Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Vít Bárta? Schopný fintil s tváří Napoleona

/
  • Šéf Věcí veřejných, Radek John, který zrovna není v mediální kondici, vždycky měl, má a bude mít vizáž, která je úhlednému vzhledu playboye, pěstěného metrosexuála na hony vzdálená. Ale i přes tuto podstatu Johna by jistá kultivace účesu a vousu neškodila.
    Šéf Věcí veřejných, Radek John, který zrovna není v mediální kondici, vždycky měl, má a bude mít vizáž, která je úhlednému vzhledu playboye, pěstěného metrosexuála na hony vzdálená. Ale i přes tuto podstatu Johna by jistá kultivace účesu a vousu neškodila. (ČTK)
    17. prosince 2010 ● 05:00

    Ministr dopravy za Věci veřejné, Vít Bárta, je zřejmě velký stratég, který vzhled nepodceňuje. Dobře ví, jak je oblečení pro celkový dojem důležité, proto chce i na tomto poli bodovat. A jeho žena, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, s ním decentně drží krok.

    Těžko říci, zda Bárta na jaře, kdy se bude volit nový šéf Věcí veřejných, vystřídá Radka Johna. Každopádně si o téhle prognóze už cvrlikají i vrabci na střeše. Faktem je, že bývalá investigativní hvězda TV Nova, John, není zrovna v ideální kondici. Jistá, pro něj tak typická, ležérní nedbalost zjevu  prosakuje i ve vládě v povinném obleku. To Vít Bárta - na rozdíl od něj - je vždycky perfektně upraven.

    Odlišnost nahrává popularitě

    Bárta každopádně působí jako člověk, které mu je zřejmé, že jinakost je dobrou pákou úspěchu. Potvrzuje sílu osobnosti, pomáhá zaujmout. Odlišit se od masy ostatních. Na tomhle pravidlu jsou přece showbyznys i jeho odnož zvaná politika, postaveny. A imagemakeři dělají co mohou, aby této mety u vyvolených dosáhli. Ve zjevu, projevu, gestikulaci. V životním stylu... Zkrátka makají na iluzi, která se v případě úspěchu postupně stane realitou.

    U nás se tito odborníci - jakýsi profesoři Higginsové univerzálního formátu, stále podceňují a podle toho politická reprezentace zhusta vypadá. Vít Bárta z ní dost vyčnívá a na scéně se pomalu (o to víc jistě) profiluje nejen postoji a činy, ale i stylingem. A pokud nemá imagemakera, tak disponuje dobrými instinkty.

    Kontroverzní exministr zdravotnictví, poslanec David Rath, stejně tak odmítaný primátor Prahy Bohuslav Svoboda si pro svůj punc stylistické jinakosti zvolili strategicky omšelého motýlka. Vít Bárta z počátku politické kariéry vsadil na poněkud šílenou, dandyovskou éru lorda Byrona připomínající širokou vázanku. Tu pak v poslední době vystřídal sofistikovanějším šátkem uvázaným v rozhaleném a správně vyztuženém límci košile. Přidal dobré boty, padnoucí obleky.

    Fotogalerie
    1 fotografie

    Seriózní exot

    Bárta tváří i účesem silně evokuje vzpomínku na císaře Napoleona Bonaparte. Šátky pod krkem zase dandyovského fintila. Vypadá starší než na sedmatřicet, mladistvý sex-appeal postrádá, ale on není klukovský typ. Navíc dělá v politice, kde je serióznost žádaná. Jistým šarmem ale disponuje. Je jiný a umí s image pracovat, byť v rudém načechraném šátku, který k jeho módnímu arzenálu patří, tak trochu připomíná krocana.

    Od uniformity poslaneckého davu či standardu manželek vlivných politiků se odlišuje i manželka Bárty, místopředsedkyně Dolní sněmovny parlamentu, Kateřina Klasnová. Uniformním kostýmkům s příchutí provinčních butiků neholduje, dává přednost sukni a útlé košili. Britskému stylu úhledné děvenky, jenž je na hony vzdálen snaze ženy expremiéra Paroubka Petry, usilující o post kreativně svůdné lady s ambicemi módní ikony.



    Klasnová chytře nenásleduje ani předchozí místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Lucii Talmanovou, která se na rozdíl od Paroubkové naštěstí držela na uzdě a volila střídmou luxusní eleganci, kterou národ provokovala. Kateřina Klasnová je v tomto směru opatrnější a její styl značkovým přepychem viditelně nedráždí.

    Klon Napoleona, Vít Bárta a typ švédské krasavice, Kateřina Klasnová, kteří se po vyhraných volbách v červenci na zámku Mcely vzali, tvoří harmonický pár. Stylem spolu velmi ladí, masový vkus veřejnosti nedráždí a estéty neděsí. Přepych nedávají na odiv. Což jsou všechno plusy, jež se ve výsledné image sčítají. V tomto směru jsou dobrou inspirací pro poslanecké kolegy.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy