Troufám si tvrdit, že mladou oděvní designérku Zuzanu Kubíčkovou, jež před třemi lety ukončila Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v ateliéru módní tvorby Josefa Ťapťucha, česká veřejnost příliš nezná. Její kolekce se neobjevují v masově prodávaných ženských časopisech, ona sama se nerve do showbyznysu, chybí ve společenských rubrikách.

Proto není od věci říci, že tato mladá návrhářka, která má za sebou stáže v Paříži i na Islandu. Dlouhodobý pracovní pobyt v Milánu. Touha po úspornosti je u ní zřejmá, ale ne vždycky má její minimalismus potřebnou údernost. Podle mě mu schází osobitost, nezaměnitelný rukopis, což je problém řady mladých českých návrhářů, jež mají vizi, ale na cestě k jejímu naplnění poněkud tápají. Každopádně kolekce prádla, kterou Zuzana Kubíčková na letošním Designblok Premier Fashion Week předvedla, za pozornost stojí.

Její řada negližé, jež pracuje s průsvity, grafickými linkami, členěním plochy, ale i s romantickými akcenty, nastolila otázku nakolik má móda provokovat, za každou cenu se zaprodat efektu. Kubíčková v nadsázce mola vsadila na vampa, ženu-upíra s černými rty, nehty, nahým líčením. Hladkým, čtyřicátými léty inspirovaným účesem a hubeným chlapeckým tělem, jež má na bradavkách odhalených v transparentních podprsenkách kuželovité třpytivé kryty připomínající pancíře.

S kontrastem cudnosti a dekadentní glamour vyzývavosti si hrají i do pasu sahající průsvitné kalhotky s nohavičkou, lesklé lemy, kšíry, kombiné připomínající body připnuté na podvazky. Minimalismus se prolíná s dekorativností stylu la boheme drzým, do posledního detailu promyšleným způsobem. Jenže je toho všeho nějak příliš, manýra vytěsňuje přirozenou smyslnost, s níž je toto intimní oblečení spojené. Tady Zuzana Kubíčková balanc na hraně nezvládla. Každopádně její kolekce provokuje k polemice o roli módy, která by měla omamovat a zároveň sloužit. I se vším respektem k faktu, že přehlídka má být show.

P.S.

Budu ráda, když se zapojíte do čtenářské diskuze pod článkem, či na mém facebooku. Snímky z mola vás k názoru jistě dovedou. Mimochodem: Designblok k diskuzi nad estetikou provokuje. A móda není diktát, ale dialog jejích tvůrců s ulicí.

Fotogalerie
11 fotografií