Herec Harvey Keitel přijel na karlovarský festival uvést film Mládí, ve kterém hraje po boku Michaela Caina. Film je sondou do života svou stárnoucích mužů, kteří se léčí ve švýcarském sanatoriu pod dohledem dcery jednoho z nich. Oba tráví čas ve vzpomínkách na mládí a na své lásky a s plným vědomím svého věku hledí bez iluzí vstříc budoucnosti.

„Byla pocta pracovat na takovém příběhu a mytologii. Mluvit o tomto filmu je těžké. Cítím pokoru k dílu Paola Sorrentina,“ vedl herec ke svému novému filmu. „Se zvyšujícím věkem se zlepšuje povědomí, poznávání věcí nebo úvahy o věcech, také přátelé a nepřátelé. Je to krásné,“ dodal.

Film Mládí se natáčel v Itálii, ke které si herec vybudoval vřelý vztah. I díky režiséru Fellinimu, jehož filmy má rád. „Je to úžasná země, to dědictví, ta síla... když se projdete italskými ulicemi, tak to úplně stačí, už jen to je krása."

Herec pobavil přítomné novináře, když se rozpovídal o Křišťálovém glóbu, který dostal v roce 2004, a znělce, kterou pro filmový festival natáčel. „Křišťálový glóbus je někde doma, když vám to řeknu, budu vás muset zabít,“ řekl se smíchem. Překvapil také tím, že ještě nikdy festivalovou znělku neviděl. „Vy ji vidíte každý rok před filmy? To jsem nevěděl, já ji ještě nikdy neviděl a zajímalo by mě, jak vypadá.“

Nakonec herec nechtěl prozradit, jaký je divák. „Kdybyste se mě na to zeptala nad skleničkou, tak bych se smál a krásně bychom si popovídali... To je moje odpověď.“

Po tiskové konferenci se herec odebral do promítacího sálu, kde uvedl společně s Markem Ebenem film Mládí. Český moderátor se svěřil s historkou, kdy byli s Keitlem fotit u fotografky a ona ho při focení vyzvala, aby udělal výtlem. Eben ale netušil, jak tento "mladistvý" výraz přeložit. A tak musel nastoupit Harveyho syn, ale posloužil jako překladatel.

Harvey Keitel měl v sále obrovský potlesk a na film, ve kterém hraje se přišel podívat i Jiří Bartoška.

Fotogalerie
13 fotografií