Noviny právem o Paulině, která do hlavní metropole Česka přijela podpořit charitativní přehlídku Terezy Maxové Fashion for Kids, psaly v superlativech. Kdekoho okouzlila šarmem, bezprostředností, uvěřitelnou upřímností. Na módní show v Obecném domě, jež nadaci Terezy Maxové vynesla úctyhodných šest miliónů korun, byla nekorunovanou královnou večera. Maximální profesionálkou, jež řemeslo nezapomněla.

Jistě - byly tu i jiné, v branži zavedené hvězdy. Například dvaadvacetiletá Denisa Dvořáková, která se díky soutěži Elite Model Look ještě před svou plnoletostí vypracovala na špici světového top modelingu a na své fashion show si ji už tenkrát objednávaly takové značky jako Chanel, Dior, Prada, Armani...

Také tu byla ta, jež celou akci opět zosnovala, Tereza Maxová. I když před sedmi týdny porodila třetí dítě, neváhala jít na molo. „Připadala jsem si jak začátečnice. Už se těším na rodinu a děti,“ přiznala se nedávným těhotenstvím handicapovaná topmodelka. Vypadala skvěle, ale jedničkou byla o šest starší Paulina, která neváhala v rozhovorech několikrát říci: "Jsem šťastná, že jsem byla modelkou v osmdesátých letech, protože teď je modeling na prd. Supermodelky jsou mrtvé. Jejich éra dávno skončila."

Je dobré být nad věcí

Markéta Reinischová, která s Paulinou pro Blesk.cz natočila video, chtěla vědět, v čem tajemství půvabu topmodelky ve výslužbě tkví. A Pořízková to svedla na geny a dostatek spánku. Jistě měla pravdu, ale to nestačí, pokud vám schází charisma, jedinečnost, sex-appeal. Opravdu už supermodelky vymřely?

Faktem je, že Paulina, která byla v osmdesátých letech neméně slavná jako Cindy Crawford, má velké kouzlo osobnosti, jež její ženskou přitažlivost umocňuje a na rozdíl od fyzické krásy se věkem neztrácí. Přesto Pořízková ve svých pětatřiceti letech zavolala agentovi s tím, že v branži končí: „Dvacet let stačilo.“ „Už jsem byla stará, nebyl o mě zájem, přestaly mi chodit nabídky,“ vysvětlila později.

Odchod z modelingu nesla lehce - byl pro ni továrnou na peníze. „Kdyby mi někdo stejné výdělky nabídl za čištění záchodů, vzala bych to. Pustila si k tomu muziku a byla bych spokojenější,“ řekla před třemi lety v interview pro OnaDnes cz.

Kde tedy přitažlivost tkví?

Mnohem hůře se Paulina vyrovnávala se skutečností, že se neprosadila jako herečka a tuhle životní kapitolu uzavřela slovy: „Byla jsem blbá, že jsem tomu věnovala tolik marného úsilí, než jsem pochopila, že vždycky budu zaškatulkovaná jako topmodelka a nic na tom nezměním.“ Nic se nezměnilo ani když vydala knihu ze světa modelingu, Model Summer. Stala se poměrně úspěšným paperbackem z pera exmodelky... Psala jsem ji pět let, během nichž bych si vydělala víc jako servírka,“ posteskla si pragmaticky Paulina.

Pořízková si zkrátka umí přiznat realitu a nehroutit se z přibývajících let jako jiné slavné ikony showbyznysu. I když i ona, jak říká, měla kolem čtyřicítky stavy úzkosti, jež brání nadechnout se. Návštěvy psychoterapeuta a možná i čas naštěstí psychický problém vyřešily, snesitelně umenšily. Aspoň to tvrdí Paulina, jejíž životní story je hodná románku z tzv. červené knihovny.

Pořízková se zkrátka umí postavit k životu i uplývajícímu půvabu čelem. A to je pro zjev stejně důležité jako zmíněný dostatek spánku, genetická výbava, šťastné manželství, které má. Proto přitažlivé kouzlo jedinečné osobnosti, jež se v modelingu cení víc než krása jako taková, neztratila. Proto má jiskru a dokázala přehlídkové molo rozzářit. Proto okouzlila diváky i novináře, i když české veřejnosti zdaleka není tak známá jako Maxová, Peštová, Herzigová či Krainová, které se do světového modelingu dostaly později. Přes agentury, nikoli jako nešťastná patnáctiletá dcera české emigrantky ve Švédsku.

Tím vším může být Pořízková pro jiné ženy vzorem. Stačí zdravě přijmout realitu, zachovat si sebevědomí, neporovnávat se s mladšími ženami. Být sama sebou. Lepší recept na věčnou ženskou přitažlivost asi neexistuje.

Fotogalerie
12 fotografií