„Nedávno se tu spousta lidí vysmívala vzhledu prezidenta a jeho ženy. Tak jsem zvědav, jestli bude tahle fotka stejně populární, protože podle mě si to zaslouží. Bison & Rose musí na "premiérovi" ještě hodně máknout...,“ poznamenal FB přítel Plesl s odkazem na Blesk.cz a jeho fotogalerii z filmové premiéry, již se premiér s rodinou zúčastnil.

Status měl odezvu. V komentářích zazněly názory, že to žádný průšvih až tak není, protože se u nás na filmových premiérách dress code nedrží. A jiní zase mínili, že to trapas je. Někdo jej přirovnal k second hand akci…. Zkrátka emoce, lepší i horší vtípky, tak jak to ve facebooku konverzaci je. V rámci reakcí padlo i mé jméno, poznámka, že Františka řekne své, okomentuje…. Tak to teda dělám a dovolím si poznamenat, že: Ano, pan premiér by stylistu potřeboval, teda spíš to, čemu se říká imagemaker. I když pracovní mundúr jménem oblek i s botami standardně zvládá - řada jiných kolegů politiků je na tom s tzv. lookem, vzhledem hůř.

Tenký led souznění

Bohužel v neoficiálních chvílích, kde nejde o kádro, ony vládní montérky, působí pan premiér jako bezkrevný, poněkud bezpohlavní byť přičinlivě upravený úředník z berňáku. Jistě i díky dosti oblíbené šedé, jež je pro administrativní myši dost příznačná.

Basic triko pod košilí je v městském casual stylu o.k., jen by ta košilka neměla mít vzhled prkenného polyesteru, ale podobat se modelům z měkkých tkanin, jenž nosí hoši z Wall Street. Outfit manželky pana Sobotky je se stylem chotě v harmonii: Tak trochu klasika, tak trochu out počin, chce se poznamenat na adresu kreace hodné konfekce či zásilkového katalogu. Děti se nehodnotí a ti dva kluci jsou i tak v pohodě.

P.S. Myšky nevyhrávají

Podtrženo sečteno: Není to horor ani průšvih či second hand akce, jak někdo poznamenal. Je to ukázka prezentace davového vkusu způsobné české středostavovské rodinky, jež volí ČSSD anebo KDU-ČSL. Jeden ze segmentů loga jménem popularita, ztotožnění se. I když přiznejme si, že o styling v tom dobrém i špatném estetickém vnímání jiných nejde. Ale image lídra nahrává. Vůdce by s davem splynout neměl, dav očekává akční ikony.