Blesk magazín proto mladé mamince radí, jak malého Koktu co nejlépe vychovat! A ještě se u toho pobavit.

Cenná doporučení nejen Ornelle, ale všem svobodným maminkám, přidává i uznávaný psycholog PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

Rada číslo 1

Zbav se iluzí

Všechny maminky doufají, že právě jejich dítě bude nejkrásnější, nejchytřejší a (nebo spíše především?) nejklidnější. Skoro všechny maminky ale velmi rychle zjišťují, že nejoblíbenější činností jejich zlatíčka je kromě krmení a občasného spaní co nejhlasitější řev. Takže: Milá Ornello, iluzí se zbav už před porodem a navzdory všem chytrým rádcům si do výbavičky pořiď i dudlíka. Jako roubík slouží poměrně spolehlivě.

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Začínat v 19 s dítětem je hodně brzo, mnohé děti dnes v tomto věku často ještě nemají dostudovanou ani střední školu. Uvidíte, jak si vaše vrstevnice užívají mládí, a vy budete mít pocit, že vám uniká život mezi prsty, protože jste přivázaná k malému Koktovi. Ale pozor - i to je jen iluze, které se zbavte. Vyvěste si na dveře ledničky ty úspěšné ženy, které udělaly oslnivou kariéru i s řádkou dětí - Anna Šabatová, nebo Marie Jana Korbelová někdy též známá jako Madeleine Albright, nebo  Magda Vašáryová. Inteligentní ženy totiž kvůli dítěti o kariéru nepříjdou.

Rada číslo 2

Vem si k porodu maminku

Zatím to nevypadá, že by se k porodu dostavil tatínek Josef Kokta. (A je jedno, jestli se mu tam nebude chtít, nebo mu to jeho zákonná manželka Gábina Partyšová zatrhne.) Ale není třeba věšet hlavu, na porodní sál si lze vzít i jinou osobu blízkou – třeba maminku.

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Nejen k porodu! Žena potřebuje při výchově dítěte hodně pomoci. Naučte se spoléhat na pomoc druhých lidí a nestydět se za to. Jen mějte na paměti starou moudrost: Věř, ale komu věříš, měř.

 

Rada číslo 3

Dopřej mu mužský vzor

I když jsi teď naštvaná na všechny chlapy, vem je na milost. Děti mužské vzory potřebují – a ne jen v podobě odstrašujících příkladů. A pak – kdyby nebylo (proradných) mužů, nebyly by na světě ani (andělské) ženy.

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Důležité je zapřemýšlet, proč jste k sobě připustila takového muže, jako byl Kokta. Problém tzv. žen smolařek je právě opakovaná špatná volba. Poučte se z krizového vývoje a neopakujte ji!

Rada číslo 4

Pořiď mu sourozence

Jak už zpívá Svěrák s Uhlířem: Hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo. A když je člověk na světě sám, je mu někdy hodně truchlivo. Takže zbytečně neotálejte a pomalu se začněte porozhlížet po tatínkovi dalšího synka či dcery. (Nebo že by se této úlohy opět zhostil Josef?)

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Mít jedno dítě znamená vsadit opravdu všechno na jednu kartu. To je hop trop životní strategie, kterou nedoporučuji, protože jedno z pěti až deseti dětí se prostě nevyvede. Je k uzoufání, když je to právě to jediné dítě samoživitelky.

Rada číslo 6

Pořiďte mu helmu

Před mnoha karamboly dítě uchránit nejde. A tak se musí jednou spálit, odřít si koleno nebo spadnout z tříkolky. Ale proč by si hned mělo rozbít hlavu? Takže: Pořiď mu helmu. (I když ani ta nezaručí, že se občas potomek nebude chovat jak praštěný.)

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Ta nejdůležitější helma do života je citová stabilita. Vychovávejte dítě s úctou k jeho dětskému světu tak, aby mělo pocit, že tento svět je dobré místo k žití.

 

Fotogalerie
10 fotografií

Rada číslo 5

Poučte ho o sexu

Sex děti zajímá mnohem dříve, než si jsme ochotni připustit. Takže s osvětou začni hned, jakmile se robátko začne ptát. Pořád lepší překonat rozpaky, než se stát za 12 let babičkou. Pokud dobře počítáme, v roce 2024 ti bude pouhých 31 let…

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Ano, ale rozumě do té míry, do jaké o to sám projevuje zájem. Můj čtyřletý syn má větší zájem o kůrovce než o to, jak se dělají miminka. Hlavní čas na sexuální výchovu začíná okolo puberty, do té doby mají děti trochu jiné priority.

 

Rada číslo 6

Prolustrujte okolí

Je jasné, že na některá jména máte alergii. Takže si za pár let dobře prolustrujte, s kým bude to vaše robě chodit do školky a školy. Přece byste nechtěla, aby se zamiloval do Gábiny a pak vám o ní doma básnil!

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

Spíše než spolužáky bych prolustroval učitelky ve školkách, protože je jedno, jestli soukromá nebo státní, ale spíš jde o to, jaká učitelka ho bude mít na starosti. K tomu je třeba se ochotně seznamovat s místní komunitou a s jinými matkami, co potkáváte kolem sebe, být s nimi v dobrých vztazích, neboť tyto informace jsou k nezaplacení.

Rada číslo 7

Ptej se ho

První měsíce s kojencem vedete monolog, ale jakmile začne dítě mluvit, ptej se ho. Ne vždy totiž platí, že rodič musí všechno vědět nejlíp. (I když si to samozřejmě myslí!)

JAK TO VIDÍ ODBORNÍK:

První měsíc kojenec sice nemluví, ale už nás pozorně sleduje. Někteří již třídenní kojenci dokáží sledovat náš obličej a otočit za námi hlavu o 90° doprava i doleva. Proto naladit se na tempo dítěte je důležité již v prvních měsících a to pomocí  nonverbální komunikace.