Celých 32 let své kariéry se James Newton Howard drží raději v pozadí, proto je pro něj veřejné vystoupení ve Varech tak zásadní. „Je to pro mě velká čest. Byl jsem pozván ke spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem, s nímž pojedeme turné, a myslím, že vystoupení ve Varech bylo načasované ve správnou chvíli na správném místě,“ řekl Blesk.cz hudební skladatel.

James N. Howard v pátek vystoupí s orchestrem během slavnostního zahájení před hotelem Thermal. Zazní zde hudba k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Kromě toho také převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

 

„Úplně mi to vyrazilo dech. Vím, že je to velmi významná cena, a moc si toho vážím. Mám práci, kterou miluji, a někdy cítím, že bych spíš já měl rozdávat lidem různá ocenění. Byl jsem několikrát nominovaný na Oscara i Zlatý glóbus, ale nikdy jsem tu cenu nedostal. O to víc si téhle vážím,“ dodal skromně autor světových filmových hitů.

Video
Video se připravuje ...

Skladatel James Newton Howard jede do Varů pro cenu. Věřil i v Oscara! Proč mu ho ještě nedali? Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

V listopadu ho pak čeká první velký koncert s Českým národním symfonickým orchestrem v pražském Kongresovém centru, na který stále hledá zpěvačku. Třeba i z Česka. Howard se do naší republiky zamiloval na první pohled. „Miluji tu všechno, včetně jídla. Lidé jsou tu hrozně milí a ochotní. A to okolí tady. Koukám z hotelového okna na Pražský hrad a řeku a věřte mi, že takový pohled v Los Angeles, kde žiji, nenajdete. My máme sice teplé počasí a nádherné pláže, ale myslím, že tady je to mnohem krásnější,“ pochvaloval si tu svůj pobyt Howard.

Ten byl mimo jiné osmkrát nominovaný na Oscara, čtyřikrát na Zlatý glóbus a čtyřikrát na cenu Grammy, z nichž si odnesl pouze jednu v roce 2009 za hudbu k filmu Temný rytíř.

Fotogalerie: Festival ve Varech 2017: Příjezdy hvězd a…
202 fotografií

Vše o MFF Karlovy Vary 2017 čtěte ZDE >>>

Fotogalerie
15 fotografií