Právě francouzský herec je jedním z aktérů na letošních propagačních plakátech a letos mohl být hlavní hvězdou festivalu. „Je pravdou, že jsme museli mít souhlas, že můžeme použít jeho fotku, jinak bychom byli právně popotahováni. A je pravda, že by strašně rád přijel, ale bohužel už je na tom zdravotně dost nedobře, tak ho aspoň připomeneme na plakátech z jeho rané tvorby,“ řekl Blesk.cz Jiří Bartoška.

Cenu Křišťálový glóbus za umělecký přínos světové kinematografii dostane hudební skladatel James Newton Howard (65). Ten má na svědomí hudbu k filmům Pretty Woman, Šestý smysl, Batman či Hunger Games.

Stejné ocenění obdrží také britský režisér Ken Loach (80), který natočil například film Kes, a jeho scénárista Paul Laverty (59).

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška, kdo dostane ve Varech cenu Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Z rukou Jiřího Bartošky dostane cenu prezidenta karlovarského festivalu za umělecký přínos české kinematografii režisér a scénárista Václav Vorlíček(86). „My nemáme ve statutu, že každý rok musíme udělovat tuto cenu, ale je pravdou, že jestli jsme někoho dlouho opomínali, tak to byl Václav Vorlíček. A jsme rádi, že ho představíme generaci, která některé jeho filmy už ani nezná, a že ho můžeme připomenout. Myslím, že byl velmi rád, protože to je samozřejmě pro každého tvůrce pocta být vyznamenám,“ svěřil Blesk.cz Bartoška, který nezapomněl dodat, že v úvodní znělce se objeví i další jeho kolega Josef Somr.

Fotogalerie
10 fotografií