Trojanův snímek Občanský průkaz, jenž měl včera slavnostní premiéru v pražském Palas Cinemas Anděl, mapuje osudy čtveřice mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů. Začíná v patnácti letech, kdy dostanou tzv. občanku a končí za tři roky poté. Je jim osmnáct, jsou plnoletí a usilují o modrou knížku, aby nešli na vojnu. Dva roky v kasárnách vzbuzují hrůzu, představují malou smrt.

Nejde jen o minulost

Občanský průkaz, který trvá neobvyklé dvě a čtvrt hodiny, rozhodně není nostalgickým připomenutím socialistické éry jako film Pelíšky. I když úsměvné až absurdně groteskní okamžiky nepostrádá, stejně jako dramatické momenty. Trojanův snímek lze vnímat i coby nadčasové, v kulisách normalizace se odehrávající vyprávění o dospívání doprovázeném bořením rodičovských ideálů. Revoltou vůči společnosti, hledáním a nalézáním sebeúcty. Což se dělo tehdy a děje se i dnes, kdy místo degradující totality máme dvacet let demokracii.

K zamyšlení provokuje i móda ilustrující dobu Občanského průkazu. Móda, jež je výpovědí o člověku a jeho životním stylu, ať se nám to líbí nebo ne. Oblečení ve filmu je co do trendu řádově staré pětatřicet let, ale některé jeho kousky jsou v jiném aranžmá nositelné i v současnosti.

Móda tedy zdaleka není tak marnivá, jak se jeví. To jen my v potřebě změny, nenažraného konzumu nakupujeme další a další svršky každou sezónu. Dáváme kvantitě přednost před kvalitou, módním výstřelkům před klasikou v leckdy marné touze být cool.

Fotogalerie
10 fotografií

Hvězdy tehdy a dnes

Mimochodem někteří protagonisté filmu a lidé z jeho štábu se podíleli na kostýmní výpravě i svým oblečením vytaženým z půdy nebo chalupy. A věřím, že některé kousky spadaly do hájené, nijak laciné kategorie retro módy zvané vintage.

Krásná Jana Šulcová nosila před pětadvaceti lety kabát s černobílou kohoutí stopou, který by obstál i dnes. Vesta totalitního puberťáka Jirky Macháčka se od svetrů nynějších kluků ze základky nijak neliší. A Aňa Geislerová ve svých dvou letech nosila žabičkované romantické šatičky, jež se velmi podobají drahým kouskům z dětských značkových butiků…

Blesk.cz exkluzivně získal snímky ze soukromého alba herců, jež ke srovnání, stejně jako záběry z filmu Občanský průkaz, vybízí.