Objevit se na onom rudém, davem lemovaném běhounu pro vyvolené je čest, šance potvrdit si kredit hvězdy, zaujmout. Je to pocta pro každého, pro průměrné herečky a půvabné modelky zejména. Ostatně tuhle exhibici si užívají i pozvaní politici, byznysmeni a potěšeni v minulosti byli i bývalí prezidenti Havel či Klaus. Zkrátka stát se na chvilku aktérem přitažlivého světa filmu je přinejmenším milé.

Obstát na red carpet, řečeno slovy Hollywoodu, znamená dostát iluzi, hru na velký svět nezkazit. I když máte hluboko do kapsy. Ostatně luxusní značky vám patřičnou parádu rády půjčí, pokud máte dostatečnou popularitu, kterou jejich modelu uděláte reklamu. Tak to chodí u nás i ve světě.

Jenže ani slovutná značka, róby za pohádkové prachy, outfity čítající se šperky statisíce korun a leckdy částku milión plus, nezajistí sukces, pokud model typu nositelky nesedí. Nebo jeho efekt kazí nepatřičné doplňky, které dokážou outfit povznést, ale stejně tak jej odepsat. A neméně podstatný je i šarm, sex-appeal, síla osobnosti, s níž se kreace vynese.

Uhrát tento poker opravdu není jednoduché a představa prohry mnohé krasavice paralyzovala natolik, že někteří zástupci prestižních značek mi ani v podvečer nedokázali odpovědět, jakou kreaci si kdo vybere. Herečka Jitka Schneiderová dala ve finále před zn. Dolce & Gabbana přednost toaletě od Diora a její kolegyně Jitka Čvančarová si nakonec opulentní retro toaletu s příběhem, která se bude dražit pro nadaci DebRA nevzala, byť hodlala aukci na pomoc lidem s těžkým poškozením kůže zvané nemoc motýlích křídel udělat reklamu a raději skončila u toalety od Soline s doplňky Swarovski. Miss World Táňa Kuchařová vsadila na jistotu kreativně uměřené elegance z dílny Ivany Mentlové a Andrea Verešová oblékla model Natali Ruden, která si ji zvolila za hvězdu přehlídky, jež v rámci festivalu proběhne. A byly tu jiné parádnice, jiné slavné tváře v čele s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou a hvězdným hostem Johnem Travoltou…

Jak tahle podívaná dopadla? Blesk z příchodů nabízí malou ochutnávku a zítra přinese další módní lahůdky.

Fotogalerie
7 fotografií