Sledujeme dění v politice i ve sportu. Chodíme do kina a někdy snad i do divadla, či na koncert. Zajímá nás, co se nosí, kdekdo chce být v módě in. Ale zdaleka ne všichni si uvědomujeme, jak oblečení, vybavení bytu a další nezbytnosti každodennosti, které nevnímáme, spolu souvisí. Podílí se na naší image, spoluvytváří náš životní styl. Ony předměty, které používáme - vybavení bytu, auta, svršky, co máme na sobě atd. – jsou různé, ale mají společný jmenovatel, jímž je vkus, podle nějž je vybíráme. Měl by být konfrontovaný se současností, s jejími vizemi. Měl by ctít krásu i funkčnost věcí a být v dobré kondici, která (troufám si říci) za aktivním sportem či stroji v posilovnách ošetřenou fyzičkou Čechů pokulhává.

Týdenní akce jménem Designblok, jenž už patnáctým rokem v Praze nabízí srovnání tuzemského a zahraničního přístupu k estetice, účelnosti, tvarosloví, dává šanci onu kondičku, deficit informací na poli designu dohnat. Dělá to formou plejády expozic tvůrců, značek, průmyslových firem, jež se odehrávají na třech místech české metropole, jimž genius loci místa neschází.

Vagóny, palác, kostel…

Novým a letos zásadním dějištěm je Nákladové nádraží Žižkov – funkcionalistická stavba Karla Caivase a Vladimíra Weisse z třicátých let, kde Designblok bude mít v bývalých skladech ve třech úrovních Superstudio. Druhým výstavním místem je Openstudio Kafkův dům u Staroměstského náměstí a třetí scénou designu, který lze v češtině opsat slovem vzhled, tvar, nikoli doslovně přeložit, je pak nedaleký Art House Colloredo-Mansfeldský palác.

V rámci Designbloku proběhne i zásadní Desigblok Fashion Week, jehož tvářemi jsou topmodelka Daniela Peštová a herečka Aňa Geislerová. Byly jimi i loni a letos k nim do třetice přibyla herečka tereza Voříšková. Na rozdíl pražského Fashion Weeku či Prague Fashion Weekendu nemá Designblok Fashion Week tendenci vyrovnat Fashion Weekům ve světových, styl diktujících metropolích a přesto má ve vnímání poselství módy k němu blíž. A i on dává jako dvě zmíněné akce šanci mladým talentům díky Designblok Fashion Talent Cards a ELLE Talent Card.

Nejde o peníze, ale o vizi

Na řadu exponátů, artefaktů peněženka průměrně vydělávajícího Čecha nedosáhne. Ale to není důvod, proč na Designblok nezajít. Naopak. On totiž v mezinárodním rozměru nabízí inspiraci; klíč k výběru finančně dostupného tovaru. Té vaší postele, svítidla, židle, užitného skla… Vstupné je dostupné. Pro dospělé činí 250 Kč a vstupenka platí po celý týden konání Designbloku pro opakovaný vstup do všech třech budov s expozicemi! Za jednotlivé přehlídky Designblok Fashion Weeku, jež se konají v kostelu sv. Šimona a Judy se platí 200 Kč.

Kam tedy?

Superstudio, Nákladové nádraží Žižkov, Želivského 2: Hlavní prostor Designbloku situovaný do bývalých hal skladišť včetně železničních vagónů. Mimo jiné se zde prezentují i velké značky jako Škoda Auto, Nike, Phillips. Kavárny a bary nechybějí.

Openstudio, Kafkům dům, Náměstí Franze Kafky 2: Expozice módy, šperků, designových prototypů, vizí, konceptů. Prezentují se tu nadějní tvůrci v rámci Designblok Talent Card i Ikea mapující šedesát let historie svého designu.

Art House, Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 2: Expozice špičkových, kurátory Designbloku vybraných výtvarníků od nás i ze světa v čele s hvězdou letošního ročníku, zjevem i tvorbou navýsost osobitou francouzskou designérkou Matali Crasset, jež představí utopickou výstavu nábytkových solitérů Voyage to Uchronia vytvořenou pro pařížskou Galerii Thaddaeus Ropac.

Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní ulice: Místo módních přehlídek Design Fashion Weeku. Bude se zde prezentovat i mimořádná oděvní výtvarnice Liběna Rochová, která vede na VŠUP ateliér oděvu a obuvi a práce jejich studentů budí ohlas i v zahraničí. Včetně New Yorku. Za poznání jistě stojí i vize módy vlámského dua návrhářů, jež pod zn. A. F. Vandevorst představí kolekci na jaro a léto 2014 a tento manželský pár rovněž v Pařížské ulici představí originální prodejní koncept The Smallest Travelling Store in the World!

Tip Františky

Program Designbloku 2013 s podtitulem Prague Design and Fashion Week, je nabitý. Kromě zmíněných expozic se v něm odehrají nejrůznější akce v řadě galerií, showroomů, butiků… Včetně zajímavých talk show na téma design či móda s účastí špičkových tvůrců od nás i ze světa. Talk show v Openstudiu Kafkův dům se bohužel konají v době, kdy většina zájemců o debatu pracuje. Nicméně je tu volný víkend, kdy Designblok vrcholí.

Můj tip patří sobotě, nákupům módy a šperku českých i zahraničních návrhářů na Pop-up shopu v kavárně Openstudia Kafkův dům. Nakupovat ostatně můžete i v neděli. V kostele sv.Šimona a Judy jsou módní přehlídky již odpoledne. Odehraje se tu módní souboj ateliérů pražské VŠUP, na speciální Diploma Selection, která představí Henriette Tilanus, Loekie Mulder, Lilly Ingenhoven a Kyrila Buhowskeho. Představí se i Cockerel, baskický návrhář Roberto Lôpez Etxeberria a české módní návrhářky Hana Zárubová a Liběna Rochová.

Fotogalerie
15 fotografií