Je až neuvěřitelné, jak moc se Richard Gere za posledních deset dvanáct let změnil. Dřív to byl ženami oslavovaný milovník, kterého mezi první hollywoodskou ligu vystřelil Americký gigolo. A kasovní trhák Pretty Woman s Julií Roberts pak jeho post mega hvězdy doživotně potvrdil.

Fotogalerie
4 fotografie

Svůdcovká pověst Gera se v dobách jeho největší slávy bez přehánění blížila mýtu Dona Juana a každá herečka považovala za čest s ním hrát. Kromě jeho nejslavnější filmové partnerky Julie Roberts, jež s ním zazářila i ve slavné Nevěstě na útěku, to byly i hvězdy jako Sharon Stone, Kim Basinger, Juliette Binoche, Jeniffer Lopez. Rovněž Winona Ryder v Podzimu v New Yorku a nelze opomenout ani Renée Zellweger a Catherine-Zetu Jones v Chicagu... V Richardově manželském loži měla poprvé štěstí krásná bruneta, světová top modelka Cindy Crawford, s níž se jako první muž objevil na titulní straně módní bible Vogue a již si bral po natočení Pretty Woman, aby se s ní po čtyřech letech, v roce 1995, rozvedl. Pro Cindy to znamenalo krutou ránu a Richard se čím dál víc orientoval na východní náboženství, které spolu s filosofií původně začal na universitě studovat.

V době, kdy se seznámil s druhou chotí, o dvanáct let mladší herečkou Carey Lowel, byl už pravověrným buddhistou. Politickým aktivistou, blízkým přítelem Dalajlámy. Díky Carey se konečně stal otcem - před devíti lety mu povila syna Homera Jamese Gerea, který dostal i tibetské jméno Jigme (neohrožený). Nová rodina byla poslední moment, jenž Gerea zklidnil, dokonal jeho proměnu v duchovního aktivistu. Ten nyní prohlašuje, že ho postavení hvězdy hrozně nebaví. A mnohem míň jej láká i film a divadlo. "Vyjadřovat se herectvím mě už tak nepřitahuje," říká šedovlasý herec, ještě před třemi roky zvolený Mužem roku.

Gere rovněž neustále zdůrazňuje: "Nejsem lovec žen, i když na plátně to tak mnohdy působí. Přiznávám, že jsem měl bouřlivé mládí. A před dvaceti lety jsem si nedokázal tak velkou lásku, tak šťastný vztah, co prožívám nyní, vůbec představit. Homer je to nejkrásnější, co mne potkalo. Po boku Carey jsem nikdy na žádnou jinou ženu ani nepomyslel... Ale je to dřina uchránit lásku před nudou a stereotypem." Šedesátiletý Gere jistě ví, o čem mluví. Kdo jiný než on by měl ženy znát?