Český lev tentokrát neřve v sále pražské Lucerny, jak tomu každoročně bylo, ale v Dvořákově síni majestátního Rudolfina. A není pod neměnnou taktovkou svého zakladatele, k diskutabilní alternativě tíhnoucího Petra Vachlera, který nejen České filmové a televizní akademii (ČFTA) šéfoval, ale také večer Českého lva produkoval, zároveň režíroval, podílel se na scénáři. Což byla kumulace vlivu, jež dávala na vědomí, že pokud svérázný Vachler neodejde, nic se na prezentaci Lva nezmění. A víc než gala událostí stále bude velkým rodinným mejdanem s upocenou after party s vegetariánským rautem, kde se kdekdo řádně opije.

Video
Video se připravuje ...

Olda Kaiser v akci. Takhle se vypořádal se sklenicí vína Jan Jedlička, Markéta Reinischová

Iluze noblesy versus realita

Současnost je však jiná. Bez Vachlera, který se s ČFTA rozešel, na funkci v ní rezignoval. Byl to výsledek množící se kritiky na úroveň Lva, zejména pak sporu, jenž vznikl poté, co si Vachler nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA.

Nyní reprezentativní řev Lva udává management ČFTA a idea večera zní: Navrátit filmové ceně zaslouženou důstojnost, výjimečnost, kultivovanost. Kulisami a scénářem předávání cen počínaje, společenským dress code zúčastněných konče. Řada lidí z filmové branže, jež se na cenách Českého lva každoročně v publiku promítá, z požadované (sakra patřičné) etikety šílela. O to víc, že se kuloáry nesla zpráva, že se bude dress code u vchodu kontrolovat, nepatřičně odění se z Rudolfina vykážou. Trochu bizarní, řekla bych, ale také dodala, že zřejmě nutné... Glamour casual, formální byznys styl by zde neměly mít šanci. Teoreticky rozhodně, ale jaká je praxe?

Video
Video se připravuje ...

Rafťačka Kubařová: Rozchod s Janákem a nový milenec! Jan Jedlička, Markéta Reinischová

Trhne nový Český lev oponou ignorace stylu, jenž výjimečnost kulturních společenských událostí puncuje? Anebo ještě ne? Z příchodů celebrit do Rudolfina je jasné, že se tak stalo, byť občas s přešlapy.

Fotogalerie
9 fotografií