30 osobností se sešlo v jednom filmu, do kterého přispělo svými často velice svéráznými mikrofilmy na téma svoboda. „Jsou to osobnosti, kterých si vážíme, respektujeme je, nebo na ně máme mail," žertoval na premiéře filmu v hotelu Thermal autor projektu Milan Tesař. „Příspěvky pak dodali třeba bratři Cabani, Petr Čtvrtníček, Honza Hřebejk, Ester Geislerová, Theodora Remundová a další," dodává režisér projektu Petr Cífka.

A právě maminka režisérky a dokumentaristky Theodory Remundové, slavná Iva Janžurová, nemohla na premiéře chybět. „Vstup mé dcery mě uspokojil, byl velice lidsky pochopitelný. Pojednával o 104letém Edovi, který si ve svém věku vyzkoušel seskok padákem na zemi. Poskytl nám pocit svobodného pohledu na svět," ocenila film Janžurová. „Okamžiků svobody moc nezažívám. Už v roce 1989 jsem měla strach, jestli vydrží, jestli to není na chvilku," dodala na otázku, co svoboda znamená pro ni.

„Svoboda je spojená se znalostí. Čím víc víte, tím jste svobodnější. Pro mě je to stav mysli," dodal další z významných hostů projekce, profesor Pavel Pafko.

Do projektu Moje svoboda mohou přispět i návštěvníci karlovarského festivalu, kde má Reflex svůj stánek. Dokument v listopadu 2019 odvysílá koproducent snímku Česká televize v rámci oslav třiceti let od sametové revoluce.  

Podívejte se na videa z premiéry!

Pavel Pafko o dokumentu

Video
Video se připravuje ...

Pavel Pafko o dokumentu Petr Macek Jan Jedlička

Film Reflexu Moje svoboda: Režisér Petr Cífka představil unikátní projekt

Video
Video se připravuje ...

Film Reflexu Moje svoboda: Režisér Petr Cífka představil unikátní projekt Petr Macek, Jan Jedlička

Libuše Šmuclerová o vzniku dokumentu

Fotogalerie
50 fotografií