Nervozita soutěžících krásek, mix povrchnosti, naivity a snahy o atraktivnost kosmopolitního formátu. Povinné vložky hudebních vystoupení, inteligentní, bezesporu kultivovaný moderátor večera Libor Bouček, jemuž bohužel chyběl sexy šmrnc. Na závěr ctěný veterán popu Karel Gott, jenž se stále snaží, jak se dá… A exhibice ve zlatých plavkách zajímavě pojednaná jako taneční kabaretní vystoupení. Do společenských rób oděné královny krásy tiše v konkurenci bojující o místo na slunci.

Svého času druhý nejkrásnější muž světa Josef Karas v nepatřičně ležérním, koženou bundou korunovaném a nijak vkusném outfitu kalhot s krátkou oblekovou vestičkou - opravdu dost nemožné. Tohle všechno byly momenty, z nichž se puzzle slavnostního večera skládalo.

Gala mariáš

Česká Miss World 2012 Linda Bartošová oblékla navýsost střídmý a nesmírně kultivovaný model s dlouhými rukávy, jenž aspiroval na nejelegantnější toaletu večera. Uměřeným outfitem s jistým pelem glamour ležérnosti zaujala i veřejnosti známá modelka, druhá vicemiss ČR 1998 Petra Faltýnová. Na jednoduchost s absencí třpytek, pajetek a výšivek vsadila i dosud úřadující Česká Miss Tereza Chlebovská v zajímavě střiženém rudém modelu od Lukáše Lindnera, jenž ve své tvůrčí průměrnosti mile překvapil.

Miss ČR 2005 Lucie Králová naopak s brčálově zelenou ligotavou róbou včetně účesu totálně propadla a ani poněkud ordinérně atakující bujné poprsí v průstřihu dekoltu nepomohlo. Spíš naopak. Ředitelka soutěže Michaela Maláčová, která čeká čtvrtého, prý tentokrát neplánovaného, potomka, připomínala v dlouhých šatech v nazlátlých valérech mosazi sfingu. Sofistikované líčení a elegantně učesaná hříva vlasů sice údernost svítivého metalu umenšily, nicméně té blýskavosti umocněné výšivkou a jinými zdobnými prvky bylo v monolitu toalety příliš.

Má dáti, dal

Nikdo ze špiček politické scény se do Hudebního divadla Karlín nedostavil. Společenskou prestiž kromě čestné předsedkyně, italské herečky Ornelly Muti podniku dodávala topmodelka Tereza Maxová, která jako každým rokem pro svou nadaci dostala dobročinný šek. A také bývalá první dáma Dagmar Havlová s dcerou Ninou. Přestože by se dalo předpokládat, že spíš tento večer půjdou na udílení divadelních cen Thálie. Nicméně choť Maláčové, Zdeněk Bakala byl mecenášem, jenž financoval knihovnu jejího zesnulého manžela Václava Havla. Být na České Miss je tudíž pro bývalou první dámu tak trochu čest, milá povinnost…

Kníže Schwarzenberg, jemuž Maláčová v kampani dělala na castinzích v rámci pohovorů s děvčaty decentní a sympatickou osvětu, chyběl. Škoda, neboť patří k mužům, jež si umí půvab mladých žen vychutnat.

Možná o to víc měla Maláčová potřebu se v promluvě ve finále večera angažovat. Její narážky na politickou, etickou, společenskou situaci v zemi v souvislosti s rolí České Miss ale vyzněly poněkud rozpačitě. Nemístně. Nedávejme volbě královny krásy, její roli větší význam než má. Tento podnik je, byl a bude líbivou povrchní podívanou, která dává dívkám na vědomí, že tzv. americký sen (občas) funguje.

Fotogalerie
13 fotografií