„Celý večer je o ženské kráse, charismatu a emocích,“ nechal se podobně jako ředitelka soutěže Marcela Krplová slyšet režisér finálového gala večera Roman Petrenko. Do jaké míry se jeho slova naplnila, ať posoudí každý sám. Já si jen dovolím připomenout starý známý fakt, že nahlížení na krásu je velmi relativní a relativní je i posuzování charismatu. Za mne jej na České Miss bohužel příliš nebylo – ať už šlo o soutěžící slečny, či bývalé finalistky dřívějších soutěží krásy včetně těch, jež titul vybojovaly. Modelky, kterých byl v hledišti bezpočet, nevyjímaje. O síle osobnosti nemluvě.

Také však platí, že s kláním o post královny krásy historicky spojené krásky i šik zmíněných modelek svými kreacemi potřebnému gala večera dostály, což se mnohdy (i na více společensky prestižních akcích) neděje. Požadavek black tie dámy většinou proměnily ve velkou toaletu, i když tento dress code povoluje i večerní koktejlky v délce kolem kolen. Některé parádnice si dokonce spletly finálový večer s Plesem v Opeře a vypadaly jak princezničky na bále. Jiné (většinou módně osvícenější) zvolily k minimalismu tíhnoucí extravaganci, leckdy oblékly i kalhoty.

Bývalá ředitelka České Miss Michaela Maláčová Bakala i letos zasedla v porotě a pozornost, kterou na sebe strhávala, byla mnohem větší než ta, jež byla věnovaná nynější šéfce soutěže Marcele Krplové, které Maláčová podnik prodala. A svou dominantnost paní Michaela podtrhla i velkolepou černobílou toaletou, jež decentní do modra tónovanou róbu současné ředitelky České Miss v opulenci převálcovala, což by se dít nemělo. Neboť dobrý vkus diktuje být v parádě nastejno, lépe o kousek níž než první dáma večera, kterou nová mamá České Miss Krplová je. Nikoli paní Bakala, která se shodou šťastných osudových momentů stala matkou čtyř dětí a díky kontu svého muže se spolu s ním může stát filantropem, což by mělo být metou každé Miss a ona jí coby Miss Československa 1991 výjimečně dosáhla…

Ale zpět k půvabu, kultivovanosti, nutnému vkusu – která kráska zaujala a která selhala?

Gabriela Franková
Autor: Herminapress

Česká Miss 2014 Gabriela Franková

Rudou barvou atakující, pajetkami bohatě vyšívaná rovná róba má zbytečně hluboký, eleganci odepisující dekolt a tento fakt nemění ani sexy vnady v něm. Problematicky vyznívá i vysoký rozparek, který je vzhledem k výstřihu sexy položkou navíc a hlavně s ním neladí. Zcela brutálně se pak jeví umělohmotný, na večerní toaletě zcela úchylný středový zip. Česká Miss 2014 Franková, jež předávala korunku své následovnici, volbou šatů i doplňků bohužel krutě zklamala.

Nikola Buranská
Autor: Herminapress

Česká Miss Earth 2014 Nikola Buranská

Atraktivní, exoticky vyhlížející bruneta jako mnohé jiné vsadila na pevná poodhalená ňadra a tento erotický tah podpořila dráždivým pánským stylem v podobě společenského kalhotového kostýmu se smokingovým na nahé tělo oblečeným sakem, jehož hlubokou, k pasu téměř sahající otevřenou fazónu šálových klop vyplňuje pouze závěs s přívěskem. Náušnice i ostatní doplňky outfit nenásilně dotahují včetně (pro někoho možná barevně sporných) lodiček.

Jitka Nováčková
Autor: Herminapress

Česká Miss 2011 Jitka Nováčková

V roce, kdy seděla na pomyslném trůně české královny krásy, na poli módy nepřesvědčila a vysloužila si pověst další korunkou Miss dekorované blondýny s deficitem vkusu a citu pro věc. Do současnosti ale mnohé pochopila, lecčemu se přiučila a na večeru její v holubičí šedi vyvedená, na středu zavinutá, řízu připomínající róba patřila k nejsofistikovanějším, doplňky i účesem citlivě doprovozeným modelům.

Renata Langmannová
Autor: Herminapress

Česká Miss 2006 Renata Langmannová

Inspirativní ikonou módy není, osobitým přístupem k oblékání za srdce nebere, ale punc elegance jejím outfitům nechybí. Dvorním návrhářem této modelky je Lukáš Lindner, od nějž jistě pochází i rudý, opulentním róbám oponující overal. Jeho střízlivý styl typu Langmanové sluší, ale samotný model představuje standard, jenž nijak neomamuje. Včetně rádoby efektně vymyšleného živůtku, jehož asymetrický úvaz na jedno rameno erotické prezentaci ňader nesvědčí.

Aneta Vignerová
Autor: Herminapress

Miss ČR 2009 Aneta Vignerová

Je poslední vítězkou soutěže Miss ČR, kterou poté Michaela Maláčová odkoupila a sloučila se svou českou Miss. A je rovněž jednou z mála tuzemských královen krásy, jež se v oděvních tendencích orientují a mají dost dobré módní instinkty. A ani ona nenáležela k princeznám večera, nýbrž – jak se dalo předpokládat – zvolila strohou, s asymetrií a členěním plochy si důmyslně pohrávající, v monolitu bílé se prezentující kreaci. Nutno říci, že byla dotažená do sebemenšího detailu, včetně decentního laku na nehtech.

Denisa Domanská
Autor: Herminapress

Česká Miss World 2011 Denisa Domanská

Třiadvacetiletá rodačka z Kyjova při výběru toalety nechybila. Pudrově růžový odstín další z exotických brunet slušel. Látka krásně plihla a i bez jakýchkoli zdobností v podobě výšivky, vytkávaného vzoru či potisku vypadala luxusně. Střízlivě vyznívající střih se ucházel o pozornost řadou zajímavých detailů - ať už šlo o linii ramen, řešení zadního dílu sukně přecházejícího do vlečky, či velkolepý, dlaň pod ňadra sahající dekolt, jenž byl v zajímavém kontrastu s cudnými rukávky. Škoda, že spodní lepenka ňadra decentně nejistila, jak měla a při příchodu ostudně vykoukla…

Agáta a Jakub Prachařovi
Autor: Herminapress

II. vicemiss ČR 2005 Agáta Prachařová

Bitku o korunku české královny krásy pro tento rok si nenechala ujít ani bulvární Agáta, jejíž zvolení druhou vicemiss ČR leckdo před deseti lety nechápal. Nicméně na scéně se na rozdíl od jiných udržela a ve Foru Karlín opět připomněla, že byla a je symbolem holky z periferie, která nerozeznává. Důkazem budiž sportovní, zipy opatřená bundička z modré kůže barevně vyladěná se saténovou róbou. O náušnicích v uších nemluvě. A v modré sounáležitě vytuněný manžel Jakub rovněž svým modýlkem a pouťově efektními střevíci nepřesvědčuje.