Lucy O´Brien, autorka obsáhlého životopisu o Madonně Ciccone nazvaného Madonna, se v konci biografie zamýšlí nad tím, kam bude zpěvačka po padesátce směřovat. Připomíná, že snem Madonny je být ve stáří patronkou umělců. Jenže k vážené seniorce má Madonna daleko. A v hudbě se už tolik nechytá.

„Madonna by se určitě nechtěla stát parodií svého bývalého já jako Mae West nebo Marlene Dietrich. V osmdesáti letech pobíhat po pódiu v paruce a zmalovaná zpívat Like A Virgin,“ míní O´Brien. A také se ptá: „Až bude Madonně přes padesát, bude se stále snažit bojovat proti stárnutí? Nebo se obrátí do svého nitra a objeví něco umělecky radikálnějšího, jako její taneční vzor Martha Graham, která v padesáti letech vytvořila jednu ze svých nejlepších choreografií Herodiade?

Čas na změnu?

Když O´Brien (mimo jiné autorka úspěšných biografií o Annie Lennox či Dusty Springfield) životopis Madonny psala, táhlo zpěvačce na padesát. Letos v srpnu jí bude o dva roky víc. Proti stárnutí i nyní fanaticky bojuje. Stále cvičí jógu, hodiny posiluje a jí makrobiotickou stravu. Studuje kabalu. V tomto hledu se nic nezměnilo.

V rodině ale ubyl manžel Ritchie a přibyla holčička Mercy z Malawi. Madonna je matkou dvou vlastních a dvou adoptivních dětí. Děti jsou prý také důvodem, proč z popové scény zmizela. Ale nikoli jediným. Zpěvačka a stylotvorná ikona devadesátých let také napsala scénář k filmu, jenž hodlá produkovat a zřejmě i režírovat. V tomto ohledu je zatím (jak to ona umí) dráždivě tajemná.

Fotogalerie
3 fotografie

Tvrdá bilance

„Na hudbu teď nejsem soustředěná, jak bych měla být. Takže ji nechci dělat. Můj film mě doslova pohltil. A když tomu připočtu čtyři děti, nezbývá mi energie ani čas na nic jiného,“ prohlásila v médiích Madonna. Ale zároveň si posteskla: „Je to zvláštní, nikdy se mi to nestalo, ale já nemám s nikým uzavřenou smlouvu na nové album. Takže až udělám novou desku, vůbec nevím, jak se mezi lidi dostane.“

Pokud ještě natočí Madonna desku, jistě se najde někdo, kdo ji vydá s velkým humbukem. To by ostatně mohla udělat sama. Prostředky na to má. Tady spíš jde o to, že se Madonna jako zpěvačka a tanečnice dostala do úzkých. Neví jak dál.

Madonna sice studuje kabalu, zdůrazňuje duchovní rozměr bytí, ale to neznamená, že nezůstává tvrdou, showbyznysu znalou obchodnicí. Pragmatickou ženou, která si umí spočítat jak na tom je a kdy je potřeba přehodit výhybku. Mimochodem, nahlásit odchod a pak se znovu vrátit, je lepší, než přešlapovat na místě. To hvězda dobře ví. Už teď je svět zvědavý, co při comebacku předvede.

Uspěje nebo pohoří?

Exhibicionistka Madonna miluje výzvy. Jsou hnacím motorem jejího života. Jít proti proudu zavedeného myšlení, čeřit klidné vody kontroverzí je pro ni cestou k uznání. Otázkou je, zda si svým filmem z názvem W.E. nevzala velké sousto.

Madonna sice napsala dětskou knížku, ale pokud by nebyla hvězdou, možná se ani nevydala. Jako herečka se také velkému kreditu netěší i přes roli Evity. A nyní chce s drzostí sobě vlastní prorazit ve filmové branži coby scenáristka, producentka a dokonce prý i režisérka..

Snímek W.E. je zatím ve stavu zrodu, jeho role ještě nebyly obsazeny. W.E. má být mimo jiné příběhem lásky abdikovaného britského prince Edwarda VIII s Američankou Wallis Simpson, což dodnes zůstalo ve Velké Británii dost ožehavým tématem. Kontroverzí, již Madonna tak zbožňuje. Wallis (později vévodkyni z Windsdoru) totiž i nyní někteří Britové vnímají jako špiónku, sympatizantku nacistů, jež zničila milovaného následníka trůnu, Edwarda.

Děj se navíc odehrává ve dvou časových liniích – v předválečné Anglii a nedaleké minulosti konce dvacátého století. Tohle je i zkušeného scenáristou velká kláda, natož pro ikonu popu. Madonna na adresu snímku poznamenala: „Po napsání scénáře jsem si uvědomila, že je o samých zbohatlících. Sakra, to bude pěkně drahý film...“

Róby Balenciaga, Dior, Vionnet a Schiaparelli. Šperky Cartier… Módní domy vyšly Madonně vstříc, ale zadarmo to nebude. Despotická Madonna se učí klepat na dveře, prosit a čelit slůvku ne. Odmítnutí možná bude muset přijmout i od diváků. To ukáže čas. Každopádně při zdi nestojí a hraje vabank. Jisté je, že i v případě prohry jí přívlastek královna popu doživotně zůstane.

A co rodina?

Madonna tvrdí, že musí hospodařit s energií, s časem, aby se mohla věnovat svým čtyřem ratolestem. Tím odůvodnila i odchod z arény popu. Chvályhodné rozhodnutí matky ale poněkud komplikuje její sdělení: „Scénář jsem psala ve dne, abych v noci mohla děti vídat, věnovat se jim.“ Ano, to prohlásila - byť se to zdá šílené. Otázka zůstává: Ví vůbec Madonna, jakou cestou po padesátce jít?