Hvězdy jako Aňa Geislerová nebo Táňa Vilhelmová se před skončením festivalu rozjely domů. Věrné do poslední chvíle naopak Jiřímu Bartoškovi (68) zůstaly filmové legendy Iva Janžurová (74), Eva Holubová (56), Alena Mihulová (50) či Tereza Brodská (47). Ve Varech zůstal také americký herec Harvey Keitel (76) s rodinou.

Iva Jažurová z jeho rukou převzala Křišťálový glóbus za celoživotní přínos české kinematografii. Celý sál v hotelu Thermal v tu chvíli povstal a dlouho Ivě tleskal, což herečku dojalo. „Prohrála jsem flašku. Včera jsem se vsadila s kamarádkou, že stát nebudete!“ řekla v slzách.

Tím ale příval emocí zdaleka nekončil. Když herečka Alena Mihulová přebírala cenu pro nejlepší herečku za film Domácí péče, vzpomněla svého zesnulého manžela. „Děkuji všem, kteří mi po jeho smrti pomohli zpátky na nohy,“ řekla. Bodovali ale i další Češi. Kryštof Hádek věnoval cenu bratrovi, který s ním ve filmu Kobry a užovky hrál, a Helena Třeštíková sklidila ovace za dokument Mallory.

Závěr už ale patřil Jiřímu Bartoškovi. „Dámy a pánové, ceny byly předány a já bych chtěl poděkovat těm, kteří nám umožnili tyto ceny předat, děkuji Thermalu, děkuji Karlovým Varům, partnerům, ministerstvu kultury... A v neposlední řadě bych chtěl poděkovat nemocnici Motol,“ řekl Bartoška, který díky tamním lékařům vyhrál boj s rakovinou. Slzy dojetí pak hned vystřídal smích, když herec napodobil Richarda Gera a poklekl před Evou Zaoralovou a festival ukončil.

Galavečer jsme pro vás sledovali v online reportáži, kterou najdete zde: