"Moment udělení Medaile za zásluhy Robertu Sedláčkovi (České století, portrét Miloš Zeman – nekrolog politika a oslava Vysočiny - pozn. red.) byl přes čáru hned dvakrát. Jednak pro to, že takhle mladý režisér dostane takovýto typ vyznamenání. Už tento fakt je nedopatřením.

A druhé přes čáru bylo to, jak Sedláček svou účast na slavnostním ceremoniálu pojal. Můžeme se pouze domnívat, zda je takový buran, nebo zda se jednalo o formu protestu," říká Františka Čížková.

Video
Video se připravuje ...

Sedláček Hrad Tomáš Sovinský

"I pokud bylo toto ignorantství vůči etiketě cíleným projevem rebelantství, rozhodně to Sedláčka neomlouvá. Pokud to vnímal, že jeho ocenění je nepatřičné, měl ho odmítnout," dodává Františka a podivuje se nad tím, že ho na Hrad a do Vladislavského sálu, který je „střežen“ šéfem protokolu, vůbec pustili.

"Bohužel nebyl to jediný renonc slavnostního večera, který měl důstojně zakončit den státního svátku. Rozpaky budila jak některá oceněná jména, tak jména nepozvaných hostů a hosté, kteří na protest Zemanovo pozvání odmítli a do Vladislavského se nedostavili. O nedodržení dresscodu pozvanými a přišedšími nemluvě," upozornila módní kritička.