Herečku a moderátorku Mahulenu Bočanovou (43) už dost dlouho znám a ani jedna z nás nejspíš nezapomeneme na společné vystoupení v rozhlase, kdy mi cestou z karlínského studia svěřila sladkou tajnost, že bude konečně maminkou. Mimochodem, tenkrát před devíti lety, kdy čekala s Viktorem Mrázem Márinku, to Majdě moc slušelo. A sluší jí to i dnes, když ji čas od času uvidím. Tím míním civilní outfity. Bohužel většina z modelů, které předvádí na oficiálních akcích, především v televizním, veřejností sledovaném Top Star Magazínu, jejímu typu ubližuje.

Tyto, dost často stádně efektní, glamour pouliční kreace by zřejmě s jistou dávkou tolerance vyzněly na některé blondýně z VIP zpráv, nikoli na Bočanové. Vysoké a sošné ženě s exotickým zjevem, který potřebuje sofistikovaně umocnit. Vyžaduje promyšlený, v podstatě střídmý základ s působivě dominantním detailem. Tento elementární fakt bohužel dvorní stylistka Mahu, Zuzana Straková, nepochopila. Možná je to tím, že je zároveň nejlepší přítelkyní Bočanové a nedokáže mít patřičný profesionální odstup. Těžko říci.

Fotogalerie
1 fotografie

Teorie versus podstata

Na rozdíl od čtenářky Radky si až tak nemyslím, že je vzhled Mahuleny, které všichni říkáme Majda či Mahu, sofistikovaný. Ale chápu, že k takovému dojmu nahrává její jedinečná, sošná a netuctová tvář plus léta stejný účes z dlouhých vlasů s pěšinkou uprostřed. À propos – o pár tónů světlejší barva hřívy Mahu neprospěla. Pokud chtěla vzhledem k věku zjemnit tvář, bylo by podle mého soudu lepší, kdyby vlasy zkrátila dlaň pod ramena. Zásadní problém Majdy, která nikdy nebyla nevkusná ale také nikdy nebyla ikonou odívání, tkví v jejím naturelu, což platí i pro jiné tváře našeho showbyznysu.

Jistým klíčem k pochopení její garderoby mohou být sdělení, která v interwiev s ní zazněla. Mahu nezastírá, že jako malá holka nesnášela jinakost svršků, do nichž ji její bohémská, socialistickou uniformitu nesnášející matka oblékala.

Také přiznává pozdější paniku z davu. Jako exot z něj nechtěně vyčnívala. A nyní coby čtyřicítka ve tři roky starém rozhovoru pro OnaDnes smířlivě konstatuje: Jsem patetická, romantická a kýčovitá ženská.“ Vypadá to tedy, že Majda s davem splynula. Ale až tak to není, řekla bych.

Poněkud patetická, romantická a kýčovitá je i Bočanové přítelkyně, stylistka Zuzana Straková, která si např. mimo jiných občas vezme či vzala do parády Gábinu Partyšovou nebo do barrandovských Prominentů obléká Jitku Asterovou. A i když je také krásná, atraktivní a vysoká žena, kreace na ní coby blondýně tzv. shoří lépe než na jižanské Mahu, z níž každý křiklavější potisk, třásně, kalhoty zasunuté do kozaček na jehle a další jiné, masově rozšířené efektní prvky stylingu dělají – jak píše čtenářka Radka - krasavici od kolotočů, nymfu od houpaček, ženskou od pouťových atrakcí... O režií diktovaném polehávání na Top Star pultu nemluvě.

Méně by bylo víc

Mahu mi svého času řekla, že je taková česká Indiánka. Myslím, že se tenkrát dobře typově odhadla. Majdina záliba v etnickém stylu je správná – jí sluší haleny, šatičky, široké džíny. Domorodé šperky. Mahu zkrátka představuje dobrou nositelku stále reinkarnovaného hippies stylu, který jí pasuje. Stejně jakoby by jí slušelo vše motivované hřejivou exotikou – španělskou Malagou počínaje, syrovou Afrikou či temperamentní Latinskou Amerikou konče. Samozřejmě v onom sofistikovaném, tolikrát zmiňovaném podání.

Dobrou volbou pro Bočanovou je i klasický pánský styl. Nebo rafinovaně střízlivý šatník lady bez jakékoli glamour koketnosti v podobě mašlí, sklíček, kožešinek, volánů... Stačí onen dominantní šperk. To, co Bočanové opravdu nepřísluší, jsou masovému vkusu zhusta poplatné kreace v Top Star Magazínu, z nichž zřejmě paní Radka ve svém soudu vychází. Na tomto poli s ní musím bohužel souhlasit.