Přiznejme si, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nemá kredit jako ten v Cannes či Benátkách. Ani není prošpikovaný hvězdami Hollywoodu, jako tomu je v Berlíně. Nicméně jde o podnik v prestižní kategorii A, která si žádá pro lid lemující rudé běhouny podívanou a respekt u svých hostů - včetně světových stars. Bohužel mnohé z nich, pokud se ohlédneme za uplynulými lety, tuhle nepsanou povinnost prezentace, jež kredit kinematografické akce neverbálně potvrzuje, nevnímají.

Stačí připomenout loňského VIP hosta filmových Varů, oscarovou herečku a charismatickou ženu Susan Sarandon, která zde převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Na festival přiletěla v nedbalém outfitu turistky, jež zabloudila na cestě k léčivým pramenům. A k festivalové, celebrity stříbrného plátna hodné toaletě měly i její krátké, sandálky doplněné šaty s průsvity, v nichž se objevila na gala večeru…

VIP profík

O to víc překvapila letošní hvězda z Hollywoodu John Travolta, jenž v soukromém letadle spolu s rodinou přistál v lázeňském městě kolem třetí nad ránem. Vzhledem k hodině příletu jej nepřivítal prezident festivalu, Jiří Bartoška, ale jeho výkonný ředitel Kryštof Mucha, a pokud by Travolta vystoupil v teplácích, či pyžamu, dalo by se to pochopit - vysvětlit jako milou přirozenost superstar. Ale on měl dokonalý temně modrý oblek doplněný úzkou vázankou a tradiční bílou košilí. A o onu milou (až dojemnou) přirozenost) se postaral fakt, že nesl v rukou své malé spící dítě…

Přiznám se, že mě Travolta na počátku své kariéry, v kultovních filmových muzikálech Horečka sobotní noci či Pomáda jako chlap neoslnil. Na rozdíl od jiných žen jsem z něj do kolen nepadala.

Zaujal mě až polohou v Pulp Fiction a také v jiných následných dramatických rolích. A odteď pro mne bude i výsostným profíkem, jenž při ranním kuropění v plné zbroji rozdává úsměvy. I když je u říčky Teplé v lázních Karlovy Vary, nikoli na Francouzské riviéře v jindy poklidném ráji penzistů zvaném Cannes.

Fotogalerie
5 fotografií