Tenisky se nenosí jen ke sportovním, ležérně elegantním outfitům, nedominují pouze v nenuceném street stylu. Ony se prosazují i ve vysoké stylistické hře, v níž se riskantně slučuje neslučitelné. Tím nemám na mysli řadou sezón obehranou, na kontrastu stylů postavenou kombinaci džínsů, formálního černého saka plus zmíněného typu bot. Ani neméně nudné spojení obleku a v tématu trendu skloňovaných tenisek, o němž se mnozí muži krutě mylně domnívají, že jim zaručí ležérnost dandyho, a dokonce jsou ctěnou variantou Creative Black Tie!

Je to vabank!

V současnosti, která v čele s outfity světových hvězd masově potvrdila v loňské sezóně jaro/léto nastartovaný trend tenisek, se totiž hraje stylistický poker mnohem víc natvrdo: Ony kecky, tenisky se leckdy pojí s glamour šifonem, hedvábím, metalickými materiály. Jsou segmentem efektně minimalistických kreací, obouvají se k letním řízám, neméně aktuálním košilovým šatům, ke kostýmům s širokými, pod lýtkem končícími nohavicemi…

Sportovní, pohodlí maximálně nahrávající boty, jimž se u nás často kosmopolitně říká sneakers, se zkrátka objevují nejen na ulici, ale i v extravaganci připouštějících salonech. Ve hře jsou super populární Nike Air, Adidas Superstar i New Balance. Ikonické plátěnky Converse nevyjímaje! A tím výčet modelů nekončí. Nosí se klasická gumová podrážka, profilovaná hi-tech pryž, platformy, které se u tenisek objevily v řadě kolekcí módních značek… Včetně laciných plagiátů z Asie, jež na kreditu nositelce nepřidají, leč potvrzují masový úspěch fashion tendence.

P.S.

Jistá módní redaktorka v jistém společenském, na módu zaměřeném magazínu poznamenala, že nositelky by si s kontroverzně použitými teniskami a s dotažením stylu kreace hlavu dělat neměly. Dokonalost prý tkví v zdánlivé nedokonalosti, což je sice dobrá, cool image nahrávající teorie, pokud disponujete nesdělitelným citem pro věc, což se mnohdy nestává.

Příkladem budiž večerní, bílými teniskami doprovozená, v rámci tématu hodnocená kreace herečky Vilhelmové, která správný módní instinkt postrádá. Na rozdíl od modelky Veroniky Fašinové, nyní už Hejlíkové, která ve vysokém stupni těhotenství neváhala k overalu z transparentního šifonu obout robustní, mokasíny variující boty, jež se do tendence sneakers započítávají. Dobře si vedla i herečka Plodková či v zahraničí často dlící Miss ČR 2008 Zuzana Jandová. Zatímco muzikálová herečka, urputně rádoby kreativní Michaela Doubravová spojením vintage stylu s evergreenem zn. Converse totálně propadla.

Zuzana Jandová: Ulicím města sluší chic ležérnost

Útlý svrchník v pánském stylu náleží k nadčasové, trendům sezony nepodléhající parádě stejně jako bílá košilová blůza, o níž klasik tvrdí, že jí není nikdy dost. Antracitové, střihovým členěním zajímavé nohavice a především signální tenisky jsou pak k těmto jmenovaným, značně univerzálním svrškům zajímavě drzým kontrastem. Stejně tak kšiltem dozadu obrácená čepice. Miss ČR 2008 zkrátka dává na vědomí, jak si s módou za účasti elegance hrát.

Známka: 1

Zuzana Jandová
Autor: Herminapress.cz

Michaela Doubravová: Styling jako ruská ruleta

Jedna ze stálic nekonečného, masou veřejnosti stále sledovaného TV seriálu Ulice a také aktérka řady muzikálů se stala jednou z modelek charitativní fotografické výstavy První republika a téma doby zřejmě ovlivnilo i outfit, který na vernisáž zvolila. Nic proti stylu vintage, v němž se nese puntíkatá blůza se zvonovou sukní, ale rudý tříčtvrteční plášť je mimo styl. A laciná taška na popruhu plus rádoby efektní kecky činí z její módní hry propadák.

Známka: 4

 

Michaela Doubravová
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková: Výzva soft extravagance

Dlouhé vesty v nabídce aktuálních trendů opět figurují a dá se s nimi ve stylingu čarovat. Neodolala ani držitelka Českého lva Plodková a nutno říci že s kontrasty barev i materiálů pracující vesta na vázačku v kombinaci s košilí, cigaretovými kalhotami a plátěnými kotníkovými keckami (zřejmě ikonické zn. Converse) působí skvěle. A příjemné vyzní i úderné spojení žluté, bílé, černé. Brýle jsou sice jako vždy příliš dominantní, ale díky čirým obrubám designem neatakují.

Známka: 1

Jana Plodková
Autor: Herminapress.cz

Veronika a Lukáš Hejlíkovi: Móda je hra

Modelka Veronika, jež díky profesi poznala svět, bydlela nějaký čas v Londýně, se v branži naučila s módou pracovat. Mít lehkou ruku při skladbě outfitu. Díky tomu neváhala ve vysokém stupni těhotenství obléknout žoržetový overal s širokými nohavicemi, přidat subtilní kabelku na řetízku, šarm dodávající klobouk a robustní, mokasíny inspirované boty, jež se k sneakers počítají. Ve stylu dandyho oblečený herec pak příjemné napětí kontrastů v blankytném obleku s bílým pruhem podtrhnul.

Známka: 1

 

Lukáš Hejlík
Autor: Herminapress.cz

Tatiana Vilhelmová: Total bezprizorní výstřednost

Dívčím půvabem obdařená herečka se v poslední době snaží s životním partnerem, známým Vojtou Dykem srovnat fashion krok. Být stejně jako on úderně trendy. Módním lookem vybočit. Výsledek u něj i u ní bohužel nepřesvědčuje. Což dokazuje i model, jenž zvolila na premiéru snímku Domácí péče na karlovarském filmovém festivalu. Z krinolínové sukně a volného živůtku se skládající kreace působí na Táně neforemně a robustní bílé tenisky tento dojem ještě znásobí.

Známka: 5

Tatiana Vilhelmová
Autor: Herminapress.cz