Troufám si skepticky tvrdit, že ani vyšší ceny české občany nedonutí, aby nenakupovali zbytečné množství jídla, v jeho konzumaci se více ovládali a ze sortimentu lépe vybírali. Tak to bohužel nefunguje, byť lidé samozřejmě budou koruny obezřetněji počítat.

Nejspíš si zkrátí dny zahraniční dovolené, sníží výdaje na zábavu, večeře v restauracích s rodinou. Budou štvanci slevových akcí v supermarketech. Ale v jídle se příliš neomezí - pro řadu frustrovaných Čechů je totiž jednou z mála jistých radostí. Ostatně to i fotkami doprovázené satusy na fb dokládají.
A pokud se našinec v krmi uskrovní, tak v kvalitě, nikoli kvantitě. Ve spížích a lednicích přibydou levné kalorické bomby s hluchou výživovou hodnotou. Všem dostupné, umělým aroma vyšperkované náhražky. Sníme více škrobu, pečiva, rohlíků na úkor dražšího masa, ovoce, zeleniny či ryb z dovozu. Laciné uzeniny nahradí drahé sýry. Flákoty bude na talíři méně, ale dojíme se moukou zahuštěnou omáčkou…

Už dávno neplatí, že tloušťka je známkou blahobytu. Mnohem častěji se stává problémem nižší společenské vrstvy. Na vině je nedostatek peněz, návyky tradované výživy i jistá negramotnost na poli zdravé moderní kuchyně, kterou zdražení potravin rozhodně neumenší. To může leda tak zvýšit popularitu receptů, jež vynalézavosti á la Babica meze nekladou.

P.S.
Paní či slečna Viktorie Chaloupková k mému statusu na fb poznamenala: „Až budou krevety a artyčoky levnější než chleba se sádlem, až bude steak levnější než bůček, až si bude možné bez ohledu na ekonomickou situaci, vybrat mezi ústřicemi a držkovkou, pak budu sdílet naději Markéty Reinischové. Do té doby budu považovat její úvahu za přinejmenším asociální, vzdor tomu, že sama možnost volby ještě stále mám.

Myslím, že Viktorie mluví z duše řadě čtenářů. Ale i tak (zejména proto) si dovolím poznamenat: Nejde o ústřice, ale o životní styl a reakci na zdražení, jež se dá předvídat a vlastně chápat vzhledem k stavu stravování, gusta, jež u nás panují. Nicméně i za málo peněz lze uvařit skvělé pokrmy, jež neucpávají tukem žíly, nezvyšují hladinu cholesterolu, nevedou k nadváze. I v čase zdražení lze dostát stavu peněženky a jíst kvalitně. Dát jakosti přednost před kvantitou uspokojující roztažené žaludky.