To, co předvedly zmíněné populární osoby na nedávných party, se už ani nedá nazvat dyslexií ve stylingu, ale rovnou těžkou dysfunkcí vkusu.

Žádná z jmenovaných navíc není v kategorii letité lady, která tendence módy nesleduje, ale obléká se nadčasově, konzervativně. A když už, tak outfit okoření patřičným trendy detailem. Kritizované celebrity zkrátka nejsou seniorky, u nichž se kulatá či useknutá špička bot neřeší, protože v jejich věku rozhoduje tichá elegance, charisma. Což jsou pojmy, jež jsou kritizovaným gráciím Andrlové, Molavcové, Duchkové zřejmě velmi vzdálené. Tolik vsuvka, aby bylo jasné, oč jde...

Neřízená střela Molavcová (60)

Šedesátiletá semaforská hvězda a také držitelka Thálie Jitka Molavcová celý život s módou bojuje. Natvrdo řečeno, vždycky je mimo kurs. Tahle žena vždycky byla, je a bude opakem parádnice. Móda je povrchní záležitost. Existují podstatnější věci. Například postava Melicharové. Paní Molavcová se do ní vžila natolik, že jí začíná být stylem podobná. A i to je jistě důvod, proč má své, podobně smýšlející fanoušky.

576877:gallery:true:true

Francouzské sáčko z prkenného textilu. Model made in secondhand. Nemožná maxi sukně z umělé látky se stylizovanými terči květů. Na nohou sandály a na klopě nevhodná štrasová brož. Takhle se nevymustruje ani důchodkyně, která má hluboko do kapsy.

Tápající Andrlová (49)

Ivaně Andrlové, herecké hvězdě osmdesátých let není paráda cizí. Před revolucí ji honila jak se dalo. Čeští kluci, řidiči na ambasádách leccos přivezli – modýlky z Quelle, z C&A. Pro nás za oponou neuvěřitelné kreace. Navíc měla svého módního guru – kamarádku Evu z pražské vilové čtvrti Hanspaulka, která těsně před revolucí emigrovala.

Po listopadu 89 to už nebývalo jako kdysi. Rolí v televizi ubylo, manžel, herec Ivan vyskočil se Ivanou rozvedl. Všechno nasvědčuje, že ztratila půdu pod nohama. Z herečky s image holčičky se zbytečně brzo stala paní. Žena neurčitého věku, která chce být lady a zároveň bojuje s infantilním nevkusem.

576878:gallery:true:true

Elegantně asexuální kalhoty s pukem, hladký cihlový top s kratší, geometricky členěnou, barevně komplikovanou vestou, která má svůj čas za sebou. V ruce mobil s kýčovitě dětskými přívěsky. A vrchol všeho etno kabelka, která protiřečí outfitu i elementárnímu vkusu.

Snaživá Duchková (35)

Bývalou tvář televizního zpravodajství si veřejnost stále pamatuje, i když z obrazovky zmizela. Štěpánka je bezesporu sympatická žena, která miluje kočky, vychová dvojčata a žije s jejich otcem, který má jedinou chybu – stále ji nepožádal o ruku.

Těžko říci, zda je Štěpánka Duchová lady z podstaty, nebo ji k této image coby bezradnou holku přivedly tzv. montérky tv moderátorky: kostýmky a pouzdrové šatičky. Každopádně je představitelkou ženy, která chce lady být. Na poli oněch kostýmků a koktejlek je poměrně suverénní klasik, ale v civilních outfitech jsou její stylistické počiny poněkud diskutabilní a někdy až zoufalé. A navíc je komplikuje celoživotní snaha latentní anorektičky prodat štíhlou figuru.

576879:gallery:true:true

Kombinace večerních střevíčků, upnutých capri kalhot džínového střihu a haleny v rustikálním stylu. To vše v doprovodu elegantní tašky a zoufalé bižuterie. Výsledkem není vytoužená elegance, ale kolotoč.