Skeptici tvrdí, že přátelství mezi ženou a mužem nemůže existovat, protože vždycky skončí v posteli. Pokud jste „fag hag“, holka, nebo ženská, co se kamarádí s gayi, v posteli s nimi možná po mejdanu skončíte, ale rozhodně vás nebudou obtěžovat. V takovém přátelství je jisté kouzlo a pohodlí, spiklenectví a větší než malé množství dekadence. Proč srkáme kafe ve společnosti svých uhlazených kamarádů, kteří vždycky vědí, že jsme se doma pohádaly?

Holka, uměla sis vybrat

Sjedou vašeho přítele zkušeným pohledem a mrknou na vás, a když odejde, tak vám podají report. Dobrý, špatný, špatně oblečený, kus, nebo taky „holka, ten se mi nezdá, pryč od něj“.  Nejsou neomylní, ale jistý radar mají, a i když sami občas zabřednou do neřešitelných vztahových propletenců, v případě kamarádky většinou nebezpečnou známost odhalí. Nekonkurují, protože kdo by se mořil s heterákem, a rádi poskytnou rameno k vyplakání. A mají lásky, příběhy, na dovolené si spolu taky užijete hodně zábavy. Moje přítelkyně Máša s takovým kamarádem bydlí už roky. Dělí se o nájem, společně nakupují a Máša, která po ošklivém rozvodu nechce chlapy ani vidět, je v mužské společnosti prakticky permanentně. Jenže tihle jsou „ti její“.

Vyber si svou rodinu

Máša si vybrala. Vdávat se nechce, rodiče bydlí daleko a samoty se bojí. Richard jí dělá garde, své milostné úlovky si vzájemně zhodnotí a diskrétně vyklidí pole ve společném bytě. Nepůjde to tak donekonečna, protože Máša do budoucna plánuje dítě a to by v jejich „mládeneckém“ bytě způsobilo chaos, ale zatím, zatím je Richard tím nejbližším důvěrníkem.

Martin a Jakub mají také své „fag hag“ přítelkyně a náležitě si toho faktu považují. „Ženské potřebuju,“ říká Martin, „jen mezi chlapy, a nedej bože jen mezi gayi, bych se zbláznil. Svěřují se mi a já jim, hodnotíme spolu chlapy, povídáme si a hlavně, být s nimi je pro mě maximální relax. Žádné sexuální napětí jako s gayi, žádná ostražitost jako s heteráky, prostě absolutní uvolnění. Hodně si těchhle přátelství vážím.“

„Přátelství s ženou je pro mě důležitější než přátelství s heteroklukem. Máme si víc co říct, máme společná témata. Navíc mám hrozně rád děti, pomáhám kamarádkám hlídat, kompenzuju si tím, že sám děti mít nebudu. Rád jim pomáhám a ony naopak zas pomáhají mně.

Bezpečná zóna

Ano, tenhle typ kamarádství je báječně bezpečný a konkurence prostý a navíc, my Češi, jsme ve skutečnosti, pokud jde o sex, bezbřeze tolerantní, takže vy, dámy, se bez obav můžete svěřit svému chlapci, co už chlapce má, a vy, pánové na holky, zas můžete být úplně klidní. Tohle mužské garde je bez rizik.