Historie Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech pamatuje mnoho význačných jmen. Speciální hosté festivalu mají k dispozici veškerý servis a je o ně perfektně postaráno. Úroveň festivalu si také často velmi pochvalují.

Hosté festivalu Karlovy Vary v roce 2018

I 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech slibuje hvězdné zahraniční hosty. Prezident festivalu Jiří Bartoška však jména vypouští postupně. Prvním potvrzeným hostem MFF Karlovy Vary 2018 byl režisér, producent a zakladatel filmové instituce Austin Film Society Richard Linklater.

Jako první hvězdný host festivalu byl oznámen oscarový režisér a scénárista Barry Levinson. Americký tvůrce obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Režisér filmů Rain Man, Spáči, Vrtěti psem či Dobré ráno, Vietname navštíví karlovarský filmový festival poprvé. Po červeném koberci se projde i dánská herečka Trine Dyrholm, herečka a scénáristka Rachel Shenton či režisér Chris Overton. Poslední dva jmenovaní jsou tvůrci snímku Tiché dítě, který letos získal Oscara pro nejlepší krátký film. Dvojice film na festivalu osobně představí.

Dalším významným představitelem světové kinematografie bude herec Tim Robbins. Ten bude mít v Karlových Varech svůj vlastní koncert a zároveň uvede svůj nejznámější film a jeden z nejoceňovanějších filmů vůbec - Vykoupení z věznice Shawshank.

Především mladší filmové fanynky pak zajisté osloví přítomnost představitele upíra Edwarda z filmové ságy Stmívání - Roberta Pattisona, který se zúčastní slavnostního zakončení festivalu 7. července. Během slavnostního ceremoniálu dokonce převezme zvláštní cenu od ředitele festivalu Bartošky.

Fanoušky filmů o superhrdinech pak organizátoři potěšili oznámením, že na festival dorazí i režisér filmu "Thor: Ragnarok" Taika Waititi z Nového Zélandu. Ten v současnosti v Česku natáčí snímek Jojo Rabbit. Společně se svým krajanem, producentem Carthewem Nealem.

Svůj nejnovější film s titulem "Muž, který zabil dona Quijota", přijede do Karlových Varů představit i další populární režisér Terry Gilliam společně s herečkou Joanou Ribeiro.

Osobnosti na MFF Karlovy Vary v letech 2010-2017

V letech 2010 – 2017 karlovarský festival přivítal mnoho slavných herců ověnčených cenami. V roce 2010 přijal pozvání slavný herec Jude Law, který se zúčastnil oslavy narozenin českého herce a zpěváka Jiřího Macháčka a rozhodně nenudil.

V roce 2011 navštívila karlovarský festival oscarová herečka Judi Dench známá rolí paní M ve filmech o Jamesi Bondovi. Sošku za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli získala za film Zamilovaný Shakespeare (1998). Dench ve Varech převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Publikum si získala děkovnou řečí v češtině.

V roce 2012 poctila Karlovy Vary svou přítomností legendární herečka a další držitelka Oscara a Zlatého glóbu Helen Mirren. Na festivalu se těšila velké oblibě. Triumf slavila v roce 2006 za film Královna, kde ztvárnila britskou královnu Alžbětu II.

V roce 2013 měl Mezinárodní festival v Karlových Varech hned dvě velké hvězdy. Křišťálový glóbus si přijel převzít John Travolta, kterého proslavily filmy Pomáda či Pulp Fiction. Místní publikum si získal svou ochotou vyfotit se s fanoušky a festival si náležitě užíval. Druhou hvězdou byl oscarový režisér Oliver Stone, který protěžoval Čínu a Sovětský svaz.

Karlovarský festival filmu v roce 2014 přivítal megastar Mela Gibsona, jehož film Statečné srdce získal hned 5 Oscarů. Do paměti filmových fanoušků po celém světě se vryl do paměti akční sérií Smrtonosná zbraň. K jubilejnímu 50. ročníku natočil znělku v pyžamu.

V roce 2015 oslnil návštěvníky karlovarského festivalu Richard Gere. Ten byl festivalem naprosto okouzlen. Charismatický herec známý z filmu Pretty Woman s Julií Roberts ve svém proslovu zmínil i Václava Havla. Nezklamal ani Harvey Keitel. Rok 2016 fanoušky obzvlášť potěšil. Po červeném koberci se prošli francouzská hvězda filmu Leon Jean Reno a věčný záporák Willem Dafoe. Ten překvapil tím, že je vegetarián.

V roce 2017 dorazili na festival v Karlových Varech například režisér Ken Loach, jeho dvorní scénarista Paul Laverty či legendární hudební skladatel James Newton Howard. Mezi hlavní hvězdy patřil držitel oscara Casey Affleck, fešák z Avengers Jeremy Renner či populární herečka Uma Thurman, kterou diváci znají z filmů Kill Bill, Pulp Fiction nebo Batman a Robin.

Vše o MFF Karlovy Vary 2018 čtěte zde >>>