Největší a nejprestižnější přehlídka kinematografie v Česku doprovozená nejdelším, z řady opulentních i méně formálních party se skládajícím mejdanem, skončila. Jednalo se o mega cirkus, spoustu zážitků přinášející, mimořádnost padesátého ročníku uspokojující oslavu kinematografie. A také osmidenní na kolonádě i rudých běhounech probíhající, slavnostním zakončením festivalu završenou módní přehlídku.

Někdo si užije pár dnů začátku festivalu, jiný zase jeho finále a jsou i tací, kteří jej odvážně absolvují celý. Provětrají spoustu formálních i ležérních kreací. Někteří si hlavně užívají biják, zhlédnou několik filmů za den. Jiní vytáhnou golfové hole, další zvolí life style uměnímilovného kavárenského povaleče, jejž (a nejen jej) hezkých pár kocovin nemine.

Hvězdy, povaleči, milovníci filmu, snobové…

Řada herců, filmových tvůrců ve Varech prezentuje nové snímky a pro mnohé hvězdičky, společenské přísavky, je MFF KV příležitostí se veřejnosti připomenout, ohřát ve stínu slavných, propašovat se na prestižní večírky. A na společenský orgasmus si přijdou i méně či více bohatí, prestižní akce vyhledávající snobové.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je zkrátka pro celebrity i anonymní ulici magnet. A i když se kdekdo v jeho závěru při balení batožiny vyčerpaně zapřísahá: „Už nikdy více, už stačilo,“ příští rok přijede zas.

Těžko si tenhle atraktivní blázinec nechat ujít. A důvodů, proč si jej dát znovu, opět zacálovat drahý hotel, konzumovat předražené drinky, ucpat si žíly klobásami a jinými fast food mňamkami nebo riskovat věčně lijáky vyplavené stanové městečko, či mít dokonce chandru z vytuněných micinek s umělými ňadry, je spousta. Dobrým bijákem, šancí setkat se s hollywoodskou hvězdou naživo počínaje, sledovanou fashion show, exhibicí na červených kobercích konče. O jedinečné elektrizující atmosféře festivalu nemluvě.

Každopádně i v gala závěru MFF KV je na řadě věčná, stále frekventovaná otázka: Kdo měl ve výběru toalety šťastnou ruku. Kdo byl za burana ignorujícího dress code? Kdo zaujal a kdo nudil, nebo dokonce šokoval? Příchody naznačují, že módní exhibice na slavnostním zahájení byla větší podívanou a měla více alespoň trochu šmrncovních outfitů. A také větší počet osobností, které ve finále krutě scházely. Ostatně v gala konci se nedostávalo ani křoví vnadných modelek, druhořadých hvězdiček. Ano, byla to nečekaná bída, vážení.

Jiří a Andrea Bartoškovi: Ctěná klasika

Prezident MFF KV, ctěný herec Bartoška, byl, jak se lidově říká, jako ze žurnálu v předpisovém, skvěle padnoucím smokingu doprovozeném etiketou diktovanými lakýrkami. Jeho paní s ním v eleganci jako vždy držela krok. Decentně korálky vyšívaná a akcentem krajky vyšperkovaná róba na špagetová ramínka nemá chybu, ale černá na svěžesti krásné archeoložce nepřidala. Květovaná toaleta, kterou vynesla na začátku festivalu, ji rozzářila víc.

Známka: 1

 

Jiří a Andrea Bartoškovi: Ctěná klasika
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan

Harvey Keitel: Mimo etiketu

Sedmašedesátiletá ikona Hollywoodu, americký herec Harvey Keitel se vrátil do Karlových Varů po jedenácti letech spolu s ženou a synem, aby tu představil snímek Mládí, který dosud vede v hlasování diváků. Bohužel jeho black tie ignorující outfit s prošívanými mokasíny a kravatou s festivalovými kamzíky neboduje. O džínách a teniskách syna, zkombinovaných s košilí se sámky a vázankou se snowboardy, nemluvě. A k žádané gala sofistikovanosti má dost daleko i styling Harveyho ženy.

Známka: 3

Harvey Keitel: Mimo etiketu
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan

Tereza Brodská: Provinční opulence

Všem známá herečka, jež měla v devadesátých letech kredit módní ikony, dosud platí za vkusně oblékanou, klasiku preferující ženu vyznávající střízlivou, pompu odmítající jednoduchost. Ženu, jež upřednostní džíny s bílou košilí před kostýmkem a koktejlky před velkou večerní. O to víc překvapila, bez velké nadsázky šokovala její rádoby kreativní, maloměstského salonu hodná toaleta, jejíž monstrózní sukně se o pozornost prala s neméně zdobným, narůžovělými volány nemožně vyšperkovaným živůtkem.

Známka: 3

 

Tereza Brodská: Provinční opulence
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan

Taťána Pauhofová: Smeč přes čáru

Sympatická a mile komunikativní, v českých filmech se často vyskytující slovenská herečka si ani letos MFF KV ujít nenechala a spolu s Vojtěchem Dykem a Stanislavem Majerem tu propagovala očekávanou komedii režiséra Mašína Wilsonov, která bude mít premiéru na podzim. Ostře modrá kreace sestávající z krátkého, kus trupu odhalujícího živůtku plus sošné, nad kotníky sahající zvonové sukně musí nepochopitelnou korálkovou výšivkou a neméně šílenými fábory černého tylu sklátit citlivé estéty do kolen. O to více, že Pauhofová v předchozích letech okouzlovala vysoce elegantními značkovými modely.

Známka: 5

Taťána Pauhofová: Smeč přes čáru
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan

Iva Janžurová: Hodno královny

Charismatem oplývající herečka byla právem hvězdou červeného běhounu, kde sklidila od přihlížejícího davu fanoušků větší ohlas než hvězda Hollywoodu Harvey Keitel. Paní Iva, jež na slavnostním závěrečném večeru přebírala od Jiřího Bartošky cenu za celoživotní dílo, dress code nepodcenila a svou tyrkysově zelenou róbou kombinující hedvábný satén s transparentním šifonem jedinečnost okamžiku zpečetila. Obojek náhrdelníku s toaletou ladí, jen kabelka neměla být z textilu.

Známka: 1

Iva Janžurová: Hodno královny
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan

Michal Dvořák s manželkou: Pouťová etuda

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary si v posledních letech užívá i bezvadný muzikant Michal Dvořák, který tu stejně jako loni měl koncert s oprášenou, fanoušky stále vzývanou kapelou Lucie. Pan Michal si na gala večer opět oblékl pasé metalický oblek, který by měl vyměnit za smoking, jenž společensky užije. Toaleta jeho paní, známé jako DJ Lucca, která stříbřité koktejlky nemožně zkrášluje nesmyslnou draperií vínového taftu, je aktem totálního nevkusu, který stylově nevhodné střevíčky na platformě ještě umocní.

Známka: 4

Michal Dvořák s manželkou: Pouťová etuda
Autor: Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan