tu tepe na maximum. A také každým rokem vyroste na stadionu pro nijak solventní milovníky bijáku, kterým se říká též batůžkáři, stanové městečko. A jsou tu pro ně i ve školách vybudované hostely s lidovou cenou sto sedmdesát korun na osobu a noc. Zkrátka jde to s láskou k filmu i s malými prostředky dát.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Děkovná řeč Jiřiny Bohdalové Petr Macek

V hotelech a restaurantech pokaždé vzrostou ceny, ale přesto jsou narvané. Ubytovat se je nemožné. Vary mají byznys žně a druhořadé osobnosti showbyznysu všeho druhu naději, že se objeví v médiích. Batůžkáři popíjí koupené víno na trávě, snobové si potvrzují společenský kredit na doprovodných party sponzorů, populární herci s radostí či z povinnosti dělají na formálních večírcích stafáž, slavné medvědy.

Někdo debužíruje v hotelu Embassy vyhlášenou kachnu, jiný si musí vystačit s opečenou klobásou. Modelky, pár parádivých hereček a micinek bohatých mužů je ověšeno zapůjčenými démanty. Klenotnické firmy, prestižní světové značky i tuzemští návrháři totiž berou rudý koberec jako vítané molo pro reklamu.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Americký scénárista Charlie Kaufman si převzal Křišťálový globus a všem vyrazil dech svou děkovnou řečí v češtině. Petr Macek

Skandál musí vždycky být. Letos se o něj především postaral sportovní moderátor TV Nova, díky ženám veřejně populární pan Hrdlička. Potřebu revolty zřejmě měla i výborná herečka Eva Holubová, když na party Moët vyhrnovala šaty k rozkroku. Pokud to měla být vzpoura proti VIP divadlu, pak příliš povedenou etudu nepředvedla. Po jejím představení zbyly pouze rozpaky.

A také platí, že…

Za nepsanou návrhářskou star festivalu si troufám letos označit módní designérku roku, renomovanou oděvní výtvarnici Liběnu Rochovou, od níž vynesla róby řada s noblesou oblékaných žen v čele s manželkou prezidenta festivalu Andreou Bartoškovou. Na bloggerce Ině Tině prezentovaná Rochové toaleta oslnila i na VIP party Moët & Chandon, kde vítězila nejen výtvarnou stránkou věci, ale i ztvárněním rázu šatů diktujícího téma akce, kterým byl podmořský, mořský svět.

Hvězdou společenských rubrik, které o festivalech na celém světě referují, se nestala žádná z hereček, dokonce ani žádná zahraniční tvář stříbrného plátna s věhlasem hollywoodského formátu, ale ještě před pár týdny zcela neznámá slečna, vyučená kadeřnice z Teplic Veronika, jejíž sláva stojí a padá na lásce se slavným hokejistou Jágrem, což jen potvrzuje, jak velké panoptikum společenský kvas festivalu, o něhož má veřejnost větší zájem než o recenze promítaných filmů, profily zastoupených osobností kinematografie, obnáší.

Na prominentním cirkusu nechyběli ani politici, i když se na červeném koberci při zahájení, jako tomu bývalo v minulosti zvykem, až na výjimku ministra kultury, neobjevili. Ve Varech si to bez oficiální choti tradičně užíval i exprezident Klaus, na snímek Teorie tygra se přijel podívat i premiér Sobotka. Kníže Schwarzenberg byl pár dnů prezidentu festivalu Bartoškovi jedním z privátních parťáků a dívali se spolu, když akce dovolily, na fotbal. Na závěr přijel i místopředseda vlády Babiš, jehož nepozval pořadatel, ale herečka Jiřina Bohdalová, jež v závěrečném ceremoniálu obdržela cenu prezidenta MFFKV.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Bartoška se při zakončení festivalu zamotal do scénáře. petr macek

O cenách rozhodují členové mezinárodní filmové poroty a ti se nechali, stejně jako přítomní filmoví kritici slyšet, že v soutěži i mimo ni mají prezentovaná díla vyšší úroveň než v minulých pár letech a jejich úroveň je dost vyrovnaná. O to víc zhoustla atmosféra napětím při vyhlašování jejich verdiktu.

Podtrženo, sečteno

Na festivalu je to stejné a pokaždé jiné. Jako opakující se, a přesto vždy jedinečné epizody života. MFFKV je působivým mixem zážitků a uspokojí milovníky stříbrného plátna i společenského matrixu. Pobaví, dojme, zruinuje peněženku. Splní potřebu voyerů světa slavných, jimž takové zážitky domněle nudný soukromý život koření. Ti, co si festivalový kvas se vším všudy celou dobu dají, odjíždí vyčerpaní s poněkud vyhaslým pohledem. Tahle jízda zkrátka dává zabrat, a přesto si ji kdekdo další rok zase s radostí dá.

Nezbývá, než se řečnicky zeptat: Kdo poslední šanci k exhibici využil, kdo zabil? Kdo byl nóbl nad věcí a kdo za burana? Jenže takový dotaz by byl na místě, pokud bychom se na rudém běhounu před hotelem Thermal dočkali očekávané exhibice slavných hereckých osobností, jejichž atraktivitu jistí křoví modelek či jiných, veřejností sledovaných osobností showbyznysu. Nic takového se nestalo.

Ach ano, byl to šok a pro pořadatele, marketingové pracovníky festivalu poněkud ostuda. Jistě, MFFKV je o filmech, ale glamour pel, hvězdy, iluze výjimečnosti s ním souvisí. Veřejnost po ní touží, Hollywood by o takové potřebě mohl dlouze vyprávět.

Závěr filmového festivalu jsme sledovali ONLINE ZDE››

Jiřina Bohdalová: Prohoz 150 000 Kč

Legendární herečka, lidmi láskyplně nazývaná Bohdalka, letos oslavila pětaosmdesáté narozeniny a na závěrečném ceremoniálu převzala Cenu prezidenta festivalu za celoživotní přínos české kinematografii. Paní Jiřina na takový akt oblékla glamour toaletu kombinující mačkavý materiál saténového vzhledu s hedvábným, výšivkou vyšperkovaným tylem, jehož slupka supluje plášť. Autorem róby je Osmany Laffita, a já podotknu, že zdobnost róby je v protikladu s typem a syrovou lidovostí paní Jiřiny.

Jiřina Bohdalová: Prohoz 150 000 Kč
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Jiří a Andrea Bartoškovi: Glamour nenucenost

Ctěný prezident festivalu a také lidmi oblíbený herec oblékl stejně jako na slavnostní zahájení smoking s předpisovou košilí a očekávaný motýlek vyměnil za útlou vázanku. Jeho paní namísto klasické róby zvolila spojení rudého hedvábného topu s opulentně působící zlatavou sukní za doprovodu sandálků na podpatku, a nutno říci, že tento alternativní, jistou ležérností puncovaný styling, dress code večera s noblesou vyhověl.

 

Jiří a Andrea Bartoškovi: Glamour nenucenost
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Zuzana Stivínová: Sázka na klasiku

Charismatem a empatií navýsost obdařená herečka, kterou magazín Elle zvolil za jednu z ikon ovlivňujících trendy Česka, přijela do Varů prezentovat v předpremiéře představení v produkci světové TV HBO natočený seriál Pustina režiséra Zachariáše, jehož první dva díly včetně výkonů Stivínové dostaly každého do kolen. Paní Zuzana nijak neexperimentovala a na red carpet vyšla v modelu od Diora, jež prodává sošnou linii ramen, v živůtku uvězněný erotický apel ňader a efekt šperků supluje zdobným pasem.

 

Zuzana Stivínová: Sázka na klasiku
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Michael Shannon s partnerkou: Trapas hocha z Hollywoodu

Slavnostní finále okořenila i přítomnost amerického, na cenu filmového Oscara za snímek Nouzový východ nominovaného herce, jenž je bohužel mase české veřejnosti dost neznámý. Mr. Michael uspokojil požadavek dress code večera smokingem, k němuž obul nemožné, volby schizofrenika hodné boty se vzorovanými ponožkami, které odkryly jiné záběry dvojice. Něžná polovice páru svou květovanou róbou neoslňuje ani nepohoršuje. Takový model je dobrý na VIP garden party, nikoli na red carpet MFFKV.

 

Michael Shannon s partnerkou: Trapas hocha z Hollywoodu
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Martha Issová a David Ondříček: Takhle ano!

On i ona patří k stálému inventáři známých hostů, s filmem spojených tváří festivalu. Herečka Martha byla členem o cenách rozhodující mezinárodní poroty a za den shlédla tři až čtyři snímky. Režisér Ondříček zřejmě v té době hrál golf. Oba dostáli gala a Martha stejně jako na slavnostním zahájení vynesla model z dílny zn. Chaty z ligotavých pajetek se špagetovými ramínky, které Hollywood, svět stříbrného plátna s dobře zvolenými doplňky s nenápadnou silou, prezentuje.

 

Marta Issová a David Ondříček: Takhle ano!
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan

Osmany Laffita s manželem: Atak extravagance

Slavnostní závěr MFFKV postrádal oslnivost, hvězdy na koberci, které fanoušci za provazem nadrženě čekají. O to víc v deficitu populárních osobností zaujala dvojice kubánského, u nás od počátku devadesátých let domestikovaného návrháře Osmana Laffity, jenž se připomenul jako tvůrce róby pro Jiřinu Bohdalovou, s doprovodem registrovaného partnera, milého Belgičana Guye. Osmany zvolil klasický zdobným pásem vytuněný smoking se špičatými, dosti diskutabilními střevíci. Jeho registrovaný choť doplnil gala smokingový vrške úzkými oblekovými bermudami a neméně nepatřičnými střevíci, což považuji za smeč výstřednosti o ničem. Tohle je bída, lógr potřeby vyhranit se, nějak zaujmout.

Osmany Laffita s manželem: Atak extravagance
Autor: Foto Blesk - David Kundrát, Martin Hykl, Marek Pátek, Pavel Machan