Mezitím už stačil jeho kolega, režisér Jan Němec, prezidentem Havlem udělené vyznamenání vrátit na protest proti tomu, kam se tento akt na Hradě ubírá. Zřejmě nechtěl být v partičce, kde se elementární kultivovanost ignoruje a medaile za zásluhy udělují za natočení volebních klipů k prezidentské kampani…

„Nemám podobné ceremoniály rád. Měl jsem prostě potřebu ten rituál trošku znesvětit. Ptal jsem se pana Forejta, zda můžu jít, jak chci. A on pravil, že ano, že to záleží na mně,“ komentoval svůj outfit Sedláček pro deník.cz. Bohužel tímto vyjádřením jen mocně šlápl do lejna, jak se lidově praví.

Nazvat historicky ctěný den vzniku československého státu, doprovázený vyznamenáními, jež patří (měly by patřit) významným, zcela mimořádným osobnostem země, jako vopruzující ceremoniál, jakýsi rituál, jenž potřebuje znesvětit, je akt neurvalého plebejce. A to i se vším respektem k možné potřebě revoltovat, která ale musí mít kultivovaný projev. A pokud možno nějaké poselství. V případě Sedláčka bohužel vyzněla jako akt nevychovaného hňupa. Jako infantilní výkřik do tmy s mocným echem buranství, jež vysoce překračuje tak propíraný úlet v dress code.

Video
Video se připravuje ...

Buran na Hradě! Známý režisér si přišel pro poctu v mikině! Tomáš Sovinský

O to víc je pikantní fakt, že pan Sedláček natočil historií se zabývající dokumentární seriál České století, za nějž jej prezident Zeman především vyznamenal. A neméně bizarní je, že Sedláček k nynější hlavě státu velkou vážnost a úctu nechová. Tvrdí, že kultuře nerozumí. Zatímco šéf protokolu i mluvčí Hradu se snažili Sedláčkovo totálně nepřístojné oblečení, v němž vůbec neměl být vpuštěn, trapně obhájit tím, že jde o umělce…

Proč už se konečně nejmenujeme Absurdistán, chce se na tohle všechno podotknout. A pokud ještě Absurdistánem nejsme, panují zde jistá, se zákonem srovnatelná pravidla. Etiketa, přes niž ve všech kulturních zemích vlak nejede. Ani lokálka nijak výrazného umělce, který proti ctěnému okamžiku rodné země revoltuje buranstvím a od prezidenta, jenž podle něj kultuře nerozumí, přebírá vyznamenání, jež se této oblasti týká. Takže, příště to dejte, pane Sedláčku, poněkud lépe. Tohle není správnej punk!