V 50. letech minulého století se v Československu začala testovat nová droga LSD. Experimenty s LSD u nás začaly v roce 1952 a záměrem bylo najít látku vhodnou k léčbě těžkých neuróz a psychopatií. Poté ji chtěla využít i armáda k oslabení nepřítele. "Někde jsem četl, že náš tehdejší režim chtěl exportovanou LSD destabilizovat západní země, roli v tom hrála kontrarozvědka… Nevím, jestli to napsal Leary nebo agent Frolík, nedokázal jsem to při přípravě svého dokumentu dohledat. StB každopádně systematicky monitorovala dění kolem psychiatrů, kteří LSD v terapiích užívali," svěřil se režisér filmu Pavel Křemen v rozhovoru pro Reflex. 

První se ale její vliv na člověka musel otestovat. A k tomu se dostalo mnoho českých psychiatrů, sociologů, filozofů a hlavně umělců. 

Mezi ty nejzajímavější patřili například herci Boris Hybner nebo Petr Oliva, ze zpěváků se pokusu měl zúčastnit i ten největší, a to Karel Gott, který prý ale bohužel nenašel volný čas, aby se mohl natáčení dokumentu režiséra Pavla Křemena zúčastnit.

Zajímavou osobností, která si nechala drogu také aplikovat do těla, měl být prý také současný prezident Miloš Zeman. Ten se měl účastnit dýchánku na chatě, kde chtěli látku vyzkoušet všichni přítomní. „Byl tam velmi dobrý prognostik, mladý kluk, dostal dávku, ale nepůsobilo to na něj, byla na něj asi moc malá,“ svěřila se socioložka Jiřina Šiklová, která na oné chatě byla také. "Mně je sympatické, že jako mladík možná zkusil LSD, ač nejspíš jen jednou, ale nechtěl jsem v dokumentu tohle tvrzení Jiřiny Šiklové nijak rozmazávat," uvedl režisér filmu.

Ačkoliv většina uživatelů na zážitek s LSD vzpomíná jako na jeden z nejlepších okamžiků v životě, který je ovlivnil, někteří by na něj radši zapomněli. Na každého zkrátka LSD působilo jinak a také se na každém člověku jinak podepsalo. 

Fotogalerie
7 fotografií