„Nevěděl jsem, že je Česko tak teplá země. Je tady teplo jako v Ekvádoru,“ řekl v sobotu odpoledne na tiskové konferenci, kam přišel propocený a ve stejné košili, jako měl ve čtvrtek.

Video
Video se připravuje ...

Richard Gere: Neřekli mi, že je v Česku vedro jako v Ekvádoru! Blesk TV

Došlo i na vážnější témata. Hlavní hvězda padesátého ročníku filmového festivalu Richard Gere také vyzdvihl bohatou českou kulturu. Poloha v srdci Evropy však nepřináší jen výhody. „Zajímavé je, že žijete mezi dvěma kulturami. Německou a ruskou. Sleduji vás bedlivě. Máte bohatou kulturu, úžasné umělce,“ dodal na závěr konference.

Video
Video se připravuje ...

Richard Gere přicházína tiskovku. Luboš Procházka

Už na zahajovacím ceremoniálu Gere zdůraznil, že nejdůležitější rolí v jeho životě je role otce. „Žiju v New Yorku, moje pracovní doba je normální a víkendy mám volné, abych mohl být se svým synem. Skloubit pracovní a osobní život mi nikdy nedělalo problém,“ uvedl. Dlouho pak hovořil o filmu Time Out of Mind, který festival zahájil. Ztvárnil v něm bezdomovce složitě hledajícího vztah ke své odcizené dceři. V této souvislosti upozornil na to, že dlouho spolupracuje s neziskovou organizací provozující útulky pro lidi bez domova. Strávil tam spoustu času, protože chtěl, aby jeho postava byla realistická.

„Natáčeli jsme v ulicích New Yorku a naše kamery byly neviditelné – na střechách či ve speciálním stanu. Nic nebylo upraveno, vše bylo autentické. Byl jsem dost nervózní, protože normálně jako Richard Gere nemohu jen tak běžně procházet ulicemi, lidé si mě hned všimnou. A tak jsem vyšel zpoza rohu, sundal klobouk – a nikdo si mě nevšiml. Pak jsem začal žebrat do kelímku od kávy a nikdo si neuvědomil, že jsem to já, nikdo se mi nepodíval do očí,“ řekl Gere.

Považuje to za obrovskou zkušenost. Na lidech přímo cítil, co jim běželo hlavou, když se k němu blížili. „Lidé se totiž bojí, že je vtáhnete do své bolesti a neštěstí, že jste černá díra uprostřed vesmíru,“ dodal.

Dnes před půlnocí uvede Gere v karlovarském letním kině zvláštní projekci filmu Pretty Woman.