Akvarelové tóny, kouřové valéry, narůžovělá, vodově modrá, jemně broskvová a další jiné alternace něžných pastelů jsou sice pro sezony jara a léta typické, ale v současném menu módy, v němž figurují etno tendence, šedesátá, sedmdesátá léta připomínající psychedelické potisky nebo také šťavnatě barevné květinové vzory i výrazné pruhy, příliš prostoru nemají.

Paleta něžných barev, o nichž je řeč, ale i tak zůstává na scéně dál. U nás se bohužel ke slovu příliš nedostává a diktát trendů rozhodně není na vině. Důkazem budiž fakt, že najít v tuzemském archivu mediálně známých tváří personu v zastřeně pastelovém outfitu je velký kumšt. A pokud se takto barevně vyladěný styling vyskytne, je to v kategorii velkých toalet. Navíc v tvrdé konkurenci černé, bílé, červené…

O to víc je dobré připomenout, že v tomto módním téma týdne tolik skloňované pastely nepůsobí na rozdíl od bílé tvrdě, dodávají nositelce jistý pel něžnosti. Sluší ženám všech generací, dívenkám i jejich babičkám, pro jejichž šatník jsou v jistých zemích, např. ve Velké Británii, USA tyto barvy dosti typické.

Anna Geislerová: Sofistikovaná lady

Můžeme licitovat, zda pudrově narůžovělý tón jednoduchých šatů typu výrazné zrzky náleží, její pleti svědčí. Jisté je, že tento model s uzavřeným dekoltem, krátkými, ramena měkce vykreslujícími rukávky a sukní s vypuštěnými sámky u pasu dodává populární herečce v souvislosti s pastely onen zmiňovaný pel něžnosti. A v jejím případě rovněž platí, že patří k dost osobitě oblékaným, za módní ikony mnohdy považovaným ženám s odvahou experimentovat. Poměrně zdárně porušovat zavedená pravidla hry.

Známka: 1

Aňa Geislerová
Autor: Herminapress.cz

Pavlína Němcová: Glamour klasika

Čtyřicátnice, jež se jako modelka prosadila v zahraničí a nyní se především věnuje designu šperků Gioia by Pavlína Němcová, si umí, branží poučená, s outfity skvěle poradit. Ale i tak si na větší společenské akce najímá stylistu. Ten jí zřejmě vybral i róbu, jež vykresluje siluetu postavy a reliéf její luxusní korálkové výšivky je v zajímavém kontrastu s roztřepenou látkou nezačištěné sukně a průkrčníku. Fakt, že tuto toaletu modelka oblékla před dvěma lety, jen svědčí o nadčasovosti modelu.

Známka: 1

Pavlína Němcová
Autor: Herminapress.cz

Jitka Nováčková: Síla purismu

Holubičí šeď sice k pudrovým pastelům nepatří, ale ke kouřově zastřeným odstínům, jež k nim mají blízko, náleží. A také platí, že úzká, se slupkami nosného materiálu asymetricky pracující říza, by svou sofistikovaností skvěle vyzněla i v něžné, decentně zmrzlinové barevnosti. Česká Miss 2011 i touto toaletou zkrátka dala na letošní korunovaci tuzemské královny krásy na vědomí, že se v módě mnohému naučila, leccos z pravidel stylingu pochopila.

Známka: 1

Jitka Nováčková
Autor: Herminapress.cz

Jitka Čvančarová: Selhání v detailu

Nejde o to, zda meruňkový pastel opticky přidá plnoštíhlé figuře herečky na objemu, protože mnohem více v tomto ohledu rozhoduje střih, jenž je u cudného, negližé první republiky připomínajícího modelu k diskusi. To, co k diskusi však rozhodně není, je pískový pruh laciné koženky uvázané v pase, který v případě sámky a tzv. štikováním zdobené toalety působí jako pěst na oko, lidově řečeno. A ani střevíčky na platformě ke stylu šatů, v nichž paní Jitka na udílení divadelních cen Thálie vyrazila, bohužel nesedí.

Známka: 3

Jitka Čvančarová
Autor: Herminapress.cz

Jana Štefánková: Tradice ve službách ženskosti

Malé společenské šaty s tříčtvrtečními rukávy, dobře zpracovanými rameny a sukní v lady délce, jež slavná playmate české mutace panského magazínu Playboy z roku 1994 zvolila, patří k vysoce nadčasovým kreacím, jež mohou s možnými úpravami hloubky dekoltu nosit ženy všech generací, pokud na ně mají správnou figuru. Pudrový odstín je něžnou a lichotivou alternativou tvrdé černé, v níž se takové modely většinou prezentují. Luxusní kabelka s outfitem ladí, leč její zavěšení je dosti netradiční a střevíčky mohly být střídmější. 

Známka: 2

Jana Štefánková
Autor: Herminapress.cz

Nikol Moravcová: Něžná ležérnost

Jedna z četných moderátorek společenských akcí a také jedna z četných módních blogerek nic osobitého nepředvádí. Její outfity se většinou nesou na vlně kosmopolitní uniformity, k níž náleží i kombinace zmrzlinového trika s logem, nad kotníky ohrnutých, blankytně vyšisovaných kalhot plus bílých tenisek, jež ničím, včetně závěsu na krku, neoslovuje. Rovný, pudrově starorůžový kabátek se strukturou charakteru krulu, jeho spojení s kšiltovkou však outfitu dodá potřebný šmrnc.

Známka: 2

Nikol Moravcová
Autor: Herminapress.cz