Těm, již se pozastaví nad tím, proč se o narozeninách paní Gottové vůbec píše, je dobré říci, že nejde o tuto dámu, ale o její story, dokazující, že romanticky dramatické příběhy pro paní a dívky se občas mohou přetavit v realitu. Ivana není jediné děvče, které to z Opavy či jiného města nebo vesnice dotáhlo do luxusní vily, do společenských rubrik, před kameru i na prkna, která znamenají svět, jen proto, že se do něj zamiloval správný muž. Tady idol tuzemského showbyznysu. Stejně jako existuje spousta holek, jež o takovém osudu sní.

A ti, kteří budou namítat, proč rozebírat pro mnohé kontroverzní Ivanu v době, kdy její muž statečně bojuje s onkologickým nálezem, tvrdou chemoterapií a potřebuje být v pohodě, by si měli uvědomit, že všemi ctěný Karel je mimo hru. Pro něj je Ivana manželkou, matkou jeho dcer, jež o něj jistě láskyplně pečuje. Tento sloupek zkrátka není o něm a životní pouť Ivany především slouží jako message holkám se stejnou ambicí.

Bez iluzí natvrdo

Počátek Ivanina příběhu není ničím zvláštní. Vystudovala střední zdravotní školu, ale sestřičkou se nestala. Chtěla studovat herectví, leč při zkouškách propadla. Odjela tedy jako mnohé jiné dívky dělat au pair do světa. Zamířila do USA a po návratu byla asistentkou zahraničním hercům, jež u nás natáčeli. Z anonymního průměru vybočila, když se do médií, těžko říci zda její zásluhou, prosáklo, že měla románek s hvězdou Hollywoodu Michaelem Douglasem.

To, že spala se známým proutníkem stříbrného plátna, ji učinilo relativně zajímavou, ale pravým zářezem byl poměr s Karlem Gottem, díky kterému se stala známou pro širokou veřejnost. V začátku vztahu jsem mimochodem Karla Gotta a Ivanu, tehdy Macháčkovou, zažila na nedělním brunchi v Duplexu, kam jsem s Darou Rolins zašla. Dík Daře si přisedli k našemu stolu a sršela z nich euforie zamilovaných. Karel žádnou roli profesora Higginse, jak by se dalo předpokládat, nehrál. Prostořekým suverénem byla dominantní Ivana, jež si utahovala z faktu, že miláček je starší než tatínek. Vypadala šťastně jako puberťačka, vypadala jako na speedu a já si říkala, že tím zakrývá rozpaky. Nejistotu.

Fotogalerie: CESTA KARLA GOTTA ZA 40. SLAVÍKEM A ČEKÁNÍ…
109 fotografií

Cesta k idyle

Nejistá samozřejmě Ivana byla. Oficiální chvíle s tenorem silně prožívala, hřála se na výsluní jeho stálé a bezmezné popularity. Trápila se výběrem toalet, byla hozená do vody, chtěla být dokonalá, jak se mi svěřila v rozhovoru pro Story, jejž později zakázala publikovat. Zřejmě se lekla toho, co na diktafon pravila.

Postupem let Ivanina nejistota logicky slábla, stávala se suverénnější, jako produkční Divadla Broadway se jistě domnívala, že do bohémské společnosti, showbyznysu zapadla. Alespoň to tak vypadalo. Americký sen tuctového děvčete ze slezské Opavy pokračoval. Karlovi a jí se narodila dcera Charlotte Ella a po svatbě v Las Vegas Nelly Sofie.

Slavík z Bertramky se svou ženou a dcerkami sloužili jako příklad barvotiskově šťastné rodiny. Ona se stala královnou vily na Bertramce. Jako první dotlačila starého mládence k oltáři. Žádné jiné se to nepodařilo, kruh se uzavřel. Jeho fanynky ji musely respektovat. Příběh hodný červené knihovny. Zas jedna holka štěstí došla. Říká se tomu happy end. Ale Ivana chtěla víc…

Krutě zrádné ambice

Vše napovídá tomu, že paní Gottová nechtěla být jen pouhou strážkyní rodinného krbu. Ona se mínila prezentovat jako jedna z person showbyznysu, zúročit dívčí touhu stát se herečkou. Toužila být víc než pouhou manželkou legendy českého popu.

Stalo se. Příjmení Gottová zafungovalo. Pro TV Prima byla dobrým soustem pro diváky VIP zpráv. Kdo by se nechtěl na moderování ženy božského Karla podívat. Bylo amatérské, nepřirozené a mnohdy nevkusné outfity stylisty Primy také dojmu nepomohly. Kritiky tzv. módní policie týkající se vlastní společenské prezentace rovněž lichotivé nebyly. Paní Ivana si vykoledovala nálepku ženy, která se nikdy ikonou módy nestane a její touha realizovat se před kamerou, později dokonce i na divadle, začíná a končí u jména Gott.

Čtyřicátnice Ivana, jež se evidentně prožívá víc, než by měla, kritiku těžce snášela. „Proč jí, paní Františko, tak nakládáte, vaše soudy jejího oblékání mi přijdou zaujaté, velmi osobní. Ona má svého stylistu… Ivanka neví, že vám telefonuji, ale je z toho na prášky,“ zavolal mi pan Gott. Ujistila jsem jej, že nic osobního v tom není a stylista není zárukou, pokud je nevkusný. Rozloučili jsme se v pohodě, pan Gott je nesmírně slušný, distingovaný a zdálo se, že pochopil. A také je pravda, že Ivana se začala oblékat mnohem vkusněji. Nicméně dostávala naloženo dál.

Její výkon v muzikálu Přízrak Londýna kvitoval snad jen Karel, od nějž se jí dostávalo podpory. Za videoklip k jeho narozeninám však dostala ocenění paskvil roku. Byla trnem v oku i novinářům blízkým Karlovi, přesvědčených, že mistrem manipuluje, komunikaci s ním ztěžuje. A nit suchou na ní nenechala ani produkce muzikálu, z nějž ze dne na den odešla… A překvapivě odešla i z VIP zpráv.

Možná se cítila zneuznaná, možná si to žádal zdravotní stav manžela. Každopádně pouhou matkou v domácnosti, pečující ženou se nestala. Rozpustila tým, jenž se o Karla staral, nahradila jej sobě blízkými lidmi. Podle tamtamů zákulisí se stala manažerkou manžela…

Prim na veřejnosti začala hrát, až když Karel Gott skončil koncem září v nemocnici a šokovaná veřejnost se dozvěděla, že má rakovinu mízních uzlin. Byla to právě Ivana, kdo masu fanoušků informoval o zdravotním stavu Mistra. Dobu, kdy byla v pozadí, si tak plně vynahradila, dostalo se jí alespoň trochu uznání, což samozřejmě nesnižuje míru její sounáležitosti s manželem.

A co dál?

Ivana zas plní strany čteného bulváru, je zdrojem emocí svázaných s Karlem. Jednou ze zpráv dne se stal i fakt, že Úřad průmyslového vlastnictví zaregistroval přihlášku na ochranu jejího jména u zhruba čtyř set produktů, jako jsou knihy, cédéčka, výstavy, piva, oděvy, šperky, figurky ze sádry atd. Její manžel si nechal jméno pojistit jen u poloviny produktů… Ach ano, ach jo..

Ivana Macháčková, provdaná Gottová, není Ivana Trump. Rozdíly jsou velké, ale jisté momenty mají dámy společné. Obě dosáhly mety amerického snu, dokázaly, že naivní sny dívek se občas realizují, ale také obě dokazují, že i šťastný konec může mít hořký rub mince. Mějte to na paměti, děvenky, jež o takové pohádce sníte. Happy birthday, paní Ivano! Uzdravte se, ctěný mistře!

Fotogalerie
5 fotografií