Karlovarský filmový festival dospěl do finále. Atraktivní cirkus končí, na další si počkáme rok. Ten příští bude jubilejní, padesátý. Letošní jistě nezklamal. Jako vždy přinesl širokou nabídku zajímavých snímků, milovníci stříbrného plátna si jistě přišli na své. Navíc za sympaticky nízké vstupné. MFFKV si svých masových fanoušků mnohdy zvaných baťůžkáři, považuje. V Letním kině bylo dokonce při zahájení (Šílený Max s entrée živého Mela Gibsona) a v konci (Lynchova kultovní Zběsilost v srdci s hvězdou festivalu Laurou Dern) volné.

Svět versus český rybníček

Užila si i skvadra snobů, milovníků večírků a společenských exhibicí. Pro televize, noviny, média všeho druhu znamenaly filmové Vary žně. Bohužel jejich zájem mířil na známé tváře, nikoli počiny kinematografie. Zřejmě se řídil bulvární poptávkou široké veřejnosti, jež musí z masově sledovaných festivalových výstupů (vyjma vteřinových tamtamů ČT) nabýt dojmu, že atraktivnost letošních Varů kolíkuje přítomnost Oscary ověnčeného, pro leckteré pravdoláskaře kontroverzního herce, režiséra, producenta Mela Gibsona, jenž tu na slavnostním zahájení převzal křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jenže tuto cenu tu letos dostal i americký režisér William Friedkin, jen se o tom nereferovalo.

V komerčních TV, tištěném či internetovém zpravodajství pozornosti ušla i ceněná, krásou i sex-appeal obdařená francouzská herečka Fanny Ardant, jenž se ve Varech představila coby režisérka filmu Cadences obstinées (Naléhavé rytmy). Bez povšimnutí zůstal i našincům známý italský herec Franco Nero. Stejně tak ve světě dost proslulý Michael Pitt, hlavní aktér amerického, v Sundance oceněného snímku I Origins, jenž festival startoval. A tím výčet mezinárodně ceněných osobností filmu nekončí. Ulice je nezná, a ani nepozná. Protože, jak bylo řečeno, se o nich nereferuje. Začarovaný kruh, což na kreditu MFFKV neubírá.

Pozornosti se naopak těší Aňa Geislerová, tvář řady úspěšných snímků české kinematografie. Což je v pořádku, je hvězdou na svém místě, která svůj status star potvrzuje outfity, vypůjčenými šperky za pár mega a hladinu atraktivnosti správně čeří přiopilostí za bílého dne. Zájem médií má i modelka Andrea Verešová, která je pro mnohé symbolem povinného glamour křoví festivalu, ale ona tu též dost pracuje, absolvuje několik přehlídek, což se nijak nezmiňuje…

Czech made estráda

Emoce budí, ulici přitahují i pikantnosti, malé čí velké skandálky. Letos tuto potřebu dýchavičně pokryl držitel historického Oscara Jiří Menzel, jenž zabořil v hlubokém dekoltu zad róby moderátorky Partyšové ruku na její zadek a možná dál. Nutno říci, že ona bez mrknutí oka držela, což rozpoutalo sledovanost, bouřlivou diskuzi… A s návštěvou Mela Gibsona souměřitelnou atrakcí, se stal rozchod modelky Petry Faltýnové s moderátorem Leošem Marešem, byť s filmovou branží nic společného nemají…

O hvězdě finále festivalu, skvělé, několika Zlatými glóby a Zlatou palmou ověnčené, na Oscara nominované hollywoodské herečce Lauře Dern se rovněž víceméně mlčí. Byť je ve Varech od čtvrtka. Dneska bude tato charismatická blondýna, aktérka Lynchovy kultovní Zběsilosti v srdci (čeští diváci ji mimo jiné znají i z filmů Jurský park, Dokonalý svět, Feťačka, Dr. T a jeho ženy atd.) hvězdou červeného koberce slavnostního ukončení. A s ní i jiní aktéři gala podívané. Módní show celebrit.

Kruté P.S.

Příchody napověděly, že finále je co do módní podívané, zastoupení hvězd ještě větší bída než zahájení. Geislerová chyběla, modelky dokonce taky, první herecká liga až na Mirka Donutila jakbysmet. Tohle má do kategorie A, k níž MFFKV náleží, hodně daleko.

Dern
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Laura Dern

Na Oscara nominovaná, několika Zlatými glóby a jinými prestižními cenami ověnčená hollywoodská star měla jako vždy přirozené líčení ve stylu tzv. nahé tváře. Její jednoduchá s prvky charakteru kůže si pohrávající toaleta chybu neměla. Ale přiznejme si, že očekávání oslnivé hvězdy na rudém běhounu v prvním plánu nesplnila.

Bartoškovi
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Jiří a Andrea Bartoškovi

Prezident festivalu je ctěný elegán, jenž nechybuje - včetně ke smokingu náležejících lakýrek. I když táhlá bílá skvrna na kalhotách poněkud znervózní. Jeho půvabná paní zůstala stejně jako na zahájení festivalu u rumělky, jež brunetě sluší. Proti róbě, outfitu, nelze nic namítnout, i když zdaleka není tak zajímavá jako květinami zdobená toaleta, již vynesla na začátku.

Issová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Klára Issová

Křehká herečka k půvabnému inventáři festivalu patří. I když letos jeho gala entrée vynechala. Mimochodem její sestřenice Martha jej letos zcela z programu vypustila. Každopádně Klára jako jedna z mála iluzi velkého světa zachraňovala. Taftová róba patří k nadčasovým kouskům a pink psaníčko temný základ glamour osvěží.

Issová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

V tomto modelu se snoubí opulence, dramatičnost s úspornou noblesou a nosná vlečka celkový dojem jistí…

Klausová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Livia Klausová se synem a vnukem¨

Velvyslankyně na Slovensku, festival ve Varech miluje. Nenechala si jej ujít ani letos. Manžel Václav chyběl, garde dělal syn a vnuk. Úsměv Livie, načechrané vlasy zaslouží palec nahoru, stejně tak kožešina pro případ chladu v ruce. Rovný střih toalety rovněž lady sedí. Ale samotné šaty s nabíranými rukávy a neméně nepochopitelným volánem připomínají oponu a z bývalé první dámy dělají stříbřitý příborník.

 

Pauhofová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Tatiana Pauhofová

Slovenská, v Česku obsazovaná, veřejnosti známá herečka, která se naposledy připomněla hlavní rolí v glorifikovaném snímku Hořící keř, dala před velkou toaletou přednost krátkým šatům, jenž požadavku zn. glamour dostály. Spojení reliéfních pink květů v sedle a černé mašle je k diskuzi, nicméně kabelka i střevíčky tuhle hru dost zdařile vyvažují.

Kerekes
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Vica Kerkes

Na konci festivalu do lázeňských Varů zavítala i u nás, na Slovensku či Maďarsku obsazovaná třiatřicetiletá Vica, která je pro řadů mužů sex-symbolem. Černá od boků rozvolněná róba se vsadkou silonové krajky v dekoltu za účasti podprsenky však erotické přitažlivosti nenahrála. Akcent zlatavého psaníčka pro efekt nestačil. Tohle byl styling hodný matróny.

Stivínová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Zuzana Stivínová s doprovodem

Ve státech převážně pobývající herečce osobitost nechybí. Měla ji v Čechách, ale v USA se přetavila do sofistikovanější, kultivovanější podoby. Na festivalovém běhounu pro vyvolené se vedle overalu Olgy Menzelové od Elia Saab (zahájení festivalu) zařadila ve finále k těm, jež dostojí gala s glamour ležérností. Model s asymetrickým ramínkem, stříbřitými korálky vyšperkovaný přehoz, klasické lodičky jsou důkazem, že i tato dáma umí hrát.

Doleželová
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Jana Doleželová

Po mediální pozornosti urputně toužící lékárnice statovala na zahájení i slavnostním konci festivalu. A na atraktivnosti mu bohužel nepřidala. Na začátku její komplikovaně efektní róba od Natali Ruden zaváněla cirkusem a nepřesvědčuje ani tento model s nepochopitelným stříbřitým pásem na živůtku.

Svěrák
Autor: Foto Blesk - Machan, Pitrof, Tůma

Zdeněk Svěrák s manželkou

Na červeném tepichu se právem prošel národem milovaný diktátor laskavosti, autor mnoha zlidověných hlášek, jenž letos převzal Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii. Filmový hitmaker oblékl smoking, jeho paní Božena kalhotový kostým s vytkávanou stříbřitou košilí a nevhodnými sandály, jenž se black tie manžela krutě míjely.