Sekne se ředitelka soutěže Michaela Maláčová (Miss Československa 1991) s výběrem módních kreací, respektive s výběrem jejich tvůrců, jako tomu zatím bylo v uplynulých dvou ročnících, kdy už se Česká Miss sloučila s tradičnější Miss ČR a stala se tak v tuzemsku bezkonkurenční?

Všechno napovídá, že letos paní Maláčová našim oděvním výtvarníkům šanci k prezentaci kreativity nedá. Ani nebude testovat potenciál invence studentů středních oděvních škol a zkoušet, jakou Haute couture (vysokou módu) pod vedením pedagogů pro Českou Miss vytvoří. V souvislosti s finálovým večerem byly pouze předvedeny modely luxusního butiku Obsession, jehož nabídka patří v Praze k nejzajímavějším. Zdá se tedy, že Maláčová, která žije spolu s dětmi a manželem, elitním boháčem a mecenášem, Zdeňkem Bakalou, ve Švýcarsku, se vzdala bohulibého úmyslu umocnit českou krásu tuzemským módním názorem.

Líbezně a bez rizika

Těžko říci, jací kreativci paní Maláčové s oblečením dívek na finálový gala večer radí, na konceptu se podílí. A také těžko posoudit, nakolik ona se dokáže na české oděvní scéně orientovat, kvalitu doporučených návrhářů rozpoznat. Jisté je, že výsledkem předminulého ročníku zasvěceného módním alegoriím na našich čtrnáct krajů, byla parodie na Haute couture korunovaná totálním nevkusem.

Loni Michaela Maláčová opět dala prostor sedmi českým oděvním výtvarníkům, jež pořadatelé soutěže anoncovali jako talentované, zhusta proslulé umělce. A tento počin opět dopadl tristně. Kreace, v nichž se finalistky na pódiu objevily, byly opět nemožné a k vytříbenému stylu, módnímu názoru měly zase daleko. Naštěstí finále roku 2011 patřilo toaletám z kolekce slovutného módního tvůrce jménem Oscar de la Renta. A poskytl je butik Obsession, který i dnešní večer soutěžící krásky oblékne.

Někdo může právem namítnout, že i u nás jsou skvělí a kultivovaní oděvní výtvarníci, kteří by České Miss dodali neotřelost, módní náboj, patřičnou atraktivitu. Stačilo by se spojit s Czech Grand Designem, oslovit návrháře, jež ocenil. Otázkou ale je, nakolik by dokázali svůj nekonvenční názor sladit s tradičním duchem komerční, široké veřejnosti určené soutěže. V tomto ohledu jsou kreace z Obsession – tentokrát modely od zn. Temperley London – bezpečným, líbezným a masovému vkusu konvenujícím řešením.

Nejde jen o šaty

Některé z velkých toalet Temperley London jsou vskutku elitní. Ale to byly i mnohé róby z dílny Oscara de la Renty. Přesto je část finalistek České Miss 2011 tzv. zazdila. Každá kreace se totiž musí umět vynést. Nositelka jí má vtisknout ducha, jedinečnost. Což by měly uchazečky o korunku královny umět. Zejména, když se posléze chtějí prosadit v modelingu a věří, že získaný titul jim hvězdnou kariéru usnadní.

Bohužel řada adeptek na titul Česká Miss v tomto úkolu víceméně selhává, osobitost a přesvědčivost postrádá. Počkejme si tedy, jak za pár hodin obstojí letošní uchazečky. Včetně nově zvolené České Miss.

Fotogalerie
14 fotografií