Slavnostního otevření pět set padesát metrů dlouhého, kamenem ze sýkořického lomu dlážděného potoka nebylo žádnou oficiální státnickou záležitostí. Patřilo široké veřejnosti, zúčastnil se jej dav lidí bez ohledu na drobný déšť. Pro mnohé to jistě byl nedělní výlet a ve stejném duchu v podstatě pojal oblečení i prezident Miloš Zeman a jeho choť Ivana. Jejich ležérnost vyzněla nepatřičně, byla v kontroverzi s etiketou, o vkusu ani nemluvě.

Exprezident Václav Klaus dal akci na jedničku, dostál neformálnosti i očekávané eleganci. Jeho choť, velvyslankyně na Slovensku Livia, se zřejmě inspirovala stylingy aristokracie. Nicméně i s mnohými výhradami svou nástupkyni, současnou první dámu Ivanu, těžce převálcovala. Konfrontace bývalého a současného prezidenta, včetně jejich žen každopádně provokuje k otázce, jak na tom s kreditem kultivovanosti vlastně jsme. Hlava státu, muž na Hradě včetně první dámy by měli udávat noty, jít lidem příkladem… Současnost je tristní, řekla bych…

Miloš Zeman: Vstříc lidu? Stávající prezident měl dosti vytahané antracitové džíny a páskem do nich spoutal károvanou košili z bavlněného krepu s krátkým rukávem ve valérech black
Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Ivana Zemanová: Hůř být nemůže! Ještě bizarněji působila stávající první dáma Ivana Zemanová v šíleném kompletu sáčka se zdůrazněnou hlavicí ramen a neforemných kalhot v délce pod lýtko, jež si se střihem bermud účastníků zájezdu nezadaly. Nepochopitelná volba květinového, v duchu goblénu se nesoucího vzoru, pantofle s provazovou podešví jen tento úlet umocnily, dovedly k bráně hororu.
Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Václav Klaus: Akt profesionála! Separátní sako v odstínu šedé, s ním vyladěná košile s vázankou, univerzální černé kalhoty plus mokasíny, jež s ležérní elegancí souzní. Nic přísně formálního… Bývalá hlava našeho státu dostála nekonvenční chvíli v Lánech s ohledem na své postavení v podstatě bez chyby.
Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Livia Klausová: Šlechta s otazníkem! Holubičí set pouzdrových šatů s kostýmkovým pláštěm doprovozený kloboučkem připomíná styl aristokracie. K obnovení potůčku je poněkud dramaticky přes čáru, ale rozhodně lepší volba než v případě paní Ivany. Bohužel správné instinkty lady chybí: Šaty, v nichž se rýsuje bříško, měly být volnější, moderní šperk na krku se pere s flitrovým knoflíkem na plášti a volba bot bývalé první dámy je věčné téma k diskuzi.
Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský