Úspěšný, v mnoha ohledech se standardu vymykající Karel Janeček, který si svůj první milion údajně vydělal už za vysokoškolských studií v amerických kasinech, se nedávno stal pro leckteré občany novým mesiášem. Novou, řadou médií propagovanou hvězdou, která chce lid této země vytrhnout z letargie, bahna marasmu, do nějž ji mocní zlojedi republiky uvrhli. Mítinky jeho Pozitivní evoluce vlévaly snílkům optimismus do žil a u pragmatiků přinejmenším vyvolávaly rozpaky.

Kontroverzní románový hrdina

Odpůrci excentrika Janečka pak poněkud hystericky poukazovali na bolševicko-estébáckou minulost jeho famílie, za niž nemůže. Pozastavovali se nad Janečkovou oblibou v satanismem zavánějících iniciačních obřadech tajných spolků, jeho papírovým sídlem v Mauricijské republice, anonymními akciemi na doručitele… O jeho mlhavých, leckdy si protiřečících vizích nemluvě.

Miliardář Karel Janeček se zkrátka pro některé stal příkladným filantropem, jenž část bohatství věnuje na boj proti společenským neřádům. Jiným se jevil jako naivní snílek, dokonce mesiášským komplexem stižený šarlatán. Veřejnost každopádně zaujal. Bohužel jen na chvíli.

Ulici před rozpačitou Pozitivní evolucí dala přednost vrcholící prezidentské kampani, Schwarzenbergovi, Zemanovi. Posléze předčasným volbám, hvězdě Andreje Babiše. Karel Janeček upadl do zapomnění a bylo na čase jméno oživit. Připomenul se díky románku s Miss ČR 2004 Janou Doleželovou. Bylo to kouzlo nechtěného, či promyšlený tah?

Jemně načatá panna

Relativita úhlu pohledu platí i pro dvaatřicetiletou Miss ČR 2004 Janu Doleželovou, která si pěstuje image mladé ctnostné ženy, která ví, jak je krása pomíjivá, a proto vystudovala farmacii, otevřela si vlastní lékárnu. Je tichou ozdobou každé společnosti, neprovokuje výstředností, sex-appeal prodává v elegantním balení. Mnozí tomuto servírovanému dojmu jistě podlehli a jiní Doleželovou vnímají jako nudnou ambiciózní třicátnici, která je VIP vatou kdejaké party a nikdy se kýženou hvězdou nestane, protože jí chybí osobitost, nutný šmrnc.

V kuloárech má pak Jana Doleželová, lékárnice se srdcem modelky, pověst tiché vody, co břehy mele. Tady se o ní mluví jako o ženě, pro niž je přitažlivost muže dána jeho postavením, bankovním kontem, kreditkou… Ona lásku k luxusu ani nezapírá. Ostatně, kdo jej sakra nemá rád? Je přece příjemný.

Pár dnů se zdálo, že Jana Doleželová na elitní luxus dosáhla. Ctnostná, jemně načatá panna ulovila miliardáře s poker face rytíře don Quijota. Anebo on ulovil ji. Vyberte si.

Jedna a jedna nejsou vždycky dvě

Médii anoncovaný poměr Karla Janečka a Jany Doleželové trhákem pro ulici nebyl, patřil k zpravodajské pěně dní společenských rubrik. Bývalá nijak zajímavá modelka, nyní lékárnice s krásným tělem plus miliardář, který ochutnal mediální popularitu, k sobě teoreticky pasují. To, že se sblížili v Dublinu u památníku Václava Havla, si mohla Doleželová odpustit. Ale v mediálních prohlášeních je to stejné jako v módním stylingu. Značkové hadříky nefungují, pokud cit pro jejich prezentaci nemáte.

Techtle mechtle Janečka a Doleželové žádné velké vzrůšo, lidově řečeno, nebylo. To nastalo den poté, kdy je sličná Jana novinářům přiznala, oficiálně potvrdila. V okamžiku, kdy VIP zprávy TV Prima chtěly zmapovat jejich idylu ve Špindlerově Mlýně, jež se díky snobům zve českým Aspenem.

Zatímco Jana před kamerou mávala kartou pomyslného štěstí v páru, Karel dostál pověsti úspěšného hráče, jemuž hazard vychází. Vynesl trumf muže, který zvládne mnohoženství. I ve vypjatém čase vánočních svátků umí uspokojit exmanželku, bývalou rodinu, dlouholetou partnerku Markétu i nové cukrátko Janu Doleželovou.

Do jaké míry to zvládá, nakolik jeho poker jistí prachy, nechme stranou. Každopádně Jana v téhle hře prohrála. Její udivení z faktu, že Karlem zmiňovaná Markéta fakt existuje, a následné vyhození ze společného pokoje jsou hodné aktu naivní pipinky. Ne, není vždycky pravda, že jedna a jedna jsou dvě. Pro mozek kreativního matematika, jímž prý Janeček je, to jistě neplatí…

Je to hra?

Muži dostávají ramlice i jemně načaté toužící panny. Záleží na vkusu. Don Quijote Janeček ramlici neunese. Na jeho styl je příliš živočišnou jednotkou. On hraje se sofistikovanějšími kartami. Ulice jeho trumfům příliš nerozumí. Nemusí, Janeček má své miliardy. Každopádně zmizel ze scény, Jana Doleželová na ní živoří. Teď díky románku se skandálním koncem opět zaujali. Je to hra? A kdo vlastně vyhrál? Kdo komu za jakou cenu posloužil?

Fakt, že miliardář Karel Janeček přiznává paralelní životní družku Markétu, vyučenou kadeřnici s duší servírky, po boku momentální krásky Jany Doleželové je pro všechny obyčejné holky výzva ke snění, že mantinely pomíjivé krásy, vzdělání, společenského postavení v pozitivní evoluci neexistují. Doufejme, že naivky prozřou bez velkých následků.